«Ένας από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησης είναι να βοηθηθεί ο αγροτικός κόσμος», δήλωσε σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

«Δεν αρκούν οι συζητήσεις και τα λόγια, δεν αρκεί η καταγραφή των προβλημάτων, κατά την οποία προκύπτουν συνεχώς ζητήματα. Για παράδειγμα, όταν αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρχαν συγκεκριμένα αιτήματα από τους αγρότες, που αφορούσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τη φορολογική τους ελάφρυνση. Αυτά τα ζητήματα μέσα στο 2018, πριν το τέλος του χρόνου, λύθηκαν από την κυβέρνησή μας με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις», τόνισε η Ολ. Τελιγιορίδου για τα ζητήματα τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο αγροτικός τομέας.

Παράλληλα, συνέχισε τονίζοντας ότι «για παράδειγμα έχουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών κατά το 1/3, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Έχει ψηφιστεί και έχει υλοποιηθεί από τις 20 Δεκεμβρίου του 2018 το ακατάσχετο του λογαριασμού των αγροτών, που μαζί με τα 1.250 ευρώ ανά μήνα που είναι ακατάσχετα για όλους τους πολίτες, έχουμε βάλει επιπλέον ακατάσχετο 7.500 ευρώ, οπότε φτάνουμε στις 22.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλα θέματα, αλλά θέλω να σας πω ότι είναι μια κατάσταση που συνεχώς εξελίσσεται και πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα με την πολύ αρνητική κατάσταση που δημιούργησε η χαμηλή τιμή των αγροτικών προϊόντων και ας αναφερθούμε συγκεκριμένα, στην κτηνοτροφία, στο γάλα, προσπαθήσαμε να ελαφρύνουμε πέρα από τα γενικά μέτρα που σας είπα πριν, δώσαμε και de minimis σε συγκεκριμένους κλάδους, στοχευμένα ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη μείωση της τιμής των προϊόντων. Έτσι για παράδειγμα, δώσαμε 42 εκατ. ευρώ στην αιγοπροβατοτροφία όπου ο κάθε κτηνοτρόφος πήρε ένα σημαντικό ποσό».

«Είμαστε σε επίπεδο συνεννόησης για τα μπλόκα»

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τα αγροτικά μπλόκα και τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση από την πλευρά της για τη διευθέτηση των αιτημάτων των αγροτών, η αρμόδια υφυπουργός εκτίμησε ότι κυβέρνηση και αγρότες βρίσκονται «σε επίπεδο συνεννόησης. Τα προβλήματα προφανώς υπάρχουν. Έχουν να γίνουν πολλά πράγματα. Συνεχώς βέβαια προκύπτουν και άλλα έκτακτα, αλλά σε γενικές γραμμές ήδη παλιότερα αιτήματα που μπήκαν από τον αγροτικό κόσμο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, έχουν υλοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα με τη φορολογία των αγροτών ήδη το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει το δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο και θα εξαντλήσουμε για να έχουμε πιο δίκαιες πολιτικές για οικονομική ελάφρυνση».

Ερωτηθείσα για το εάν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει πλέον αυτόνομα μέτρα χωρίς την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολ. Τελιγιορίδου απάντησε καταφατικά, «γιατί από το τέλος του Αυγούστου του 2018, δεν έχουμε πλέον την μνημονιακή επιτροπεία και μπορούμε να ασκήσουμε μια πιο αυτόνομη οικονομική και κοινωνική πολιτική και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια».

Ακόμα όμως, παραδέχθηκε ότι «πράγματι υπάρχουν ιδιαίτερα πολλά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο, βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη αγροτικής τράπεζας, αλλά η έλλειψη ενός χρηματοπιστωτικού εργαλείου στα χέρια των αγροτών ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα αυτή η κυβέρνηση, μέσα από διαδικασίες και τη συνεργασία σε κεντρικότερο κυβερνητικό επίπεδο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, ξεκινάει τη σύσταση της αναπτυξιακής τράπεζας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα και στους αγρότες να έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο, ένα ίδρυμα χρηματοπιστωτικό ώστε να υπάρχει δυνατότητα της εύρεσης ρευστότητας».

politik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here