«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τη απύθμενη υποκρισία της κυβέρνησης, που φορτώνει στο λαό και τη νεολαία την ευθύνη για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και στις ΕΛΜΕ της Καστοριάς και της Κοζάνης, δύο περιοχές όπου έχει επιβληθεί καθολικό λοκντάουν.

Η ΑΣΕ σημειώνει πως μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν τα λόγια του του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του, «ότι στα σχολεία τηρούνται αυστηρά τα μέτρα και γι΄ αυτό δεν έχουμε κρούσματα», τη στιγμή που τον τελευταίο μήνα στην Κοζάνη κατά μέσο όρο είναι κλειστά 15 σχολεία ή τμήματα από τον κορονοϊό και στην Καστοριά 6 και τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.

Παράλληλα η ΑΣΕ σημειώνει ότι πάει πολύ να στοχοποιούν τη νεολαία, όταν όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχης δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στον τομέα της καθαριότητας ο δήμος Εορδαίας ζήτησε 60% επιπλέον προσωπικό καθαριότητας από το υπάρχον. Αντ΄ αυτού εγκρίθηκαν 45 θέσεις καθαριστριών, όσες ήταν και οι προηγούμενες. Από αυτές οι 9 είναι πλήρους απασχόλησης και οι 36 μερικής απασχόλησης. Από τις 29 μόνιμες, συνταξιοδοτήθηκαν οι 3. Τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης είναι 81.

Στο Δήμο Κοζάνης τα σχολεία φέτος άνοιξαν με 3 λιγότερες καθαρίστριες, με μόλις το 15% του συνόλου να δουλεύουν με πλήρες ωράριο ενώ το υπόλοιπο 85% καλείται να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων μόλις σε 3 ώρες. Μάλιστα, ο Δήμος Κοζάνης μόλις πριν λίγες μέρες διεύρυνε το ωράριο μόλις 1 ώρα επιπλέον σε 6 καθαρίστριες και μετέτρεψε μόλις 3 σε πλήρη απασχόληση.

Στο Δήμο Καστοριάς υπάρχουν 53 καθαρίστριες από τις οποίες οι 12 τρίωρης απασχόλησης για 75 σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους υπόλοιπους δήμους Καστοριάς και Κοζάνης αλλά και στα Γρεβενά και Φλώρινα, όπου δήμαρχοι αρνούνται να αυξήσουν το ωράριο των καθαριστριών επικαλούμενοι την έλλειψη κονδυλίων.

Επίσης, την ώρα που υπάρχουν τμήματα 25 μαθητών, στην Καστοριά προτείνεται η κατάργηση 4 νηπιαγωγείων και ενός δημοτικού και οι συγχωνεύσεις 6 δημοτικών, με δικαιολογία τον μικρό αριθμό μαθητών.

Η ΑΣΕ υπογραμμίζει πως προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι, σε συνθήκες lockdown τα σχολεία όχι απλά συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά δε λαμβάνεται κανένα επιπλέον μέτρο για τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας τους με βάση τα συνολικότερα μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται σε Lockdown να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα όπως:

• Την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

• Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.

• Να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας.

• Μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.

• Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία.

(Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here