Πόσα γνωρίζουμε για αυτήν την ουσία – Ποια φάρμακα έχουν ανακληθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

Μέχρι πριν απο δύο εβδομάδες η ουσία νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, ωστόσο η προειδοποίηση του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ότι η ουσία NDMA, την οποία ταξινόμισε ως δυνητικά καρκινογόνο, εντοπίστηκε σε παρτίδες του Zantac, φαρμάκου ευρείας γαστρεντερικής χρήσης, έθεσε στο επιστημονικό προσκήνιο την συγκεκριμένη ουσία.

Την προειδοποίηση του FDΑ επανέλαβε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), δίνοντας το έναυσμα στους εθνικούς οργανισμούς των ευρωπαϊκών χωρών να ελέγξουν τα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε αυτές.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει ανακλήσεις για προληπτικούς λόγους σε τέσσερα σκευάσματα (εκτός από τα Zantac, σε τρία γενόσημα σκευάσματα). Ευλόγως όσοι λαμβάνουν ή ελάμβαναν φάρμακο για τη μείωση της παραγωγής γαστρικού οξέως για την αντιμετώπιση της οποίας χορηγούνται τα εν λόγω φαρμακα, έχουν προβληματιστεί.

Το ygeiamou.gr. επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Κούβελα, καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ζήτημα και να δοθούν επιστημονικές εξηγήσεις σχετικά με ενδεχομενους κινδύνους από τη συγκεκριμένη ουσία και τη λήψη των σχετικών σκευασμάτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή : protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here