Κύκλο επαφών στην Αθήνα ολοκληρώνει σήμερα, Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της χώρας έχοντας στην ατζέντα του σειρά ζητημάτων.

Ο Γιώργος Κασαπίδης έχει επιδοθεί σε «σαφάρι» επισκέψεων στα υπουργεία, εξηγώντας παράλληλα με τα ειδικά θέματα κάθε τομέα και το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της περιοχής.

Όπως τονίζουν στον «Π» συνεργάτες του, ο Περιφερειάρχης παρουσιάζει εικόνα μη ετοιμότητας και έλλειψης σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία, κάτι που ο ίδιος μάλιστα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία δημόσιου λόγου, ενώ το επεσήμανε και σε υψηλούς τόνους την προηγούμενη Παρασκευή στην πρώτη συνάντηση για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Μάλιστα, ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κίνδυνο απώλειας τεράστιων κονδυλίων από το ΠΕΠ, λόγο της έλλειψης έργων και μελετών, ενώ εξηγώντας την αναφορά Κασαπίδη ο οποίος υποστήριξε πως η Περιφέρεια «κλέβει έργα των Δημάρχων», σημειώνουν πως η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται κοντά στο κίνδυνο να πετάξει στα σκουπίδια 80εκ. ευρώ από το ΠΕΠ.

Στους διαδρόμους της περιφέρειας, ακούστηκε μάλιστα και η άποψη πως «δεν γίνεται να σώσουμε αυτά τα λεφτά μόνο από το Εξοικονομώ», στο οποίο πάντως θα πέσουν όσα χρήματα απαιτηθούν, ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις του πρόσφατος προγράμματος το οποίο έκλεισε για τη Δυτική Μακεδονία σε λιγότερα από 40 λεπτά.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πολιτική βούληση που επέδειξε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης με το έργο της σήραγγας της Κλεισούρας, ενώ όπως επισήμανε κορυφαίο στέλεχος της περιφερειακής αρχής στον «Π» η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να διασώσει ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων του ΠΕΠ καθώς έχει έτοιμη μελέτη και μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η περιφερειακή αρχή δεν αφήνει πίσω έργα όπως ο δρόμος Πτολεμαΐδα- Φλώρινα, τα οποία θα μπορούσαν να αντλήσουν πόρους του ΠΕΠ αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «κολλήσει» με το νόμο της αποεπένδυσης και την προσπάθεια πώλησης του σταθμού της Μελίτης.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε χθες, Τρίτη, σε σύσκεψη με τον Υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά και την παρουσία δύο κυβερνητικών βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας, με τον Περιφερειάρχη να φεύγει από τη συνάντηση έχοντας στη βαλίτσα του τη δέσμευση για την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που θα ξεμπλοκάρει τη μελέτη και το έργο πιθανόν θα περάσει σαν έργο- γέφυρα στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, οι πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγο για επιφανειακή συζήτηση επί των υπόλοιπων θεμάτων, με τους βουλευτές να ζητούν κινητοποίηση από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να παρουσιαστούν σύντομα δράσεις και ενέργειες για τη Δυτική Μακεδονία.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παρουσιαστεί ένα σχέδιο διαβούλευσης για την περιοχή, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήδη συντάσσει την πρόταση που θα κατατεθεί στα αρμόδια όργανα.

Τη συγκεκριμένη δουλειά έχουν αναλάβει τεχνοκράτες, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και εκπρόσωποι εργαζομένων, οι οποίοι με εντολή Κασαπίδη έχουν συστήσει ομάδα εργασίας που καταγράφει με πραγματικά στοιχεία τις απώλειες που θα υπάρξουν από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Την επίβλεψη έχει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ενώ ο συντονισμός ανήκει στον Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Λυσσαρίδη.

Ζήσης Πιτσιάβας, e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here