Αγνοείται ο 61χρονος κτηνοτρόφος – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στις υποδομές – Παραμένουν αποκλεισμένα χωριά σε Χανιά και Ρέθυμνο

Υποχώρησε η κακοκαιρία «Ωκεανίς» σήμερα το πρωί στην Κρήτη και οι εικόνες που αποκαλύπτονται είναι τρομακτικές. Χαρακτηριστική είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης για να περιγράψει την κατάσταση: «Εξωτερικό εχθρό να είχαμε και να μας βομβαρδίζανε, δεν νομίζω να είχαμε τέτοια απώλεια σε υποδομές»!

Τουλάχιστον επτά γέφυρες έχουν καταρρεύσει σε Χανιά και Ρέθυμνο, τους νομούς που υπέστησαν το ισχυρότερο πλήγμα από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους.

Χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, η ηλεκτροδότηση συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα ενώ με την βοήθεια της ΕΜΑΚ, 60 πυροσβεστών αλλά και πλωτών μέσων του λιμενικού συνεχίζεται σήμερα η έρευνα για τον εντοπισμό του 61χρονου κτηνοτρόφου που αγνοείται στον Αποκόρωνα. Ο 61χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών, χάθηκε στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του, πιθανότατα από τα νερά ορμητικού χειμάρρου.

Το επαρχιακό οδικό δίκτυο ειδικά στην Κίσσαμο και τον Αποκόρωνα Χανίων έχει καταρρεύσει, ενω όλες οι γέφυρες που υπήρχαν σε αυτό, πλέον αποτελούν παρελθόν είτε γιατί έχουν καταρρεύσει είτε γιατί είναι υπό κατάρρευση και δεν επιτρέπεται η διέλευση.

Οι σημερινές εικόνες από την κατάρρευση της γέφυρας του Πλατανιά στην παλιά εθνική οδό είναι σοκαριστικές:

gefira-platanias-ena
gefira-platanias-dyo

Η εικόνα της εισόδου στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι στο Ρέθυμνο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με ανυπολόγιστες καταστροφές:

Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα. Συνολικά 44 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και τους δόθηκε η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου.

gefira-platanias-pente

Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά.
Εν τω μεταξύ σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει την ώρα της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό. Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. Δείτε περίπου στο πεντηκοστό δευτερόλεπτο του βίντεο τη στιγμή που η γέφυρα καταρρέει και οι κάτοικοι ξεσπούν σε επιφωνήματα λύπης και οργής ενώ κάποιοι αντιδρούν βλασφημώντας.

 

kriti-gefyra-dyo
gefira-keriti-ena
gefira-platanias-eksi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here