Αύριο το μεσημέρι θα αναρτηθούν στα Λύκεια οι καταστάσεις – Θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη βαθμολογία του ανά μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, το μεσημέρι της Παρασκευής θα αναρτηθούν στα Λύκεια οι καταστάσεις με τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμα αν θα δοθούν και τα στατιστικά στοιχεία. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Mε βάση τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα αναμένεται πτώση των βάσεων σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, εκτός εκείνο των Ανθρωπιστικών Σπουδών όπου οι βάσεις δεν αναμένεται να έχουν αξιόλογες μεταβολές, παρά μικρές αυξομειώσεις. Για το 2ο Επιστημονικό πεδίο (θετικές σπουδές- πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές σχολές) οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και τη Χημεία αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση τις βάσεις. Στο 3ο Επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής) η Χημεία αναμένεται να παρασύρει προς τα κάτω τις βάσεις, ακόμη και τις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Μάλιστα, δεν θεωρείται απίθανο η Ιατρική Αθήνας να βρεθεί κάτω από τα 19.000 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονικό πεδίο (σπουδές οικονομίας και πληροφορικής) αναμένεται επίσης πτώση των βάσεων εισαγωγής, καθώς τα θέματα στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, ενώ η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές του πεδίου εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στην πτώση των βάσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα Μαθηματικά αποδεικνύεται ότι δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους παρά το γεγονός ότι κρίθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ως καλά θέματα. Τα πρώτα «μηνύματα» από τα βαθμολογικά κέντρα κάνουν λόγο για ποσοστά της τάξης άνω του 60% κάτω από τη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις βαθμολογήσεις προκύπτει ότι βαθμολογία 19-20 συγκεντρώνει ποσοστό 0,2 των υποψηφίων ενώ λίγα γραπτά λαμβάνουν βαθμολογίες 17-18. Το «άριστα θα είναι από 18 και κάτω» όπως έλεγαν οι καθηγητές.

Όπως εκτιμά μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, πτωτική αναμένεται η τάση στο 2ο και στο 3ο πεδίο ενώ και οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές ενδέχεται να πέσουν κάτω από το όριο των 19.000 μορίων. Μαθηματικές Φυσικές και Πολυτεχνικές Σχολές φαίνεται ότι θα έχουν πτωτική πορεία βάσεων ενώ αντίθετα Νομικές και Οικονομικές φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια άνοδος.

Πτωτική αναμένεται η τάση και σε περιζήτητες Πολυτεχνικές σχολές που ενδέχεται να πέσουν και κάτω από τα 18.000 μόρια. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αν και οι υποψήφιοι φαίνεται να έγραψαν χειρότερα από πέρυσι στα Μαθηματικά, η αύξηση των θέσεων φαίνεται να αποτρέπει την μεγάλη πτώση των βάσεων. Μικρή πτώση εκτιμάται ότι θα σημειωθεί στα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα.Τα Μαθηματικά και η Φυσική φαίνεται ότι δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, όπως άλλωστε και η Χημεία , η οποία κρίθηκε από την ΟΕΦΕ ως η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας.

Την πορεία των βάσεων καθορίζουν παράγοντες όπως ο αριθµός των εισακτέων ανά σχολή που γενικότερα εφέτος είναι αυξημένος, και βέβαια οι επιθυμίες των εισακτέων όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο, μετά το πέρας των εξετάσεων.

Ωστόσο από τη δυσκολία των θεµάτων, και από τις εικόνες που μεταφέρονται, οι βαθμοί των υποψηφίων στην Νεοελληνική Γλώσσα παρά το κατανοητό κείμενο δεν κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα οι βαθμολογίες στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι μέτριες και πολύ λίγα γραπτά έως τώρα έχουν πάρει άριστα. Οπως λένε εκπαιδευτικοί οι επιδόσεις σε όλα τα µαθήµατα και στα Αρχαία δεν είναι υψηλές ενώ από τις πρώτες βαθμολογήσεις στα Μαθηµατικά, και σίγουρα στη Φυσική αποτυπώνονται οι επιδόσεις από τη μέση και κάτω ενώ αναμένεται πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.

Για τα Αρχαία Ελληνικά οι εκτιµήσεις των φιλολόγων ήταν θετικές και τονίζουν ότι τα θέµατα ήταν κατανοητά και αναµενόµενα. Το διδαγµένο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και οι ερωτήσεις που το συνόδευαν ήταν απλές, ενώ το παράλληλο µεταφρασµένο κείµενο που δόθηκε ήταν απόσπασµα από τον «Προµηθέα ∆εσµώτη» του Αισχύλου και υπήρχε στο σχολικό βιβλίο. Το αδίδακτο κείµενο από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία του, ενώ η νοηµατική ερώτηση που ζητήθηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις, σύµφωνα µε τη φιλοσοφία του νέου προγράµµατος σπουδών, ήταν καλά διατυπωµένη. Ωστόσο η εικόνα που μεταφέρεται από τις βαθμολογήσεις είναι ότι πολύ λίγα γραπτά βαθμολογήθηκαν με άριστα ενώ αντίθετα η πλειονότητα κινείται στο 13 με 14.

Μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι στο μηχανογραφικό έτους 2019, το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, εκτός από το Επιστημονικό Πεδίο «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» έχει ενταχθεί και στο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here