Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια – Οι Πολυτεχνικές σχολές θα “ανοίξουν” με βαθμολογίες κάτω του 18 – «Βατερλό» σε Χημεία για τους μαθητές – Τι δηλώνουν «οι πρώτοι των πρώτων»

Πτωτική πορεία των βάσεων σε Ιατρικές Νομικές, Οικονομικές και Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται με βάση την ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων.

Η πτώση θα είναι παντού και μάλιστα από τα ψηλά όπως λένε όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας. Η πτώση εκτιμάται οτι θα αγγίξει και τα αποκαλούμενα ”ρετιρέ”, όπως η Ιατρική Αθήνας, που αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια ενώ κάτω από το 18 στην εικοσάβαθμη κλίμακα αναμένεται να πέσουν και οι Πολυτεχνικές Σχολές.

Οι σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπως οι περιζήτητες Νομικές κι Φιλοσοφικές θα έχουν τελικά πτωτική πορεία. Οπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης η γλώσσα συγκέντρωσε βαθμολογία αντίστοιχη με την περσινή ενώ αντίθετα τα αρχαία ελληνικά είχαν πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες. Ενδεικτικό είναι οτι μόνο ποσοστό 2, 8 έγραψε άριστα ενώ η εικόνα των γραπτών της Ιστορίας ήταν καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Στο “τοπίο” που διαμορφώνεται αν προστεθεί οτι οι υποψήφιοι είναι 3000 λιγότεροι για τις ίδιες θέσεις, “οδηγούμαστε στην εκτίμηση οτι θα κινηθούν προς τα κάτω και οι βάσεις των Νομικών και Φιλοσοφικών σχολών”.

Οπως εξηγεί ” ο κ. Βαφειαδάκης η βιολογία τελικά περιορίζει τις απώλειες στο 3ο επιστημονικό πεδίο ενώ η εικόνα της χημείας ήταν τελικά κακή για τους περισσότερους υποψηφίους. Εκτιμάται οτι οι περιζήτητες Ιατρικές θα έχουν συγκροτημένη πτώση, όπως λέει ο καθηγητής 200 με 250 μόρια ή ακόμα περισσότερο και μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στις σχολές μεσαίες βαθμολογίες έως 300 μόρια.

Τα μαθηματικά επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης είχαν καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι ενώ αντίθετα η φυσική και η χημεία δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους. Οπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ οι Πολυτεχνικές σχολές θα “ανοίξουν” με βαθμολογίες κάτω του 18 χωρίς ωστόσο να σημειωθούν, δραματικές πτώσεις όπως εκτιμάται.

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση οι βαθμολογίες κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενώ στο 40 επιστημονικό πεδίο, τα μαθηματικά βαθμολογήθηκαν με υψηλότερους βαθμούς σε σχέση με πέρυσι, η Οικονομία με εμφανώς χαμηλότερους βαθμούς ενώ πολύ καλύτερα βαθμολογήθηκε το μάθημα ανάπτυξη εφαρμογών. Η ελαφρώς πτωτική τάση του πεδίου σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων εκτιμάται οτι θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων.

Χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων σε 6 από τα 11 μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων. Από το σύνολο των 81.244 υποψηφίων ΓΕΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας κατάφερε να αριστεύσει, δηλαδή να βρεθεί στη βαθμολογική κλίμακα 18 έως 20 μόλις το 1,34% .
Στον αντίποδα, καλύτερες βαθμολογίες στην κλίμακα 18-20 καταγράφονται στη Νεοελληνική Γλώσσα (1,34% έναντι 0,85%), στην Ιστορία υπάρχει μία οριακή άνοδος ενώ στη Βιολογία, η αύξηση των αριστούχων σε σχέση με πέρυσι είναι εντυπωσιακή. Ειδικότερα, στις φετινές πανελλαδικές αρίστευσε το 28,14% όταν πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό δεν είχε ξεπεράσει το 15,38%.Μικρή αύξηση στις άριστες βαθμολογίες καταγράφεται στα Μαθηματικά ενώ στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, οι αριστούχοι εκτοξεύτηκαν στο 20.67% έναντι 9,87% πέρυσι.

Στην Ο.Π Ανθρωπιστικών Σπουδών καταγράφονται μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι. Μικρή αύξηση των αριστούχων υπάρχει στη Νεοελληνική Γλώσσα (1,75% έναντι 0,9% πέρυσι), στη Βιολογία (8,84% έναντι 8,62%) και στην Ιστορία (9.04% από 8,75%).

Χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων καταγράφονται στα Αρχαία Ελληνικά (2,84% από 4,67%) και στα Λατινικά (24,23% από 28,32).

Στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών καλύτερες επιδόσεις, όσο αφορά στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα, σημειώθηκαν σε Νεοελληνική Γλώσσα, Βιολογία και Μαθηματικά ενώ σημαντικά χειρότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι επιδόσεις σε Φυσική και Χημεία.

Στην ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής χαμηλότερα ποσοστά αριστούχων καταγράφονται σε Βιολογία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και υψηλότερα ποσοστά σε Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Στα Αρχαία, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις βαθμολογίες 5-10 ( το 26,24% των υποψηφίων), ενώ υψηλή βαθμολογία (18-20) συγκέντρωσε το 2,84% των υποψηφίων.

Για το μάθημα των Λατινικών, μπορεί κανείς να πει ότι οι βαθμολογίες ήταν των… άκρων, αφού το 30,29% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ το 24, 23% αρίστευσε (18-20).

