Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε με νεύματα τους αρχηγούς των κομμάτων – Ποιος βουλευτής… έβηξε προκαλώντας ταραχή – Ο Μητσοτάκης έκανε… δύο βήματα πίσω στον Νικήτα Κακλαμάνη – Ο διάλογος Τσίπρα-Ράντου – Τα …αντισηπτικά, τα στιγμιότυπα και τα χαμόγελα των δικών της ανθρώπων

Σε συνθήκες… κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς Βουλή και εθιμοτυπία προσαρμόστηκαν αναγκαστικά στα νέα δεδομένα. Η ανάδειξη γυναίκας πρώτη φορά στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δεν ήταν, άλλωστε, η μόνη πρωτιά για την νέα Πρόεδρο, αφού τελετή, προσκεκλημένοι και βουλευτές συμμορφώθηκαν στις πρωτόγνωρες συνθήκες, σε μια κατά τα άλλα ηλιόλουστη αθηναϊκή ημέρα.

Όπως αρμόζει το πρωτόκολλο, από νωρίς στους διαδρόμους της Βουλής στρώθηκε το κόκκινο χαλί, αν και η φειδωλή ήταν η προσέλευση πολιτικών και διπλωματικών αρχών, αλλά και άλλων κρατικών αξιωματούχων, λόγω των έκτακτων καταστάσεων. Στις ημέρες της πανδημίας, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν τα πηγαδάκια μεταξύ των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ εικόνα ερήμωσης παρουσίαζαν τόσο η αίθουσα της Ολομέλειας, όσο και το εντευκτήριο. Για όσους γενναίους, ωστόσο, προσήλθαν, αντισηπτικά υγρά και μέσα προφύλαξης τους περίμεναν σε κάθε είσοδο της Ολομέλειας.

Μακριά και… αγαπημένοι
<
Την ίδια ώρα, με απόσταση… ασφαλείας παρακολούθησαν την τελετή τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς άδεια έδρανα και σειρές καθισμάτων μεσολαβούσαν ανάμεσα σε όσες και όσους βουλευτές παρακολουθούσαν το τελετουργικό, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής.
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμου, στην τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης (πλην του Αντιπροέδρου, Παναγιώτη Πικραμμένου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη), όχι όμως αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, για να αποφευχθεί συνωστισμός στα κυβερνητικά έδρανα. Αραιά κάθισαν και οι υπουργοί της κυβέρνησης στις θέσεις τους, καθώς οι καρέκλες παρατάχθηκαν σε εύλογη -υγειονομική- απόσταση η μια από την άλλη.

Παρούσα όλη η πολιτική ηγεσία

Την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκπροσώπησαν ο Γραμματέας της, Σταύρος Καλαφάτης και 15 μόνο βουλευτές από τους 160 για λόγους… κορωνοϊού, ενώ παρόντες στη διάρκεια της τελετής ήταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο Γ.Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αψηφώντας τους κινδύνους του ιού.

Για λόγους πανδημίας, μονοψήφιος υπήρξε και ο αριθμός βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κλήθηκε στην τελετή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκπροσωπείται από πέντε βουλευτές (τον κ. Τσίπρα συνόδευε στην πρώτη σειρά η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη), ενώ το ίδιο ολιγομελής ήταν και η παρουσία των υπολοίπων ομάδων στην αίθουσα ως κύριο μέτρο προφύλαξης.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος, Κώστας Τασούλας, αλλά και οι Αντιπρόεδροι Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή και σε όλη την τελετή ως θερμοί οικοδεσπότες προς την νέα Πρόεδρο, αφού τις λιγοστές προσκλήσεις, αλλά και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Βουλή, μαζί με το γενικό πρόσταγμα.

Αντισηπτικά και γάντια

Επιπλέον, οι απολύτως απαραίτητοι υπάλληλοι της Βουλής παρέστησαν στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με όσους συμμετείχαν στο τελετουργικό να έχουν αλλάξει συνήθειες και κυρίως περιβολή. Με άσπρα γάντια μιας χρήσης και με λιγοστές κινήσεις υποστήριξε τη διαδικασία το προσωπικό της Βουλής, ενώ πανταχού παρόντα ήταν αντισηπτικά και απολυμαντικά υγρά και υλικά. Και όσοι από τους βουλευτές δεν προμηθεύτηκαν εγκαίρως … κεράστηκαν από τους συναδέλφους τους, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να αποδεικνύεται πλήρως εξοπλισμένος με τα μέσα ατομικής υγιεινής και γενναιόδωρος, προσφέροντάς τα αφειδώς στους συναδέλφους του.

Νεύματα αντί χειραψιών

Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της τελετής, αυστηρά απαγορεύτηκαν στους χώρους της Βουλής χειραψίες και φιλιά, ενώ η νέα Πρόεδρος χαιρέτησε προφορικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αμέσως μετά την ανάγνωση του όρκου της, καθώς κατέβηκε από το βήμα της Βουλής, για να δεχτεί τις ευχές των παρόντων στα βουλευτικά έδρανα.

