Στην τελική ευθεία για την διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ μπαίνουν οι  δύο κοινοπραξίες, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα τους.

Της Μαριάννας Τζάννε

Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ερευνά τα δικαιολογητικά των δύο δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή και παραμένει -πέραν φημών- άγνωστο ακόμη το τίμημα, σε κυβερνητικά γραφεία κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες, έγγραφο της Κομισιόν, με το οποίο οι Βρυξέλλες πιστοποιούν ότι η Ρουμανική Τransgaz, που προστέθηκε πρόσφατα στο σχήμα της Ισπανικής Reganosa, ελέγχεται από την ΕΕ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην Ρουμανία.

Πρόκειται για παλιότερη υπόθεση που λόγω επικαιρότητας επανέρχεται στο προσκήνιο, αν και η σχετική ανακοίνωση της ΕΕ εκδόθηκε την 1η Ιουνίου του 2017. Η ΕΕ διερευνά αν η εταιρεία παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, χαράσσοντας μία στρατηγική περιορισμού των εξαγωγών αερίου σε άλλα κράτη μέλη. Είτε εφαρμόζοντας αυξημένα τέλη διασύνδεσης είτε με περιορισμένες επενδύσεις στα αναγκαία έργα υποδομής ή με άλλα τεχνάσματα που έβαλαν εμπόδια στις εξαγωγές. Ας σημειωθεί ότι η Ρουμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σημαντικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων και των νέων πεδίων που ανακαλύφθηκαν στην Μαύρη Θάλασσα.

Εάν ευσταθούν οι κατηγορίες για την Transgaz τότε οδηγούν σε περιορισμό του ευρωπαϊκού διαδρόμου εφοδιασμού φυσικού αερίου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και να βλάψει τελικά τους καταναλωτές. Έρχεται δε σε αντίθεση με τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης για αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Επί του παρόντος, παραμένει άγνωστη η τύχη της έρευνας αυτής αλλά και τα κίνητρα της διαρροής, πέρα από τα προφανή οφέλη που μπορεί να έχει για το ανταγωνιστικό σχήμα. Ωστόσο, κύκλοι που πρόσκεινται στην αντίπαλη κοινοπραξία (Ιταλική Snam, ισπανική Enagás και  βελγική Fluxys), σχολιάζοντας το επίμαχο έγγραφο, ανέφεραν ότι πρόκειται για μια υπόθεση που δεν αξιολογείται ως κάτι σημαντικό.

Είναι φανερό ότι πέρα από τις εντυπώσεις, η τελική μάχη για το ΔΕΣΦΑ θα κριθεί στο τίμημα, το οποίο φημολογείται ότι θα είναι πάνω από τον πήχη των 400 εκ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση. Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα στο Ρουμανικό τύπο ότι η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποτίμηση της εταιρείας που έχει κάνει για λογαριασμό της Reganosa, η Price Water House, ανεβάζει την αξία του ΔΕΣΦΑ στα 900 εκατομμύρια. Με βάση αυτή την αποτίμηση, το 66% αποτιμάται σε 594 εκ. ευρώ, νούμερο που φαντάζει άπιαστο όνειρο.

Αρμόδιες πηγές πάντως δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να θελήσει να πάει και σε δεύτερο γύρο, στην προσπάθειά της να βελτιώσει το τίμημα και εφόσον η αποτίμηση των δικών της συμβούλων είναι πάνω από τις προσφορές των δύο διεκδικητών.

Πηγή: newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here