Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει άμεσα και ουσιαστικά τις αγροτικές πληγείσες περιοχές από τον Ιανό.Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η κλιματική αλλαγή, όπου ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

Και ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και πολύ καιρό αναζητούνται μέτρα ελέγχου και πολιτικές πρόληψης, στη χώρα μας όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ σαν αξιωματική αντιπολίτευση αποσιωπούσε το πραγματικό πρόβλημα και όταν υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα, αποκλειστικά για μικροκομματικά οφέλη, αναζητούσε ευθύνες σε μια περιφερειάρχη 4 χρόνων για έργα που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες.Τώρα όμως το σκηνικό άλλαξε.

Κυβέρνηση είναι η ΝΔ και ο περιφερειάρχης επί σειρά 12 ετών ανήκει στη ΝΔ. Όπου κι αν πήγαμε με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, στον Αλμυρό, στα Φάρσαλα, στο Σταυρό, στο Βασιλί, στο Έυίδριο, στην Παναγίτσα, στο Καρποχώρι, στα Καλογραινά στο Λεονταρί όλοι μας είπαν το ίδιο πράγμα. Εδώ και χρόνια από την περιφέρεια δεν έχουν καθαριστεί τα ρέματα και τα κανάλια, εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, τα αναχώματα είναι από τη δεκαετία του 50 και του 60.

Για μέρες οι πληγείσες περιοχές δεν είχαν ρεύμα, δεν είχαν πόσιμο νερό και πολλά χωριά ήταν αποκομμένα. Στο επικοινωνιακό επιτελικό κράτος όμως της ΝΔ κανείς δεν αναζητά ευθύνες στα δικά της παιδιά. Τα στελέχη της ΝΔ στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων δεν έχουν ονοματεπώνυμο. Ονοματεπώνυμο είχε μόνο η πρώην περιφερειάρχης Αττικής.Από τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ απουσιάζει η ουσιαστική στήριξη που χρειάζεται ο αγροτικός κόσμος των περιοχών που έπληξε η κακοκαιρία.

Η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής είναι τεράστια. Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί. Έχουν καταστραφεί γεωργικά μηχανήματα, αντλίες, αποθήκες, αρμεχτήρια, σταυλικές εγκαταστάσεις . Αυτά δεν αποζημιώνονται όλα από τον ΈΛΓΑ. Τι θα γίνει με αυτά;

Είναι αναγκαίο να υπάρξει ολική αποζημίωση. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στα χέρια της εργαλεία εθνικά και ευρωπαικά, τις κρατικές Οικονομικές Αποζημιώσεις, τα de minimis.Αυτό που χρειάζονται οι αγρότες δεν είναι επικοινωνία αλλά πραγματική στήριξη που πρέπει να είναι άμεση και όχι χρονοβόρα.Η χώρα έχει τη δυνατότητα, με 37 δις μαξιλάρι, με ευρωπαικά κονδύλια, με ρυθμισμένο χρέος, με έξοδο στις αγορές με χαμηλά επιτόκια με πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας.Η κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτή την πρωτοφανή καταστροφή αρκείται στα 5 και 8 χιλιάδες ευρώ που ούτως ή άλλως δίνονται σε καταστροφές. Αυτά όμως δεν μπορούν ούτε στο ελάχιστο να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές. Και μάλιστα πολλοί κάτοικοι στα χωριά που επισκεφθήκαμε μας έλεγαν πως αποκλείονται ακόμη και από αυτά τα χρήματα γιατί τα σπίτια είναι τα πατρικά τους και δεν είναι πρώτη κατοικία. Η ΝΔ οφείλει να στηρίξει τον κόσμο που έχει καταστραφεί το βιος του και όχι όπως είδαμε χθες σε εθνικής εμβέλειας κανάλι να στέλνει δικαστικούς επιμελητές να επιδίδουν εξώδικα σε πληγέντες της περιοχής για να πληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η ΝΔ οφείλει να στηρίξει τους μικρομεσαίους και δεν αρκεί η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όφείλει να στηρίξει τους εργαζομένους και να όχι να οδηγεί μόνο σε αναστολή της σύμβασής τους. Κι ενώ είναι τσιγγούνηδες στον κόσμο της εργασίας, είναι απλόχεροι για να δίνουν φοροαπαλλαγές σε μεγάλους επιχειρηματίες και σε νέες επιχορηγήσεις στα ΜΜΈ.

Οι πολίτες χρειάζονται βοήθεια. Οι αγρότες πρέπει να έχουν επόμενη μέρα. Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η εικονική πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που βούλιαξαν στη λάσπη δεν πρέπει να βουλιάξουν και στην απόγνωση. Αυτός που πεινάει όταν ανοίγει την τηλεόρασή του ότι κι ακούει για τον παράδεισο του επιτελικού κράτους της καλοντυμένης ΝΔ, ξέρει πως η πείνα του δεν είναι ψευδαίσθηση.

Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here