Διάταγμα για να κλείσουν μουσεία, θέατρα κινηματογράφοι προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού εξέδωσε η ιταλική κυβέρνηση

Η Ιταλία θα κλείσει τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλες αίθουσες θεαμάτων σε ολόκληρη την επικράτειά της για να αντιμετωπίσει τη διάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Εκτός από την καραντίνα, στην οποία έθεσε εκατομμύρια Ιταλούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν από σήμερα και μέχρι τις 3 Απριλίου οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μπορούν πάντως να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές ή να πηγαίνουν σ’ ένα μπαρ ή σ’ ένα εστιατόριο, με την προϋπόθεση πάντως ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πελατών.

Οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται, όμως ορισμένες θα μπορέσουν εντούτοις να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Αυτά τα χωρίς προηγούμενο μέτρα προστίθενται στο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο.

Μέτρα ακόμη πιο περιοριστικά ελήφθησαν επίσης για ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Ιταλίας, της περιοχής που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, ένα μέτρο το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Οι είσοδοι και οι έξοδοι από μια εκτεταμένη ζώνη στη βόρεια Ιταλία, η οποία εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, υπόκεινται πλέον σε πολλούς περιορισμούς, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

Κορωνοϊός, σοκ στην Ιταλία: Άλλοι 36 νεκροί και 1.145 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα!

Εξαπλώνεται ταχύτατα ο κορωνοϊός στην Ιταλία – Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας – Έχουν εισαχθεί 2.651 άνθρωποι, 567 ασθενείς είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 1.843 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό – Στους 233 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα έφτασαν τα 5.883. Οι νεκροί είναι 233 και οι ασθενείς που ιάθηκαν 589.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.145 σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Στα νοσοκομεία της χώρας έχουν εισαχθεί 2.651 άνθρωποι, 567 ασθενείς είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 1.843 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 παραμένουν η Λομβαρδία (3.420), η Εμίλια Ρομάνια (1.010) και το Βένετο (543).

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνθηκε, πάντως, το Σάββατο στην Ιταλία, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 233, από 197 την Παρασκευή.

Η Ρώμη θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού

Η Ιταλία θα υιοθετήσει σήμερα νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ‘Αντζελο Μπορέλι, μετά τα δεδομένα που έδειξαν μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων ημερησίως από τότε που ξέσπασε η επιδημία πριν από δύο εβδομάδες.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις περιορισμένες περιοχές που βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα, τις αποκαλούμενες “κόκκινες ζώνες”, στις περισσότερες περιοχές της Λομβαρδίας, την πλέον πληγείσα περιοχή από τον ιό Covid-19.

Ο Μπορέλι δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή και περιορίστηκε να πει ότι “θα υπάρξει διάταγμα … που θα συμφωνηθεί με την περιοχή”.

«Στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας η κατάσταση είναι οριακή», λένε οι γιατροί

Οι Ιταλοί γιατροί των μονάδων εντατικής θεραπείας σημαίνουν συναγερμό και υπογραμμίζουν ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας είναι οριακή».

«Τα νοσοκομεία της Λομβαρδίας υφίστανται μεγάλη πίεση η οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστροφικές συνέπειες», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Προσθέτουν, δε, ότι «δεν κινδυνεύει μόνον η ζωή των ασθενών με τον covid-19, αλλά και όλων όσων απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία για χρόνιες και οξείες παθήσεις» και ζητούν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι σύντομα μέρος των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της Λομβαρδίας θα μεταφερθεί σε άλλες περιοχές του ιταλικού βορρά.

Παράλληλα, μετά τη δήλωση του γραμματέα του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ότι βρέθηκε θετικός στον ιό, ο περιφερειάρχης της Σικελίας Νέλο Μουσουμέτσι (ο οποίος τον συνάντησε πρόσφατα) έκανε γνωστό ότι θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση.

Στο Σαλέρνο της Κάτω Ιταλίας έχει ξεσπάσει εξέγερση στις τοπικές φυλακές, λόγω του ότι απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις και κατά συνέπεια οι συναντήσεις των φυλακισμένων με τους συγγενείς τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Στη «μάχη» συνταξιούχοι γιατροί για την καταπολέμηση του ιού

Η Ιταλία σήμερα ξεκίνησε να επιστρατεύει συνταξιούχους γιατρούς στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθείων της να ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με επιπλέον 20.000 προσωπικό και να καταπολεμήσει την επιδημία του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία.

Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά που υιοθέτησε η κυβέρνηση στη διάρκεια μιας ολονύχτιας σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου που κρίθηκε αναγκαία έπειτα από νέους θανάτους που σημειώθηκαν στη χώρα.

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ιταλία και πρότεινε στην κυβέρνηση να «συνεχίσει να επικεντρώνεται αυστηρά σε μέτρα περιορισμού» του ιού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η επιστράτευση επιπλέον γιατρών θα βοηθήσει να διπλασιαστεί ο αριθμός του προσωπικού που στελεχώνει τα τμήματα λοιμωδών νόσων και νόσων του αναπνευστικού στα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης η κυβέρνηση πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξήσει τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας από 5.000 σε 7.500.

Το Βατικανό επίσης λαμβάνει πρωτοφανή προληπτικά μέτρα σε σχέση με τον κορωνοϊό ώστε να είναι ασφαλείς οι 450 κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοί του.

Την Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού σε μια από τις κλινικές του, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ένας ακόμη άνθρωπος, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που είχε οργανώσει το Βατικανό.

Σήμερα μάλιστα η Αγία Έδρα αναμένεται να ανακοινώσει αν ο 83χρονος ποντίφικας θα εκφωνήσει το κυριακάτικο κήρυγμά του πίσω από ένα παράθυρο που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Θετικός στον ιό ο γραμματέας της κεντροαριστεράς Νικόλα Τζινγκαρέτι

Ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αλλά ότι είναι καλά και βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του.

Παράλληλα, άνδρας της ασφαλείας του γραμματέα της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι φέρεται να είναι θετικός στον ιό. Ο γραμματέας της Λέγκας, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση RAI, δήλωσε έτοιμος να υποβληθεί στις εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται προς την παράταση της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και πανεπιστημίων της χώρας μέχρι τα τελη Μαρτίου.

Σήμερα, εξάλλου, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει την καραντίνα της “κόκκινης ζώνης” της Λομβαρδίας σε νέες περιοχές της περιφέρειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here