«Κάναμε ο,τι έκαναν κι αλλού. Μας εξέπληξε η… έκρηξη κρουσμάτων» έλεγε ο δήμαρχος Κοζάνης λίγο πριν φθάσει στην πόλη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

«Κάναμε ο,τι έκαναν κι αλλού. Μας εξέπληξε η… έκρηξη κρουσμάτων» έλεγε ο δήμαρχος Κοζάνης λίγο πριν φθάσει στην πόλη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε με… ονόματα επιχειρήσεων εστίασης και χωριών, για τα πρώτα και αυξημένα κρούσματα στην περιοχή απ΄ όπου ξεκίνησε το πρώτο κύμα covid19 κι όπως όλα δείχνουν -μέχρι στιγμής- και το… δεύτερο. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα τόσο ο δήμαρχος Κοζάνης όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης (ΙΣΚ) δεν έκαναν λόγο για επιχειρήσεις εστίασης, ούτε και για ψυχαγωγικές συναθροίσεις, αλλά για δημόσιες υπηρεσίες που έδωσαν μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις… διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Σε σχετικές ερωτήσεις της υπογράφουσας, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, τόσο ο κ. Λάζαρος Μαλούτας όσο και ο κ. Χαράλαμπος Τσεβεκίδης μιλούσαν για αυξημένα και επιβεβαιωμένα σε αστυνομία, δικαστήρια, ΔΕΗ, σούπερ μάρκετ αλλά όχι σε καφετέριες.

Ο πρόεδρος του ΙΣΚ είπε χαρακτηριστικά «είναι γνωστό ότι υπάρχει θέμα με την αστυνομία στην Κοζάνη όπου είχαμε… διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης (έχουμε κρούσματα) στα δικαστήρια, σε ένα Κέντρο Υγείας στα Σερβία , έκλεισε και μια ορθοπεδική κλινική (γιατρός και νοσηλευτής βρέθηκαν θετικοί), στη ΔΕΗ, σε ένα σούπερ μάρκετ με τέσσερα κρούσματα κ.α.» Για δημόσιες υπηρεσίες με οκτώ κρούσματα έκανε λόγο και ο δήμαρχος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί με τόσα κρούσματα σε δημόσιες δομές, δηλαδή σε υπηρεσίες οι οποίες κατα γενική εκτίμηση ελέγχονται πιο εύκολα, δεν είχαμε άμεσα τοπικά lockdown ώστε να περιοριστεί η διασπορά και η περιοχή να παραμείνει στο επίπεδο 3. Ο κ. Τσεβεκίδης μιλώντας στο real fm 107,1 απάντησε ότι «υπήρξαν μέτρα αλλά με ποια ταχύτητα κινήθηκαν τα αντανακλαστικά, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, αν έχω πυρετό και πηγαίνω στη δημόσια ή οποιαδήποτε υπηρεσία, δεν εγκληματώ; Είναι δυνατόν να κάνουμε αυτοδιάγνωση και να κρίνουμε από μονοι μας ότι δεν νοσούμε από κορωνοιό;». Τα αίτια της σημερινής κατάστασης στο νομό της δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των γιατρών είναι πολλά. Όπως επισημαίνει ο κ.Τσεβεκίδης «…οι λόγοι είναι πολυπαραγοντικοί κι αφορούν στις πιο βαριές κλιματικές συνθήκες, στη μη εφαρμογή μέτρων όπως αποστασιοποίηση και μάσκες αλλά και στη ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε -λόγω μηδενικών κρουσμάτων- ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό και ο κίνδυνος πλέον είναι πολύ μακριά…».

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, λίγο πριν την ενημέρωση από Ν
. Χαρδαλιά τόνισε ότι «Κάναμε ο,τι έκαναν κι αλλού. Μας εξέπληξε η… έκρηξη κρουσμάτων. Δεν ξέρουμε πώς φθάσαμε ως εδώ. Δεν έγινε ένα γεγονός που να χρεώνεται η έκρηξη. Ίσως υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτά που ακούγονται για γλέντια νέων ανθρώπων, γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι σε συμπολίτες μας κάτω των 40 χρόνων».

Την ίδια ώρα αρκετοί υγειονομικοί μιλούν για πολύ περισσότερα κρούσματα τα οποία θα δώσει προσεχώς η ευρύτερη περιοχή. «Στις 15 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 220 και οι στενές επαφές… 550 οι οποίες κι έχουν απομονωθεί».  Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης σε τοπικο ΜΜΕ (kozan tv) «τα μοντέλα θέλουν να πολλαπλασιάσουμε τα νούμερα με ένα συντελεστή, το πέντεa. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανή διασπορά μεσα στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη και με τα νούμερα του πληθυσμού να έχουν μειωθεί από την τελευταία απογραφή του 2011 (150.000 κάτοικοι) γίνεται μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση είμαστε παράδειγμα προς αποφυγή και τα όποια λάθη έχουμε κάνει δεν θα πρέπει να γίνουν στην υπόλοιπη χώρα».

Ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίζουν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υγειονομικοί είναι η οριακή λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας της Κοζάνης και της δυτικής Μακεδονίας, γεγονός που επιβεβαίωσε τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του ΙΣΚ. Αρκετά κρούσματα έχουν μεταφερθεί σε γειτονικά νοσοκομεία ενώ όπως μας ενημέρωσε και ο δήμαρχος άλλα έχουν φθάσει ήδη στη Θεσσαλονίκη και στο «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ». Στο δε ερώτημα για την κατάσταση των κλινικών ή των χώρων covid19 στο «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι «είναι στα όρια τους, γιατί δυστυχώς το νοσοκομείο είναι παλιό. Χρόνια τώρα ζητάμε να γίνει ένα νέο στον κόμβο της Εγνατίας ώστε να εξυπηρετεί όλη τη δυτική Μακεδονία και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, όμως δυστυχώς το αίτημα παραμένει… αίτημα».

Να θυμίσουμε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, εδώ και λίγες ημέρες δεν περιμένει κρούσματα από άλλες περιοχές για να γεμίσει αίθουσες νοσηλείας ή ΜΕΘ και «δίνει από… μόνη της» πολλά κρούσματα γεγονός που έχει παγώσει τα χαμόγελα συναρμόδιων που έκαναν λόγο για «το θαύμα και το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης». Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας σε δηλώσεις του από την Κοζάνη θύμισε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας το περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε και πάλι από δυτική Μακεδονία αλλά ελπίζει ότι «όπως με συνταραγμένο τρόπο κέρδισε την μάχη την περασμένη άνοιξη το ίδιο ακριβώς θα πετύχει με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος».

Ο χρόνος θα δείξει ή μάλλον τα επόμενα 24ωρα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here