Οι έφηβοι συνδέονται στο διαδίκτυο ή βλέπουν τηλεόραση ακόμα και όταν κάνουν διακοπές.

Ωστόσο, καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν ότι ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές τροφοδοτούν με ανασφάλεια τους νεαρούς χρήστες και γι’ αυτό θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, επίσης, ότι οι έφηβοι περνούν, κατά μέσο όρο εννέα ώρες την ημέρα online και ταυτόχρονα τα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ νέων ανθρώπων έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η νέα μελέτη εξέτασε ως «δυνητικό δείκτη» κατάθλιψης τις αλλαγές στον χρόνο που περνούν οι έφηβοι μπροστά στις οθόνες, χωρίς να εστιάσουν συγκεκριμένα στο είδος της οθόνης, όπως συνέβαινε με άλλες μελέτες στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 4.000 εφήβους, ηλικίας από 12 έως 16 ετών για τέσσερα χρόνια, καθ’ όλη δηλαδή τη διάρκεια του γυμνασίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι κάθε χρόνο οι έφηβοι σπαταλούσαν ολοένα περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθούσαν περισσότερες ώρες τηλεόραση απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος. Μετά το τέλος κάθε έτους εμφάνισαν επίσης, κατά μέσο όρο, περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μελαγχολίας. Επίσης, ενώ ο χρόνος που αφιέρωναν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσίασε ελαφρά μείωση έτος με το έτος, ο αντίστοιχος στον υπολογιστή παρέμεινε σταθερός. Κάθε δε ώρα που οι έφηβοι σπαταλούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στην τηλεόραση εμφανίζονταν περισσότερο μελαγχολικοί.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό συνέβαινε γιατί ο χρόνος που οι έφηβοι περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούσε την αρνητική σύγκριση τους με άλλους χρήστες και παράλληλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τηλεόραση μεταδίδουν πληθώρα καταθλιπτικού περιεχομένου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here