Στα επόμενα λεπτά, την νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρησαν οι περίπου 35 βουλευτές που ήταν συνολικά εκεί, ενώ αντίστοιχος περίπου αριθμός φίλων, συγγενικών προσώπων και κοντινών συνεργατών της κ. Σακελλαροπούλου παρακολουθούσε την τελετή από τα θεωρεία, ανάμεσα στους οποίους και ο σύντροφός της, Παύλος Κοτσώνης.

 

Δίνοντας το παράδειγμα

Συμμόρφωση προς τους νέους κανόνες προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας ζήτησε εμμέσως και ο Πρωθυπουργός από τους βουλευτές του, καθώς όταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης έσπευσε από λόγους συνήθειας να χαιρετίσει τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός έκανε δυο βήματα πίσω, υπογραμμίζοντας μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι οι επαφές πρέπει να αποφεύγονται.

Ταραχή λόγω βήχα

Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να έστειλε μήνυμα με το παράδειγμά του, αλλά το γεγονός ότι εκτός από τους πολίτες και οι βουλευτές αγωνιούν για τον κορωνοϊό έγινε πλήρως αντιληπτό, όταν ακούστηκε ξαφνικά ο ήχος ενός βήχα μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας κι ενώ επικρατούσε σχεδόν νεκρική σιγή ενόψει της άφιξης της νέας Προέδρου, για την έναρξη της Τελετής. Ο «ύποπτος» για το βήχα ήταν όμως ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συγκεντρώνοντας βλέμματα αγωνίας πάνω του, με τον Γ.Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα να του συνιστά μέτρα προφύλαξης απέναντι στον ιό για καλό και κακό.

sakellaropoyloy-voyli__8_
sakellaropoyloy-voyli__1_

Απρόσμενη συνάντηση

Στο περιθώριο της τελετής, το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων τράβηξε μια ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο Αθανάσιος Ράντος, Πρόεδρος του ΣτΕ. Η θεσμική ιδιότητα του τελευταίου τράβηξε, άλλωστε, τα βλέμματα στο εν λόγω πηγαδάκι, αφού κατά το παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοχοποιήσει τον νυν πρόεδρο του ΣτΕ, λόγω της στάσης του στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του τετ α τετ ανήκει στον κ. Ράντο που έσπασε τον πάγο και κατέβηκε από τα έδρανα των αξιωματούχων, κατεθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γεια σας κ. Τσίπρα είμαι ο Αθανάσιος Ράντος πρόεδρός του ΣτΕ» φέρεται να είπε προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Τσίπρα να του ανταπαντά «ξέρω ποιος είστε». Η σημερινή συζήτηση, παρά τα… περασμένα, είχε κοινωνικό χαρακτήρα με τον κ. Ράντο να εξηγεί στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι και ο ίδιος τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και είναι Παναθηναϊκός, εντοπίζοντας πολλά κοινά με τον Αλέξη Τσίπρα.

sakellaropoyloy-voyli__2_
sakellaropoyloy-voyli__3_

Κομψή και δωρική

Παρά την έλλειψη διάχυσης και πλήθους στην τελετή λόγω των αναγκαστικών μέτρων, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στεκόταν ήρεμη με σίγουρο βλέμμα σε όλη τη διάρκεια της τελετής, επιλέγοντας ένα σκούρο μπλε κοστούμι με ένα λευκό τοπ για το σημερινό ορόσημο της πολιτικής της πια σταδιοδρομίας. Με ελαφρύ μακιγιάζ και μακρύ καρέ χτένισμα, η νέα Πρόεδρος δεν αποχωρίστηκε τα γυαλιά της σε όλη την τελετή, ενώ ακολουθούσε με στωϊκότητα τις οδηγίες της εθιμοτυπίας, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας.

Παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, μετά την κατάθεση στεφάνου, η κ. Σακελλαροπούλου αποχώρησε πεζή κατευθυνόμενη προς το Προεδρικό Μέγαρο, διασχίζοντας την λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, συνοδεία των υπασπιστών, της μπάντας και μεγάλου αριθμού της Προεδρικής Φρουράς, με το θέαμα να μαγνητίζει τα βλέμματα των λίγων τουριστών και περαστικών που απαθανάτιζαν την ιστορική στιγμή.

theoria
sakellaropoyloy-voyli__4_
sakellaropoyloy-voyli__5_
sakellaropoulou-vouli__3_
sakellaropoulou-vouli__1_
sakellaropoulou-vouli__2_
Η οικογένεια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρακολουθεί την ορκωμοσία της από τα θεωρεία της βουλής
sakellaropoulou-vouli__4_

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here