Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με συγκεκριμένα μέτρα δράσης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,  ανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, από τη Σιάτιστα ανακοίνωσε την ενίσχυση των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, με 3 εκ. ευρώ, λόγω της κρίσης που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωναϊού. Αντίστοιχη μέριμνα θα υπάρξει και για τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας με 30 εκ. ευρώ, καθώς και με 17 εκ. ευρώ για τους Έλληνες οινοποιούς. Oμοίως θα δοθούν χρήματα και για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών.

Επίσης, μετά από την επίσκεψη στην βιομηχανία ζωοτροφών ΜΑΒΙΖ ο υπουργός αναφέρθηκε στην υποστήριξη του αιτήματος ενίσχυσής της εκτροφής των γουνοφόρων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορά από τον Υπουργό έγινε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα υπογράψει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία θα δώσουν νέες προοπτικές στην κτηνοτροφία.

Την Τρίτη 9 Ιουνίου  ο κ.Βορίδης επισκέφτηκε στη Λευκόβρυση Κοζάνης το Κτηνιατρικό Εργαστήριο, το οποίο ως δομή του Υπ.Α.Α.Τ. είχε κλείσει από το 2014 και παραχωρήθηκε από το υπουργείο, μετά από αίτημα του κ. Κασαπίδη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ¨Διοσκουρίδης¨, ενώ λίγο νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα της Δυτικής Μακεδονίας.

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στην Π.Ε. Κοζάνης ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη, όπου ο κ. Κασαπίδης του παρουσίασε την πρόταση για την λειτουργία της Γεωργικής σχολής με κατεύθυνση την κτηνοτροφία και την τυροκομία, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τα μέλη της υπό σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης οσπρίων με προτεινόμενη έδρα στη Δυτική Μακεδονία, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στη ΖΕΠ Κοζάνης. Ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή και προσέθεσε πως το υπουργείο στηρίζει το θεσμό, γιατί μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα με την προώθηση των προϊόντων, τη διεύρυνση της αγοράς τους, με αποτελέσματα στον παραγωγό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here