Σαν σήμερα, 2 Νοεμβρίου, απεβίωσε ο Ζήσης Παπαλαζάρου, βουλευτής, πρώην Υπουργός και ευεργέτης της Καστοριάς. Ο Ζήσης Παπαλαζάρου (1905-1997) είχε οικογενειακή καταγωγή από τον Γάβρο Καστοριάς, αλλά γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Εμφανίστηκε το 1946 στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου.

Επιτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής Καστοριάς στις διαδοχικές εκλογές του 1961, 1963 και 1964 με την Ένωση Κέντρου. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου τον τοποθέτησε Υπουργό Βορείου Ελλάδος το τελευταίο 7μηνο, θητεία που διακόπηκε λόγω των γεγονότων των Ιουλιανών του 1965, όπου παραιτήθηκε η κυβέρνηση. Από το 1974 έως το 1981 ήταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μονοεδρική περιφέρεια Καστοριάς.

Συνολικά, για 11 περίπου έτη ήταν βουλευτής. Η προσφορά του στον τόπο επισφραγίστηκε και μετά τον θάνατό του, όταν άφησε ολόκληρη την ακίνητη και κινητή περιουσία του στον Δήμο Καστοριάς, που εκτιμήθηκε αρχικά στο ποσό 800 εκατ. δραχμών, με την επιθυμία να συσταθεί ίδρυμα στο όνομά του για κοινωφελείς σκοπούς υπέρ των κατοίκων του Νομού Καστοριάς.

Βέβαια,τα επόμενα χρόνια έγινε μεγάλη κακοδιαχείριση (λαμβάνοντας ως δεδομένο την πιο αθώα εκδοχή) στα περιουσιακά στοιχεία της διαθήκης, που χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, όπως ως ενέχυρο σε δάνεια του Δήμου.

Πρόσφατο πόρισμα ορκωτών λογιστών εμφανίζει τεράστιο έλλειμμα στο αρχικό ποσό, παρόλο που το βούλευμα οικονομικών επιθεωρητών ήταν απαλλακτικό για τυχόν ευθύνες εμπλεκομένων.

Ένα ακόμη ενδεικτικό της ”ανταπόδοσης τιμών” στον ευεργέτη Παπαλαζάρου εκ μέρους του Δήμου Καστοριάς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν μια οδός στο όνομά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here