Η προϊσταμένη του πρωθυπουργικού γραφείου Μακεδονίας μιλά στη «ΜτΚ»

«Διεκδικούμε πόρους ώστε η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί πολιτιστικά, ερευνητικά, τουριστικά και να γίνει μία πόλη για την οποία θα καμαρώνουν όλα τα Βαλκάνια» τονίζει με έμφαση η Μαρία Αντωνίου. Η πρώην βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ που τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στο ιστορικό Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη καθώς κατέχει την θέση της Προϊσταμένης του Γραφείου Μακεδονίας του πρωθυπουργού έχοντας μπροστά της το αναλυτικό σημείωμα με τα μεγάλα έργα που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα και στα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, μιλά στη «ΜτΚ» και κάνει τον απολογισμό του συνολικού έργου που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο.

Τι έγινε τον τελευταίο χρόνο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη;

Πρόκειται για έναν χρόνο σκληρής δουλειάς. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντικά δεδομένα, όπως η πανδημία, οι προσφυγικές ροές στον Έβρο και πολλά άλλα. Μη ξεχνάμε ότι το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν όλο αυτό το διάστημα από φορείς, πολίτες, δημάρχους, υγειονομικές περιφέρειες, νοσοκομεία, ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε τον αόρατο εχθρό και να σταθούμε όρθιοι. Παράλληλα, τρέξαμε όλα τα έργα, όλο το πρόγραμμα που εξήγγειλε πέρσι από την 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας σκληρά χρονοδιαγράμματα. Προχωρήσαμε γρηγορότερα ορισμένα πράγματα.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη: 6 Σεπτεμβρίου 2019 η Cisco επισκέφτηκε το γραφείο πρωθυπουργού και στις 6 Σεπτεμβρίου 2020 το Κέντρο Μετασχηματισμού ολοκληρώθηκε και λειτουργεί. Το Fly Over ανακοινώθηκε και τώρα είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να έχουμε σε έναν χρόνο ανάδοχο. Επίσης, το ThessINTEC προχώρησε επίσης πολύ γρήγορα, η ανάπλαση της ΔΕΘ -σε ενάμιση μήνα θα έχουμε προεδρικό διάταγμα και σε περίπου έναν χρόνο θα έχουμε τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ήδη ξεκινά ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στις 28 Σεπτεμβρίου. Όλα τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης με συντονισμένες προσπάθειες προχωρούν. Δουλεύουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, με όραμα και κρατώντας χρονοδιαγράμματα, λέγοντας αλήθειες. Ο κόσμος κουράστηκε τόσο από το ψέμα. Κάναμε με τον λαό μία συμφωνία αλήθειας και την τηρούμε. Ας βρει κάποιος να πει ένα ψέμα που είπε αυτή η κυβέρνηση. Σε όλα κινήθηκε γρήγορα, αποτελεσματικά και με καλή συνεργασία. Το έργο θα το δουν όλοι οι πολίτες.

Ποιος είναι ο ρόλος του γραφείου Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη;

Το γραφείο λειτουργεί ως συντονιστής και ως φίλτρο όλων των αναπτυξιακών δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό που προβλέπεται από τον νόμο για το «επιτελικό κράτος» είναι πως το γραφείο Μακεδονίας έχει ως ουσιαστικό ρόλο το branding των Μακεδονικών προϊόντων (ήδη πήραμε το σήμα), να αξιολογεί τα αναπτυξιακά δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας και να προωθεί τα έργα. «Τρέχουμε» πολλά θέματα με κυρίαρχο στόχο τα μεγάλα έργα να ολοκληρωθούν με γρήγορους ρυθμούς. Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια με μουσαμάδες.

Η κ. Νοτοπούλου πρόσφατα αναφερόμενη στον ένα χρόνο λειτουργίας του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με ΝΔ μίλησε για «απαξίωση» της δομής. Πως σχολιάζετε τις δηλώσεις;

Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Εμείς προχωράμε όλα τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα της Θεσσαλονίκης. Δημιουργούμε όλες εκείνες τις συνθήκες για να υπάρξουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη ένα hub τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας, κάτι που μπορεί να είναι εφικτό και να γίνει με την προσπάθεια όλων μας. Εμείς θέλουμε να μιλάμε με έργα και όχι με εγκαίνια μουσαμάδων.

Δεν υπάρχει δηλαδή συνέχεια στο γραφείο επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Νέας Δημοκρατίας;

Φυσικά, και υπάρχει. Για παράδειγμα το έργο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ένα από τα εμβληματικά έργα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περσινή ΔΕΘ. Η απόδοση έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης και εμείς προχωράμε στην υλοποίηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο πολιτισμού και τουρισμού.

Ποιος είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των μεγάλων έργων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη;

Αυτή τη στιγμή σε δημοπρατημένα έργα και εκείνα που έχουν πάρει εγκρίσεις και το λεγόμενο «πράσινο φως» ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Το καλό με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει όρεξη, γίνεται πολλή δουλειά, υπάρχει τεχνοκρατική γνώση ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και να δημιουργήσουμε στους πολίτες «Εθνική Αυτοπεποίθηση». Να είναι η Ελλάδα το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός έχει επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα πολλές φορές και γνωρίζει προσωπικά τα προβλήματα.

Δεν έρχεται όμως όσο συχνά ερχόταν ο κ. Τσίπρας.

Το ζήτημα είναι να μην έρχεται απλά για να εγκαινιάζει μουσαμάδες. Το σημαντικό είναι να έρχεται για να παρακολουθεί την πορεία των εργασιών των έργων, να λέει αλήθεια και όχι ψέματα, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.

antoniou-stol.jpg

Ποια θα είναι η εικόνα της πόλης τα επόμενα χρόνια;

Δεδομένου ότι έχει δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο του Λιμανιού, έχει δημοπρατηθεί η σύνδεση με την ΠΑΘΕ, «τρέχουμε» τις εργασίες για τη σιδηροδρομική σύνδεση, η Fraport ολοκλήρωσε νωρίτερα από την συμβατική της υποχρέωση τις νέες κατασκευές, το έργο του ΜΕΤΡΟ προχωράει, γίνεται αναβάθμιση και ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ, τα ερευνητικά κέντρα ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να είναι τα επόμενα χρόνια το κέντρο των Βαλκανίων. Θα γίνει επιτέλους η Θεσσαλονίκη ένα κέντρο τεχνολογίας, έρευνας και δημιουργίας. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων.

Ποια είναι η καθημερινότητα μίας προϊσταμένης πρωθυπουργικού γραφείου;

Με ένα τηλέφωνο στο χέρι, συναντήσεις με φορείς, επίλυση ζητημάτων, πολλές επισκέψεις. Είναι μία δύσκολη καθημερινότητα.

Τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε καλά που ίδρυσε το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Μητσοτάκης ακόμα καλύτερα που το διατήρησε;

Όλα κρίνονται από τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας δημιούργησε το γραφείο της Θεσσαλονίκης για άλλους λόγους και ο κ. Μητσοτάκης το διατήρησε γιατί προέκυψαν τα θέματα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, που δημιούργησαν ανασφάλεια στους Μακεδόνες. Το γραφείο ήρθε να επικυρώσει ότι οι Μακεδόνες πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση γιατί θα στηρίξουμε όλα τα ζητήματα που μπορεί να διορθωθούν από την κατάπτυστη Συμφωνία. Και επίσης να παρακολουθούμε όλη την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.


*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 20 Σεπτεμβρίου 2020, www.makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here