Το συμβούλιο του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» τον περασμένο Ιούλιο και λίγες ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής έθεσε επί τάπητος την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους και αποφάσισε να προσφέρει χρήματα για την ανοικοδόμηση του Λύρειου Ιδρύματος για τα ορφανά παιδιά που είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Αν και το πιο εύκολο ήταν να προσφέρουν μια επιταγή από το ταμείο του Συλλόγου, εν τούτοις αποφάσισαν να κάνουν κάτι πιο ουσιαστικό να διοργανώσουν μια ερανική εκδήλωση προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους ομογενείς να προσφέρουν τον οβολό τους.

Παρά τη θερινή ραστώνη κατάφεραν να διοργανώσουν στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 την «Βραδιά Ταβέρνας» (Taverna Night) με πρωτοφανή για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας επιτυχία και να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους από τριακόσιους πενήντα Καστοριανούς και φίλους να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων, από τη λαχειοφόρο αγορά και τις δωρεές των ομογενών και των επιχειρήσεων διατέθηκαν αποκλειστικά και μόνο γι αυτό τον σκοπό.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 o σύμβουλος Γεώργιος Ρέτζιος με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν το Λύρειο Ίδρυμα και παρέδωσαν στη διευθύντρια Μαρία Μοναχή την επιταγή αξίας $ 38.160 και είδαν ίδιαν ιδίοις όμμασιν  την αποκαρδιωτική και ανατριχιαστική κατάσταση που επικρατεί στο Μάτι έναν χρόνο μετά την φονική πυρκαγιά.

Ο Πάνος Πολιτίδης, ο οποίος ηγούνταν της οργανωτικής επιτροπής της πρώτης «Βραδιάς Ταβέρνας» μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του όχι μόνο γιατί προ ενός έτους κατάφεραν να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία, αλλά και για το γεγονός ότι «μια σπίθα από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι κατάφερε να ξεπεράσει τον Ατλαντικό και να «ανάψει» μια νέα φωτιά στο Πνευματικό Κέντρο των Καστοριέων».

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Σταύρου Θεοδώρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η πυρκαγιά αποτέλεσε τη σπίθα για την «Βραδιά Ταβέρνας» και στην κυριολεξία ταρακούνησε όχι μόνο εμάς τους Καστοριανούς, αλλά και τους φίλους μας. Η επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης άλλαξε τα δεδομένα και μας έδωσε το έναυσμα να τη μετατρέψουμε σε θεσμό», επεσήμανε ο κ. Πολιτίδης, ο οποίος είναι συνάμα και αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής.

Ερωτηθείς για τη δεύτερη «Βραδιά Ταβέρνας» ο κ. Πολιτίδης επεσήμανε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και θα λάβει χώρα στην αυλή του Πνευματικού Κέντρου του Συλλόγου Καστοριέων.

Η εν λόγω εκδήλωση, βάσει ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και της οργανωτικής Επιτροπής είναι αφιερωμένη στο Ελληνικό Τμήμα του Ρόναλντ ΜακΝτόναλντ Χάουζ το οποίο παρέχει στέγη και μέριμνα στα καρκινοπαθή παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο που έρχονται για περαιτέρω νοσηλεία στη Νέα Υόρκη.

Η επιτροπή, όπως επεσήμανε ο κ. Πολιτίδης εργάζεται πυρετωδώς και τις προσεχείς ημέρες θα δώσουν στη δημοσιότητα τα διαφημιστικά φυλλάδια και θα υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν οι ομογενείς όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη, αλλά και από όλη την επικράτεια να προσφέρουν τον οβολό τους.

Ανακοίνωση Συλλόγου

Ο Σύλλογος Καστοριέων Ομόνοια απέστειλε μέσω του ηλεκτρονικού Ταχυδρομείο στα μέλη, στους φίλους και στους χορηγούς την ανακοίνωση, την επιστολή του Λύρειου Ιδρύματος και ένα βίντεο από την τελετή παράδοσης.

Το κείμενο της επιστολής του ΔΣ έχει ως εξής: Αγαπητοί μας φίλοι,

Εκ μέρους του προέδρου κ. Δήμου Σιώκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «ΟΜΟΝΟΙΑ», του μεγαλύτερου ελληνικού φιλανθρωπικού Συλλόγου των ΗΠΑ, σας ενημερώνουμε πως ο Σύλλογος προέβη την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 σε μια μεγάλη δωρέα προς το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα, ύψους $38,160 για την κάλυψη αναγκών του Ιδρύματος μετά τις καταστροφές της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη, τους φίλους του Συλλόγου, καθώς και τις πολλές Εταιρείες που ανταποκρίθηκαν με περίσσια γενναιοδωρία στον Έρανο που πραγματοποιήθηκε  στην εκδήλωση «Taverna Night» καθώς και τον υπεύθυνο της εκδήλωσης κ. Πάνο Πολιτίδη μέλος του ΔΣ του Συλλόγου «ΟΜΟΝΟΙΑ» και έτσι κατέστησαν τη Δωρεά εφικτή, ελπίζοντας πως θα είναι αρωγός για το σπουδαίο έργο του Ιδρύματος.

Στιγμιότυπο από το δείπνο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Επισυνάπτουμε το ευχαριστήριο γράμμα του Λυρείου Ιδρύματος, καθώς και ένα απόσπασμα και φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση του κ. Γιώργου Ρέτζιου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου «ΟΜΟΝΟΙΑ» με τις Μοναχές του Ιδρύματος», καταλήγει το μήνυμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here