Άγνωστο αν πρόκειται για «τρίπλα» του Ράμα η απόφαση να… διαγραφεί το επίμαχο ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας

Έμπειροι διπλωμάτες που έχουν θητεύσει στην Αλβανία συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μία φράση, η οποία λίγο ως πολύ συμπυκνώνει την διπλωματία της γείτονος, τουλάχιστον απέναντι στην Ελλάδα.

«Κατ’ ιδίαν λένε πάντα ναι και αμέσως μετά κάνουν το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα στο τέλος να εισπράττουμε ένα ηχηρό όχι». Έχοντας αυτή την φράση στο νου, αλλά και την γενικότερη εμπρηστική στάση του Έντι Ράμα απέναντι στην ελληνική μειονότητα στην Αθήνα δεν θα έπρεπε να αιφνιδιαστούν.

Την προηγούμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ της αλβανικής κυβερνήσεως, υπουργική απόφαση που ουσιαστικά προωθούσε περαιτέρω το σχέδιο δήμευσης των ελληνικών περιουσιών στην παράκτια ζώνη στη Χειμάρρας. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκε η δήμευση 1.377.000 στρεμμάτων, με τον ισχυρισμό ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Πράγματι, δεν διαθέτουν, επειδή το αλβανικό κράτος αρνήθηκε να τους δώσει στους Έλληνες μειονοτικούς.

Υπήρξε άμεση αντίδραση της Αθήνας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, από το Βουκουρέστι που βρισκόταν για την τετραμερή Σύνοδο, μέσω μίας αυστηρής δήλωσης, προειδοποίησε πως εάν τα Τίρανα συνεχίσουν την πολιτική αρπαγής ελληνικών περιουσιών, η Αθήνα θα μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Ο Ράμα απέδωσε σε «λάθος»(!) το συγκεκριμένο διάταγμα. O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έσπευσε να αναφερθεί στο γεγονός. «Μετά την άμεση και σφοδρή αντίδρασή μας, αφαιρέθηκε από την αλβανική ηγεσία το ΦΕΚ για παράνομη δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας. Δεν εφησυχάζουμε. Χωρίς τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία!» έγραψε σε ανάρτηση του.

Η αφαίρεση του ΦΕΚ, όμως, δεν αρκεί. Η επιχείρηση αφελληνισμού στην Αλβανία δεν άρχισε τώρα και δυστυχώς ενδέχεται να μην σταματήσει. Είναι ενδεικτικό ότι το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται. Γνωστή αλβανική ιστοσελίδα διαψεύδει την είδηση ότι αποσύρθηκε το ΦΕΚ. Μάλιστα το δημοσίευμα τονίζει πως το ΦΕΚ υπ. απ. 172 δεν έχει αφαιρεθεί από την αρμόδια ιστοσελίδα της Αλβανικής Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, για να ενισχύσει τα όσα ισχυρίζεται, παραπέμπει τους αναγνώστες του στην υπουργική απόφαση 708 που είχε δημοσιευτεί στις 21 Νοέμβριου 2018 και η οποία ήταν ελλιπής.

Σε ανακοίνωση τους, οι Έλληνες μειονοτικοί ξεκαθαρίζουν πως ο αγώνας τους θα σταματήσει μόνο όταν όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο. «Μόνο τότε θα κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας… Διάλογο με την κυβέρνηση Ράμα θα κάνουμε μόνο όταν γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα μας, όχι με κλεψιές και κοροϊδίες που σκοπό έχουν να μας διώξουν από τον τόπο μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της επίμαχης αυτής απόφασης, ο Αλβανός πρωθυπουργός σκόπευε να δημεύσει όλες, ή στην καλύτερη περίπτωση τα 2/3 των περιουσιών των γηγενών ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Χειμάρρας. Πρόκειται για μία ειδυλλιακή ακτογραμμή σπάνιου κάλους. Ο Έντι Ράμα επιθυμεί την τουριστική εκμετάλλευση της από διαπλεκόμενους με αυτόν επιχειρηματίες και ταυτόχρονα τον αφελληνισμό της συγκεκριμένης περιοχής. Η εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα και οι μετέπειτα χειρισμοί το αποδεικνύουν περίτρανα. Μένει, λοιπόν, να αποδειχτεί αν πραγματικά ο Ράμα κάνει πίσω. Αντιμέτωπος με καθημερινές μαζικές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και, φυσικά, ενώπιον της πολιτικής του απαξίωσης, καλείται να επιλέξει εάν θα συνεχίσει να τραβάει το σκοινί. Και αυτό παρ’ ότι η κυβέρνηση, ειδικά επί υπουργίας του Νίκου Κοτζιά, επένδυσε σημαντικά στην επίλυση των ανοικτών ζητημάτων και στην ομαλοποίηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here