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στα Μαθηματικά και τη Χημεία, τα ποσοστά βαθμολογιών πάνω και κάτω από τη βάση είναι μοιρασμένα: 46,59% κάτω από τη βάση και 53,41% πάνω από τη βάση στα Μαθηματικά και 42,12% κάτω από τη βάση, 57,88% πάνω από τη βάση στη Χημεία.
Στο μάθημα της Χημείας, το 4,37% των υποψηφίων αρίστευσε (18-20), ενώ το 31,04% έγραψε από 0 έως 5 και κάτω από τη βάση το 41%. Πέρσι, στη Χημεία κάτω από τη βάση είχε γράψει το 26,25, ενώ άριστα είχε γράψει το 23,10% Στα Μαθηματικά, 0-5 έγραψε το 28,4% των υποψηφίων, ενώ 18-19 έγραψε το 4,35% και 19-20 το 5,39%. Πέρσι κάτω από τη βάση είχαν γράψει οι 7 στους 10 υποψηφίους (69,63%), ενώ άριστα είχε γράψει μόλις το 2,79% των υποψηφίων.

Στη Φυσική, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση είχαν οι βαθμολογίες 5-10 (24,75%), ενώ 18-19 έγραψε το 6,44% και 19-20 το 6,29%. Πέρσι, κάτω από τη βάση είχε γράψει στη Φυσική το 39,78% των υποψηφίων, ενώ και εδώ περιορίστηκαν φέτος τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με άριστα αφού πέρσι στην κλίμακα 18020 είχε βρεθεί το 16,60% των υποψηφίων. Στη Βιολογία, το 31,43% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ το 16,68% αρίστευσε (19-20) και το 11,46% των υποψηφίων έλαβε βαθμολογία 18-19.

Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση ήταν αρκετά υψηλά στα Μαθηματικά (73,96%) και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας (71,92%).

Ειδικότερα, στα Μαθηματικά, το 49,67% των υποψηφίων έγραψε 0-5, ενώ αρίστευσε (18-19) το 1,58%. Στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, το 22,93% έγραψε από 0 έως 5 και το 11, 87% από 19 έως και 20.

Στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το 22,25% έγραψε από 0 έως 5, ενώ βαθμολογίες 18-19 έλαβε το 7% και 19-20 το 5,22% των υποψηφίων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, πρέπει να γίνουν και συγκρίσεις με τα στοιχεία των περυσινών βαθμολογιών.

Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση»), στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019, και είναι αποκλειστική.

Οι “πρώτοι των πρώτων”

Οπως κάθε χρόνο ξεχωρίζουν οι άριστοι οι “πρώτοι των πρώτων”, όπως τους αποκαλούμε καθώς συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρά τους. Ο Κωνσταντίνος Τσόκας από το 1ο λύκειο Γλυφάδας συγκέντρωσε 18863 μόρια και θέλει να μπει στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και να ασχοληθεί με την Πληροφορική. . Το “μυστικό” της επιτυχίας του, όπως λέει ο ίδιος είναι “ το πρόγραμμα και η χαλαρότητα”. Και τονίζει: “Δεν πρέπει να κουραστείς, πρέπει να κρατάς δυνάμεις και θα αριστεύσεις”. O Χρήστος Τσιρίκας, με 19.096 μόρια (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών), υπότροφος μαθητής του κολεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη θέλει να μπει στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. “Δεν είναι αποτέλεσμα μελέτης μίας και μόνο χρονιάς’ λέει στο “Θέμα “ ο 18χρονος μαθητής. Και συμπληρώνει: “Διάβαζα συστηματικά τα τελευταία χρόνια καθώς ήθελα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου να γίνω γιατρός. Οπως λέει ο Χρήστος στερήθηκε το μπάσκετ αλλά θεωρεί οτι άξιζε τον κόπο καθώς από μικρός το μόνο που ήθελε ήταν να γίνει γιατρός. Ο φίλος του Χρήστου Γεράσιμος Τερζόπουλος και συμμαθητής του στη Θεσσαλονίκη με , 18.843 μόρια (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών), θελε και αυτός να “ανοίξει” την πόρτα της Ιατρικής σχολής. “Θέλω να γίνω ερευνητής -γιατρός” αποκαλύπτει ο 18χρονος που για να πραγματοποιήσει το όνειρό του θέλει να φύγει στο εξωτερικό. Στερήθηκε την μουσική καθώς ο Γεράσιμος παίζει πιάνο, , αλλά πέτυχε τον στόχο του όπως λέει ο 18χρονος απόφοιτος.

Η Ανθή Καψάλη συγκέντρωσε 18372 και θέλει να μπει στο Βιολογικό Αθήνας. Απόφοιτος του Λεοντείου 18χρονη μαθήτρια λέει” θέλω να γίνω βιολόγος και να ασχοληθώ με τα Φάρμακα. Διάβαζα με οργάνωση και κοιμόμουν αρκετές ώρες.¨”.Η Ανθή τονίζει οτι περιόρισε τις εξόδους και τη γυμναστική αλλά όλα χρειάζονται με μέτρο είπε η αριστούχος μαθήτρια.

Η οικογένεια της Νίκης Αψόκαρδου ζει στην Μυτιλήνη και η ίδια πήρε υποτροφία από το Ανατόλια και ζει στην Θεσσαλονίκη. Παρά τις αρχικές δυσκολίες προσαρμογής από την μετακόμισή της από το νησί η 18ρονη συγκέντρωσε 18643 μόρια και όπως λέει στο “Θέμα” θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία. Ως μυστικό επιτυχίας θεωρεί το συστηματικό διάβασμα και τη συμμετοχή της σε ομάδα θεάτρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here