Τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια – 25χρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος – Δύο ανθρώπους διέσωσε η ΕΜΑΚ

Ο ισχυρότερος από το 1979 σεισμός στην Αλβανία, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που την έπληξε τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 2019 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 30 άνθρωποι (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο), περισσότεροι από 700 να τραυματιστούν και άγνωστος αριθμός πολιτών να παραμείνει δίχως στέγη εξαιτίας της κατάρρευσης των κτηρίων στα οποία διέμεναν, αποτέλεσε πλήγμα που όμοιό του δεν είχε δεχθεί η χώρα.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία και τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. Χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Εκτός από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έζησαν και άλλες στιγμές πανικού, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, το πρωί της Τετάρτης ο τραγικός απολογισμός του σεισμού ανήλθε σε 28 νεκρούς. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 45 άτομα.

Προτεραιότητα αποτελεί, όπως δήλωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα όσο και υπουργοί, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Σε μία από αυτές, ένας εικοσιπεντάχρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτηρίου.

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει. «Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.

Αλβανία: Οικονομική δωρεά από τον δήμο Τιράνων σε σεισμόπληκτη περιοχή

Οικονομική δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων λεκ για την ανακούφιση και τη στήριξη των σεισμόπληκτων στην πόλη Θούμανε (Thumane) έκανε ο δήμος Τιράνων, αναλαμβάνοντας παράλληλα και δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ στο Θούμανε.

Ο δήμος Τιράνων απέστειλε, επίσης, ομάδες διάσωσης που από χθες εργάζονται για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τιράνων Έριον Βελιάι, για ένδειξη αλληλεγγύης σε όλους εκείνους που βρίσκονται σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Αλβανία.

(1 ευρώ = 122,65 λεκ)

sismopliktoi

Στήριξη στη σεισμόπληκτη Αλβανία από τον φορέα των εμπορικών επιμελητηρίων των δυτικών Βαλκανίων

Τη στήριξή τους στον αλβανικό λαό που δοκιμάζεται από το ισχυρό πλήγμα της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα, εκφράζει ο φορέας στον οποίο συγκεντρώνονται τα εμπορικά επιμελητήρια από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (WB6CIF).

«Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς τους Αλβανούς φίλους μας, που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από τον καταστροφικό σεισμό», δήλωσε ο Μάρκο Τσάντεζ, πρόεδρος του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του WB6CIF, στο περιθώριο εκδήλωσης μεταξύ των εκπροσώπων του WB6CIF και της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίασης κοινού σχεδίου υποστήριξης και των επιμελητηρίων των Δυτικών Βαλκανίων.

sismopliktos

Ο κ. Τσάντεζ επισήμανε ότι επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Ενωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων της Αλβανίας, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να υπογραμμίσει την ετοιμότητα των μελών της WB6CIF να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν για τη στήριξη των αλβανικών επιχειρήσεων και των πολιτών.

Η ΕΜΑΚ διέσωσε δύο ανθρώπους

Δύο ανθρώπους, μια 45χρονη γυναίκα και έναν 24χρονο, έχουν καταφέρει να απεγκλωβίσουν ζωντανούς από τα ερείπια οι άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στην Αλβανία μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Η 45χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μέσα από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θουμάν από άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ενώ ο 24χρονος εντοπίστηκε και ανασύρθηκε ζωντανός στο Δυρράχιο από διασώστες της 5ης ΕΜΑΚ.

Στην Θουμάν οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυραν και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της ενώ η πυροσβεστική ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9 το πρωί ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του και άλλο ένα άτομο.

Οι επιχειρήσεις των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ συνεχίζονται μολονότι η εικόνα που αντίκρισαν από τον σεισμό στην Αλβανία ήταν αποκαρδιωτική. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, ενώ όσο περνάει η ώρα ολοένα και προστίθενται ονόματα στη λίστα με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here