Πάνω από 650 οι τραυματίες – Σε αντίσκηνα και με συσσίτιο έβγαλαν τη νύχτα χιλιάδες άστεγοι κάτοικοι – Πάνω από 200 μετασεισμοί – Πώς ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ που προηγήθηκε, γλίτωσε ίσως και δεκάδες ζωές

Με πόλη που έχει βομβαρδιστεί μοιάζει το Δυρράχιο, μετά τον φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου στις ακτές της Αλβανίας, στην Αδριατική Θάλασσα. Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσοτέρων από 650 και την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων στο Δυρράχιο και σε άλλες μικρότερες πόλεις, ακόμη και στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα, με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύει το BBC.

Οι ιστορικοί στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο κτύπημα του Εγκέλαδου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Αλβανία. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με αναφορές και μαρτυρίες, παρέμεινε σε σχετικά μικρό νούμερο, μόνο και μόνο επειδή σχεδόν μία ώρα πριν την εκδήλωση του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί μικρότερος σεισμός, της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βγάζοντας ωστόσο πολύ κόσμο στον δρόμο, καθώς το επίκεντρο -όπως και του κυρίως φαινομένου- ήταν αρκετά κοντά στην επιφάνεια της Γης. Ως εκ τούτου, μεγάλος αριθμός πολιτών, των οποίων οι κατοικίες κατέρρευσαν, γλίτωσαν από τα χαλάσματα, ακριβώς γιατί είχαν βγει ήδη στους δρόμους.

Τα γεωδυναμικά ινστιτούτα έχουν καταγράψει πάνω από 200 μετασεισμούς, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, συνεπικουρούμενα και από διεθνείς δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και κλιμάκια της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων ανάμεσα στα χαλάσματα των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, καθώς ένας δυνατός μετασεισμός είναι δυνατό να προκαλέσει νέα κατάρρευση.

Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους του Δυρραχίου, αλλά και άλλων μικρότερων πόλεων και οικισμών στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και το σύνολο των κατοίκων δεν τόλμησε να επιστρέψει στα σπίτια του. Ολόκληρες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε αντίσκηνα που τους παραχωρήθηκαν, ενώ για τις άμεσες ανάγκες τους, τους παραχωρήθηκαν κουβέρτες, φαγητό και νερό.

21946534
21946662
21946724

Ανάμεσα στους νεκρούς και παιδιά 

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θούμαν.

Ο αριθμός των τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έχει ξεπεράσει τους 650. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.

000_1ML698
000_1ML695

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here