Στη Βουλή φέρνει η Ολυμπία Τελιγιορίδου τον αποκλεισμό της Π.Ε. Καστοριάς από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου με θέμα: «Εκτός η Π.Ε. Καστοριάς από το πρόγραμμα ρευστότητας επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων για Κοζάνη και Δυτική Αττική», στις 5-3-2021 από το βήμα της Βουλής.

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Π.Ε. Καστοριάς απειλείται άμεσα, αφού εφτά από τους δώδεκα τελευταίους μήνες η περιοχή έχει υποστεί τα πιο σκληρά lockdown με κυβερνητική εντολή. Οι επιχειρηματίες των πληττόμενων επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι σε αυτές βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία και να εντάξει την Π.Ε. Καστοριάς στο Πρόγραμμα ρευστότητας ΕΣΠΑ για Κοζάνη και Δυτική Αττική που ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αλλά και να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Π.Ε. Καστοριάς, η οποία συνεχίζει να βάλλεται με σφοδρότητα από την πανδημία του COVID-19.

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό

Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: Εκτός η Π.Ε. Καστοριάς από το πρόγραμμα ρευστότητας επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων για Κοζάνη και Δυτική Αττική.

Από τις πρώτες περιοχές που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πανδημία του Covid-19 στην Ελλάδα, ήταν η Π.Ε. Καστοριάς. Η περιοχή μας αντιμετώπισε το σφοδρό πρώτο κύμα της πανδημίας με αυστηρό lockdown, μετρώντας απώλειες σε πολλές ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Με μια μικρή ολιγόμηνη διακοπή την περίοδο του καλοκαιριού, το δεύτερο κύμα της πανδημίας με έξαρση των κρουσμάτων, για μια ακόμη φορά, οδηγεί την περιοχή, με κρατική εντολή, σε αυστηρή καραντίνα.

Στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου, αναστάλθηκαν οι δραστηριότητες όλων των επιχειρήσεων, με εξαίρεση αυτές που λειτουργούσαν για την κάλυψη αναγκών πρώτης ανάγκης των πολιτών.

Ένα χρόνο μετά, και διανύοντας το τρίτο κύμα της πανδημίας, η περιοχή μας ξαναμπήκε στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις της Π.Ε. Καστοριάς να μετρούν εφτά μήνες αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή και ανεπαρκή κρατική στήριξη, οδηγούμενες σε βέβαιο οικονομικό θάνατο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την άδικη κατανομή πόρων εντός των ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποκλείοντας την Π.Ε. Καστοριάς από το νέοΠρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά στην ενίσχυση 3000 ευρώ στις επιχειρήσεις και 1000 ευρώ για τους εργαζομένους.

Επειδή, είναι άδικο να λαμβάνεται ως κριτήριο αξιολόγησης του προγράμματος ενίσχυσης η μη λειτουργία της αγοράς με το click away μόνο  για το δεκαήμερο των γιορτών, σε μια περιοχή που εφτά από τους δώδεκα τελευταίους μήνες έχει τα πιο σκληρά lockdown με κυβερνητική εντολή,

Επειδή, η λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο με την μορφή του click away δεν έδωσε την απαραίτητη ανάσα που απαιτούνταν, δεδομένου του παρατεταμένου υποχρεωτικού κλεισίματος,

Επειδή, οι απώλειες εσόδων είναι ανυπολόγιστες και απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Π.Ε. Καστοριάς,

Επειδή, το ήδη υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή κινδυνεύει να εκτιναχθεί, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αδιέξοδο,

Επειδή, είναι αμφίβολη η χρονική διάρκεια της πανδημίας και δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανένα με ασφάλεια,

Επειδή, δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδικία από την Κυβέρνηση της ΝΔ, σε βάρος των πολιτών της Π.Ε. Καστοριάς,

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία και να εντάξει την Π.Ε. Καστοριάς στο Πρόγραμμα ρευστότητας ΕΣΠΑ που ανακοίνωσε στη Βουλή στις 5-3-2021 ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων για ενίσχυση των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους;

2. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να στηρίξετε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Π.Ε. Καστοριάς, που συνεχίζει να βάλλεται με σφοδρότητα από την πανδημία του COVID-19;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here