Την παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου έφερε το ξέσπασμα οργής πέντε μέρες μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσε νέες μαχητικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός κατήγγειλε τη «διαφθορά» που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας τα τελευταία επτά χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Ήδη σήμερα είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους τέσσερις υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι υπ. Δικαιοσύνης και Οικονομικών, και όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι ζήτησε να εγκριθεί η πρόταση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, εξερχόμενος από το συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Χασάν ντιάμπ θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να παραδώσει την παραίτηση στο όνομα όλων των υπουργών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here