Μία οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια για δημιουργία διαλογητηρίου και συσκευαστηρίου φασολιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Σισάνι, ενώ στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία για την παραλαβή του αρδευτικού και της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του Σισανίου συνοδευόμενη από τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, είχε  την περασμένη Πέμπτη, συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη.   Οι φορείς του χωριού ζητούν τη συμβολή Περιφέρειας και κεντρικού κράτους, για την υλοποίηση των παραπάνω υποδομών, οι οποίες θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση της καλλιέργειας και στην πιστοποίηση των γνωστών «Φασολιών Σισανίου».

Στην αντιπροσωπεία που συνάντησε τον αρμόδιο υφυπουργό και τον Φορέα Εγγείων Βελτιώσεων, συμμετείχαν ο Π. Πλακεντάς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σισανίου Δημήτρης Ζιώγου και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Σισανίου Γιάννης Τσιάρας. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνάντησης ο Δ. Ζιώγου, με δήλωσή του στον «e-ptolemeos.gr», υπογράμμισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά κυρίως είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας και προσωπικά του αντιπεριφερειάρχη, του κ. Π. Πλακεντά.

Ο υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι το διαλογητήριο – συσκευαστήριο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης με τις υπηρεσίες του, εργάζονται συστηματικά για την επιβολή της πρότασης. Ευελπιστούμε ότι εντός του έτους θα τελειώσουν τα διαδικαστικά, ώστε του χρόνου να έχουμε έτοιμο το συσκευαστήριο φασολιών στο Σισάνι». Ως προς τα χαρακτηριστικά και τη σπουδαιότητα του συσκευαστηρίου ο Δ. Ζιώγου, τόνισε: «Είναι μία επένδυση της τάξης των περίπου 350.000 ευρώ. Η δυναμικότητά του ξεπερνά κατά πολύ την παραγωγή φασολιών του χωριού που είναι περί τους 100.000 τόνους, ενώ υπάρχουν αυξητικές τάσεις, καθώς έχουμε κάθε χρόνο νέους καλλιεργητές. Επίσης, οι περισσότεροι πλέον στο Σισάνι καλλιεργούν βιολογικά φασόλια. Με το συσκευαστήριο το προϊόν θα βγαίνει συσκευασμένο και πιστοποιημένο, δίνοντας μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές, ενώ θα εξαλειφθούν οι μεσάζοντες. Τα τελευταία χρόνια δίνουμε κάποιες ποσότητες στην «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», αλλά επειδή δεν έχουμε συσκευαστήριο τα προωθούμε μέσω της «3Α», η οποία τα συσκευάζει.

Πέρυσι δώσαμε 5 τόνους φασόλια και φέτος 10». Επίσης, η αντιπροσωπεία του Σισανίου είχε μία συνάντηση στο «Εγγείων Βελτιώσεων» για το θέμα της δημιουργίας ΤΟΕΒ στην Τοπική Κοινότητα. Τους διαβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν στην ίδρυση ΤΟΕΒ, ο οποίος είναι απαραίτητος για να παραλάβει το αρδευτικό έργο που κατασκευάστηκε στο Σισσάνι, αλλά θα είναι και ο φορέας λειτουργίας του αρδευτικού, το οποίο να σημειωθεί θα αρδεύσει 2.000 στρέμματα που υπάρχουν στην περιοχή. Για το υδροηλεκτρικό που κατασκευάστηκε στο Σισάνι, ο Δ. Ζιώγου σημείωσε ότι «δόθηκε η άδεια από την ΡΑΕ και η λειτουργία του συμβάλει πολύ στη μείωση του κόστους λειτουργίας του αρδευτικού».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here