Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, την διφθερίτιδα και τον κοκκύτη.

Ένας οκτάχρονος κατέληξε από διφθερίτιδα στο νοσοκομείο Παίδων πριν από λίγες ημέρες, μία νόσο πραγματικά «ξεχασμένη» στην Ελλάδα και την Ευρώπη, χάρη στους τακτικούς εμβολιασμούς.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μολυσματικής αυτής νόσου, και μάλιστα θανατηφόρο, που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης στο πεδίο των εμβολιασμών.

Το παιδί, όπως όλα δείχνουν, ήταν θύμα της αντιεμβολιαστικής στάσης που είχαν υιοθετήσει οι γονείς του. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει απο τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.

Γεγονός που εξηγεί κατά τους ειδικούς και την «ευκολία» με την οποία το παιδί μολύνθηκε από το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Όπως επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε έξαρση η αντιεμβολιαστική στάση των γονέων, τα βακτήρια που ευθύνονται για τις μολυσματικές ασθένειες δεν έχουν εξαφανιστεί, ούτε και θα εξαφανιστούν, αυτό που εξαλείφεται με τα εμβόλια είναι οι ασθένειες που προκαλούν.

Το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα ή και τη μύτη. Σταδιακά δυσκολεύει την κατάποση ή την αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία. Η δε τοξίνη που παράγεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση.

Στην περίπτωση του ανεμβολίαστου 8χρονου το βακτήριο εισέβαλε εύκολα στον οργανισμό. Κατά πληροφορίες, το παιδί είχε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Οι γονείς του τον πήγαν προν από λίγες ημέρες, σε ιδιωτικό νοσοκομείο εκτιμώντας όλοι πρόκειται για λαρυγγγίτιδα. Οι γιατροί ζήτησαν να γίνει εισαγωγή του παιδιού, γεγονός που οι γονείς δεν δέχτηκαν. Λίγες ώρες αργότερα πήγαν τον 8χρονο στο εφημερεύον Παίδων, όπου εκεί διασωληνώθηκε αμέσως.

Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας το παιδί κατέληξε. Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here