Σκοπιμότητες ανακάλυψε ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fouit.gr, αναφορικά με την ύπαρξη της ουσίας τετραχλωροαιθένιο σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια στο νερό της πηγής Μπέης Μπουνάρ που υδροδοτεί την Καστοριά, ενώ όπως είπε, το νερό είναι πεντακάθαρο, άχρωμο και διαυγές.

Του Μάρκου Πετρόπουλου

Μάλιστα, ο κ. Αγγελής δήλωσε κατ’ επανάληψη στη συνέντευξή του ότι το νερό της συγκεκριμένης πηγής δεν χρησιμοποιείται για την ύδρευση της πόλης, παρόλο που χτες το πρωί σε συνέντευξή του στο Χρήστο Νατσούλη και τους Antennes 93,6, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Στέλιος Φουλιράς εξηγούσε ότι η πηγή χρησιμοποιείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όχι μόνο αφού, όπως είπε, η πηγή αυτή είχε δώσει νερό στο κεντρικό σύστημα για 1 με 2 ώρες λόγω βλάβης. Συγκεκριμένα, ο κ. Φουλιράς είπε: «Όταν μετρήθηκε στο 14 μπορεί να συμμετείχε για μία με δυο ώρες στο δίκτυο λόγω βλάβης, στο οποίο όμως δεν υπήρχε θέμα με την μέτρηση να είναι στο 1,4μg/l».

Ο κ. Αγγελής, όμως, στη δημοσιοποίηση του θέματος από τα τοπικά μέσα, βλέπει «σκοπιμότητες» και τα αποδίδει σε φήμες, λέγοντας πως: «Κάποιοι που επιτηδείως διασπείρουν προς τα έξω το γεγονός αυτό εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες» και αναρωτιέται «γιατί δημιουργήθηκε αυτή η σύγχυση». Μάλιστα βρίσκει ενοχλητικά και τα… σημεία στίξης, αφού θεωρεί ότι τα ερωτηματικά και τα αποσιωπητικά σε άρθρα σχετικά με το ζήτημα εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα, δημιουργούν αναστάτωση και δεν είναι τεκμηριωμένα!

Διαπιστώσεις και ερωτήματα

Η τεκμηρίωση του προβλήματος έρχεται από ίδια την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ, της οποίας  ο δήμαρχος είναι πολιτικός προϊστάμενος, και σύμφωνα με την οποία στην επίμαχη πηγή βρέθηκε το συγκεκριμένο στοιχείο πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Απορίας άξιο είναι εάν ο κύριος Αγγελής επικοινώνησε με το διευθυντή της ΔΕΥΑΚ προτού δώσει τη συνέντευξη, ώστε να ενημερωθεί ότι η πηγή αυτή ανά διαστήματα χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της πόλης, όπως επίσης και για το ότι την επίμαχη περίοδο των μετρήσεων, μάλλον έδωσε νερό στο κεντρικό σύστημα.

Ένα ακόμα ζήτημα που θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί ο δήμαρχος Καστοριάς είναι το ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος σχεδόν 10 μήνες από όταν ξέσπασε η κρίση στο Δισπηλιό και ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για να μην φτάσει ξανά η μόλυνση στο πόσιμο νερό σε τιμές όπως αυτές του Δισπηλιού.

Επίσης, παρόλο που είναι δευτερευούσης σημασίας, έχει μία αξία να πει ο κύριος Αγγελής στον κόσμο της Καστοριάς, ποια ακριβώς σκοπιμότητα εξυπηρετεί να αποκαλύπτεται ότι μία (ακόμη) πηγή  της Καστοριάς περιέχει το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο πάνω από τα όρια.

Ακόμη, είναι τουλάχιστον περίεργο ότι ο κ. Αγγελής στη συγκεκριμένη συνέντευξη που παραχώρησε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου επί του ιδίου θέματος, εμφανίζεται διαμετρικά αντίθετος. Και αυτό διότι ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε ότι και πρόβλημα υπάρχει στο νερό του Νομού και για πολλά χρόνια θα μας απασχολεί και ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις άμεσα.

Τέλος, ας υπενθυμίσουμε εμείς στον κ. Αγγελή -παρόλο που δεν είναι αυτή η δουλειά μας- ότι το πρόβλημα στο νερό που πίνουν οι εναπομείναντες κάτοικοι της Καστοριάς δεν είναι η διαύγεια του, η διαφάνεια του αλλά το τι περιέχει μέσα. Και κάτι ακόμη. Και το τριχλωρο-τετραχλωροαιθένιο διάφανο είναι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here