Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποστέλλει καθημερινά ένα ραπόρτο με αριθμούς για τις εξελίξεις στην περιοχή αναφορικά με τον κορωνοϊό. Μέχρι χθες εστάλησαν 1.062 δείγματα, από τα οποία τα 142 βρέθηκαν θετικά και 780 αρνητικά. Το Νοσοκομείο Καστοριάς έκανε 23 νέες δειγματοληψίες, έγινε μία νέα εισαγωγή και συνολικά νοσηλεύονται 15 ασθενείς, εκ των οποίων 9  θετικοί, 1 αρνητικός και 5 σε αναμονή. Οι θάνατοι συνολικά είναι 19.

Οι αριθμοί αυτοί μετράνε ανθρώπους. Ποιος όμως θα μετρήσει ποιες ιστορίες κρύβουν από πίσω τους; Μετρούν 1.062 ανθρώπους που έδωσαν δείγμα χωρίς να ξέρουμε πως ένιωθαν τι στιγμή εκείνη. Καταγράφουν έναν άνθρωπο που μπήκε χθες στο Νοσοκομείο, αλλά όχι τι σκέφτεται. Και σίγουρα αδυνατούν να «μετρήσουν» πως ένιωσαν οι 19 αυτοί που χάθηκαν.

Ψυχροί και σκληροί, καταγράφουν και μετρούν την υγεία μίας κοινωνίας, όπως θα μετρούσαν, ας πούμε, ένα ληξιπρόθεσμο δάνειο ή τα λεπτά τηλεθέασης ενός βραδινού δελτίου.

Είναι σε θέση όμως να μας δώσουν έστω και μια μικρή ιδέα για την πραγματικότητά μας; Ας πούμε, ποιος καταμετρά τα περιστατικά κατάθλιψης, την παγίωση του θυμού στα πρόσωπα των ανθρώπων; Δευτερεύοντα θα μου πεις. Μπορεί.

Χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αφιέρωσε 1 λεπτό για την Καστοριά. Αντιστοιχούν δηλαδή στον καθένα μας 0.0012 δευτερόλεπτα, αν πούμε ότι ο συνολικός πληθυσμός είναι περίπου 50.000.

Στους περίπου 3.200 αγρότες και κτηνοτρόφους της Καστοριάς, αναλογικά αφιέρωσε 0.01875 δευτερόλεπτα. Λίγο καλύτερα από το σύνολο, αλλά με τη διαφορά ότι δεν είπε τίποτε γι’ αυτούς. Και παρόλο που ο κυβερνητικός βουλευτής διαβεβαιώνει ότι το θέμα λύθηκε, μένει να το δούμε. Ο Περιφερειάρχης υποστηρίζει, πάντως, ότι θα λυθεί σήμερα.

Γράφαμε χθες ότι η απόφαση που έπρεπε να λάβουν για συνέχιση ή όχι των ειδικών μέτρων στην Καστοριά, έχει βαρύνουσα σημασία. Ότι όφειλαν να μετρήσουν τα κουκιά σωστά.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε γιατί πάρθηκε η απόφαση για σκληρή, μάλιστα, παράταση. Και προσωπικά θεωρώ πως έχουν την υποχρέωση να το κάνουν. Γιατί, Σπύρο μου, να μείνουμε σπίτι αλλά να ξέρουμε και γιατί.

Ένα ακόμα μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν έκαναν λάθος οι τοπικοί άρχοντες που ζήτησαν άρση των περιορισμών. Αν ήταν λάθος η πρότασή τους ή αν δεν γνώριζαν την αλήθεια.

Αν πάλι ήταν μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουν μια ειλημμένη απόφαση και να αναλάβουν την ευθύνη τήρησης της τάξης και αυτό τίμιο είναι.

Αν η κεντρική διοίκηση, Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ δεν ενημερώνει επαρκώς τους τοπικούς άρχοντες υπάρχει πρόβλημα. Χθες πάντως ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι γνώριζε εδώ και μια εβδομάδα ότι δεν θα βγει η Μεσοποταμία από την καραντίνα!

Κάτι γίνεται λάθος. Η κρίση δεν σηκώνει μυστικά και ψέματα.

Γιατί έχουμε δρόμο μπροστά μας. Σε αριθμούς και σε ουσία.

Μάρκος Πετρόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here