Προτεραιότητα σε νέους βιοκαλλιεργητές και κατόχους αγροτεμαχίων σε ορεινές περιοχές με επιπλέον μοριοδότηση δίνει η νέα προκήρυξη βιολογικής γεωργίας ύψους 120 εκατ. ευρώ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το 5ετές πρόγραμμα αφορά σε αγρότες οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν σε βιολογικές τις καλλιέργειές τους ή να διατηρήσουν τις βιολογικές πρακτικές και μεθόδους που ήδη ακολουθούν στα χωράφια τους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 21 Μαρτίου 2019.

Ως επιλέξιμες καλλιέργειες του μέτρου ορίστηκαν οι:
– Αροτραίες (αραβόσιτος εδώδιμος, αραβόσιτος κτηνοτροφικός, τριφύλλι κ.α.)
– Μόνιμες (ελαιοκομία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια κ.α.)
– Όσπρια
– Φυλλώδη λαχανικά Σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα.

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι καλλιέργειες των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα αγροτεμάχια για τα οποία υποβάλλει η αίτηση ο ενδιαφερόμενος να έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2018.
Όσον αφορά στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός των εκτάσεων που ανήκουν σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές η νέα πρόσκληση δίνει προτεραιότητα με επιπλέον μοριοδότηση ως προς τη μετατροπή καλλιεργειών σε νέους βιοκαλλιεργητές σε:
– γεωργούς νεαρής ηλικίας
– αγροτεμάχια σε ορεινές περιοχές
– αγροτεμάχια σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών
– αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί το 2018 για την παραγωγή ζωοτροφών από δικαιούχους της Βιολογικής Κτηνοτροφίας
– Ποσοστό εντασσόμενης έκτασης σε σχέση με το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης του υποψηφίου.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι προκειμένου να ενταχθούν στις προκηρυσσόμενες δράσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος με εγγραφή στον ιστότοπο: https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και επεξεργασία στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16.

 enikonomia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here