Απόλυτη επιτυχία σημείωση η Έκθεση φωτογραφίας του Μ.Σ « Η Ορεστίς» , το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Σεπτεμβρίου, στον αύλειο χώρο του περικαλλούς μεγάρου της δωρεάς Δαμιανού Δούμα. Πλήθος μελών και φίλων του συλλόγου επισκέφθηκε την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, η οποία περιλάμβανε, εκτός από τις αναρτημένες φωτογραφίες και ηλεκτρονική προβολή αρχειακού φωτογραφικού υλικού, από το πολύτιμο και πλούσιο αρχείο της Ορεστίδος. Σημειώνουμε ότι μετά την απόλυτη επιτυχή προβολή της πρώτης ημέρας, αποφασίστηκε η προβολή και την δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης , γιατί πολλοί φίλοι του συλλόγου, λόγω του περιορισμένου χώρου της έκθεσης και των μέτρων τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν.
Την έκθεση επισκέφθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Βουλευτής της Ν.Δ Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κάλυ Κυριακίδου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Ντίνα Σταυροπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Γεωργιάδης, ο Πατέρας Λεωνίδας, και η Πρόεδρος της Κυζίκου Κλειώ Μουτιάδου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Αδάμ παρουσιάζοντας την έκθεση ανέφερε μεταξύ των άλλων.. «Το αρχειακό φωτογραφικό αρχείο της Ορεστίδος, άρχισε την συλλογή παλαιών φωτογραφιών επί διοικήσεων του αειμνήστου Προέδρου μας Βασίλη Αβραμίδη, εμπλουτίστηκε κατά την διάρκεια των δικών μας διοικήσεων, διευρύνεται συνεχώς και εμπλουτίζεται, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ψηφιοποιηθεί ηλεκτρονικά.
Ένα μέρος αυτού του πλούσιου ηλεκτρονικού αρχειακού υλικού , θα προβληθεί απόψε.
Η επεξεργασία του, μας οδήγησε στην κατηγοριοποίηση του, ώστε να είναι δυνατή, η μελέτη και αποτίμηση του, ως ενός ακόμη ερευνητικού στοιχείου ανάδειξης της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης μας ,αλλά και της μετεξέλιξης της παλαιάς Χρούπιστας, από ένα μικρό πόλισμα ντερεμπέηδεων της οθωμανικής περιόδου, σε μία ακμάζουσα κωμόπολ , το Άργος Ορεστικό , μετά την απελευθέρωση της το 1912.
Απώτερος σκοπός της όλης προσπάθειας, είναι η δημιουργία ενός φωτογραφικού λευκώματος και η έκδοση του από τον σύλλογο μας, ως ένα φυσικό συμπλήρωμα των άλλων ιστορικών και λαογραφικών εκδόσεων, τις οποίες έχουμε προσφέρει στην πόλη μας , και το οποίο θα αφηγείται φωτογραφικά περίπου 130 έτη ιστορικής, κοινωνικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής και θρησκευτικής ζωής, γιατί το αρχείο μας καλύπτει φωτογραφικά την περίοδο από την δεκαετία του 1890 έως και τις μέρες μας.
Όπως προείπαμε, το αρχείο μας εμπλουτίζεται συνεχώς από νέο αρχειακό υλικό, το οποίο μας εμπιστεύονται συμπολίτες μας, σκανάρεται και αποθηκεύεται, ενώ το πρωτότυπο υλικό επιστρέφεται στους κατόχους του.
Θα θέλαμε τέλος να εκφράσουμε, σε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας έχουν διαθέσει όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, τις θερμές μας ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη τους και θα παρακαλούσαμε, όλους όσους έχουν στην κατοχή τους παρόμοιο φωτογραφικό υλικό να μας το διαθέσουν, για ακόμη μεγαλύτερο εμπλουτισμό του υπάρχοντος.
Σίγουρα, το υλικό που διαθέτουμε, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι καλύπτει απόλυτα το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μίας πόλης, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες, σε οικογενειακά λευκώματα και μπαούλα.
Είναι όμως ένα αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό αρχείο που καλύπτει αξιοπρεπώς, όπως προαναφέραμε, σχεδόν όλες τις πτυχές της ιστορικής πορείας αυτού του τόπου.
Προσπαθήσαμε, στο μέτρο του δυνατού, να επιλέξουμε για προβολή απόψε, ένα μέρος από κάθε ενότητα, ώστε να αναδείξουμε όλες τις πτυχές της ζωής και τις δραστηριότητες, που αναπτύχθηκαν σε αυτή την πόλη. Πολλοί θα αναγνωρίσουνε αγαπητά τους πρόσωπα, οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν, θα νοσταλγήσουν, οι νεότεροι ίσως θα μάθουν κάτι από το παρελθόν της πόλης μας.


Image may contain: one or more people, people sitting and outdoor
No photo description available.
Image may contain: 1 person, indoor
Image may contain: indoor
Image may contain: 3 people
No photo description available.
No photo description available.
Image may contain: one or more people
Image may contain: 2 people, screen, shoes and outdoor, text that says "ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ NM T I m"
Image may contain: one or more people and outdoor
Image may contain: one or more people and people standing
Image may contain: 3 people, people standing
Image may contain: 2 people, people standing and outdoor
Image may contain: one or more people and people standing
Image may contain: Kostas Adam, outdoor
Image may contain: 1 person, sitting and indoor
Image may contain: table and outdoor
Image may contain: 1 person, standing
Image may contain: 3 people, people standing and night
Image may contain: 4 people, including Kali Kyriakidou and Kostas Adam, people standing
Image may contain: 3 people, including Kali Kyriakidou and Kostas Adam, people standing
No photo description available.
No photo description available.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here