Μαγευτικό ταξίδι στη μουσική με τα φτερά του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς & του «Αθανάσιου Χριστόπουλου»!

Πραγματικό ταξίδι με τα φτερά της μουσικής ήταν η Συναυλία Ελληνογαλλικής Μουσικής, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΙ Καστοριάς την Κυριακή 14/4/19.

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο <Αθανάσιος Χριστόπουλος>, επιθυμώντας να αναδείξει τους μουσικούς δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας, διοργάνωσε την εξαιρετική εκδήλωση μετά από έμπνευση της εκπαιδευτικού Χάρις Κασκίτση, η οποία είχε φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς αντί εισιτηρίου οι παρευρισκόμενοι συνέδραμαν το Γηροκομείο Καστοριάς με είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Προοδευτικού κας Νίνας Μπουρλή, η οποία έκανε αρχικά σύντομη ιστορική αναδρομή για τον ξενητεμό των Καστοριανών στη Γαλλία, αναφέροντας κάποια επώνυμα καθώς και τους Καστοριανούς συλλόγους που ιδρύθηκαν στο Παρίσι από το 1921. Υπήρχαν τότε είπε 120 Καστοριανές οικογένειες εκεί…Αξίζει να σημειωθεί όπως αναφέρθηκε ότι στη Γαλλία ζούν σήμερα απόγονοι του Καστοριανού ποιητή Αθανάσιου Χριστόπουλου.

Κατόπιν την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Αμαλία Τριανταφυλλίδου, εκπρόσωπος της σχολής του ΤΕΙ Καστοριάς Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας.

Στη συνέχεια η κ Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση διάβασε (με την Καστοριανή διάλεκτο) ανέκδοτο – πραγματικό συμβάν, που συνέβει στα τέλη της 10ετίας του1950 στο Παρίσι και είχε τον τίτλο <ΧΑΣΙΜΟ> από το βιβλίο της Ντάτης Γερεουδάκη – Σκαπέρδα <ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ> προκαλώντας ευθυμία στο κοινό.

Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε κατόπιν η εμπνευστής της κα Χάρις Κασκίτση, αφού πρώτα μίλησε για τα καλά της μουσικής και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει ευεργετικά την καθημερινή μας ζωή, ενώ απήγγειλε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τους περισσότερους στίχους των τραγουδιών πριν αυτά εκτελεστούν από τους υπέροχους μουσικούς.

Παρουσιάστηκαν 18 Γαλλικά τραγούδια, άλλα Ελλήνων δημιουργών, άλλα που μεταγλωτίστηκαν στα ελληνικά και λοιπά εξαιρετικά γαλλικά τραγούδια με προβολή σχετικών εικόνων.

Στο τέλος η κα ΄Αννα Χατζηλεοντιάδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου <Αθανάσιος Χριστόπουλος>, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τις επιχ/σεις που συνέδραμαν την εκδήλωση για την δημιουργία του μπουφέ που υπήρχε κατά την έξοδο, την κα Κασκίτση για την έμπνευση, την τεχνική υποστήριξη (δωρεάν από το <Σπασμένο Ρόδι>), τους μουσικούς και φυσικά το ΤΕΙ Καστοριάς για την φιλοξενία, απέδωσε το εξαιρετικό αποτέλεσμα της εκδήλωσης στην ένωση των δύο Καστοριανών συλλόγων.

Το κοινό μάγεψε εκτός από τους μουσικούς που αναφέρονται πιο κάτω η εφηβική χορωδία του <Αθανάσιου Χριστόπουλου> με μαέστρο την κα Νικολέτα Παπάζογλου.

Στην εκδήλωση τραγούδησαν οι: Χαριτίνη Αναστασιάδου, Δημήτρης Δημητριάδης, Φαίη Δούκα, Κική Καρατζίδου και Ιφιγένεια Μητσοπούλου. Η ερμηνεία όλων ήταν μαγευτική.

Παίξανε μουσικά όργανα: Χαριτ. Αναστασιάδου (καζού), Φάνης Αποστολάκης και Δημ. Δημητριάδης (κιθάρα), Νίκος Καρατζίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Μπρόβας (πιάνο) και Σπύρος Τάκας (βιολί).

Ο εξαιρετικός μουσικός κ. Δημήτριος Μπρόβας μαζί με την κα Χάρη Κασκίτση ήταν οι καλλιτεχνικοί επιμελητές της μουσικής εκδήλωσης.

Σ.Ι.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ:  fonikastorias.gr

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