Εκατοντάδες μικρά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν φέτος βάσει των κανονισμών που ισχύουν για τον κορωνοϊό στην Μύκονο, τη Σαντορίνη, τις Σπέτσες και τα άλλα νησιά.

Η σκηνή θα μπορούσε να είναι αληθινή και να εκτυλίσσεται σε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ του κόσμου, αυτό που είναι καρφωμένο στην κορυφή ενός Μυκονιάτικου βράχου. Αντί για δυο χιλιάδες ανθρώπους που ιδρώνουν και χοροπηδάνε μέχρι τελικής πτώσεως υπό τους ήχους του Steve Aoki, γύρω στα τετρακόσια άτομα που τηρούν αποστάσεις ασφαλείας λογω της πανδημίας του κορωνοϊού προσπαθούν να περάσουν καλά μέσα στο Cavo Paradiso, που φαντάζει άδειο. Παρόλο που το σκηνικό φαντάζει σουρεαλαϊστικό, θα μπορούσε να είναι αληθινό αν το διάσημο κλαμπ ανοίξει τελικά τις πύλες του κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι όπου εκατοντάδες μεγάλα ή μικρά μαγαζιά βρίσκονται στον αέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την έξοδο από την καραντίνα. Η απαγόρευση σχεδόν κάθε είδους event που προκαλεί συνωστισμό εκατοντάδων ατόμων μέσα σε λίγα τετραγωνικά και το stop στην λειτουργία των κλειστών μπαρ, κλαμπ και εστιατορίων αλλάζει άρδην με δραματικό τρόπο τον όρο της λέξης «διασκεδάζω» φέτος το καλοκαίρι. Η Χώρα της Μυκόνου π.χ δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με αυτή που ήταν πριν από την επιδρομή του κορωνοϊού, όταν τα πολύβουα σοκάκια της και τα μικρά μπαρ γέμιζαν ασφυκτικά τα Σαββατοκύριακα.

Είναι κοινή παροχή για όλους τους εμπλεκόμενους ότι το φετινό καλοκαίρι αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τις επόμενες εβδομάδες, θα μείνει πραγματικά αξέχαστο σε όλους. Κυρίως όμως στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Μύκονο, την Σαντορίνη, τις Σπέτσες, την Χερσόνησο στη Κρήτη, τον Λαγανά στην Ζάκυνθο, το Φαληράκι στην Ρόδο κ.α. με μικρά ή μεγάλα μαγαζιά που έχουν κάτι κοινό.

Στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι «κλειστά» με μικρούς εξωτερικούς χώρους, τους μόνους πλέον που μπορούν να λειτουργούν και συνήθως δεν έχουν παραπάνω από τρία-τέσσερα έως έξι τραπέζια. Αν προσθέσουμε σε αυτό τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και τον μέγιστο αριθμό πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος το αυτονόητο. Ότι το «Άρωμα» π.χ. απέναντι από το κοσμηματοπωλείο του Κώστα Καίσαρη στα Ματογιάννια, μια σικ «τρύπα» με τρία τραπεζάκια όλα κι όλα έξω, δεν θα ζήσει τις δόξες πρότερων σεζόν. Δεν είναι φυσικά το μόνο, αφού στην Χώρα της Μυκόνου τέτοια μαγαζάκια είναι διάσπαρτα παντού σχεδόν σε κάθε στενό, τα οποία φέτος βιώνουν ένα απρόσμενο lockdown.

Η πιο αλλόκοτη σεζόν

Είναι πλέον κατανοητό σε όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ότι το φετινό καλοκαίρι, θα είναι σίγουρα το πιο διαφορετικό από όσα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο γιατί μέχρι στιγμής δεν ξέρουν καν αν η σεζόν θα υπάρξει από τα μέσα Ιουλίου και μετά, αλλά και γιατί πολλοί από αυτούς «τρέχουν» μαγαζιά «κλειστά» σε νησιά. Μαγαζιά με ελάχιστα τραπέζια έξω, στα μόνα τα οποία θα επιτρέπεται να σερβίρουν τηρουμένων φυσικά των αποστάσεων ασφαλείας, κάτι που πρακτικά τα θέτει ήδη εκτός λειτουργίας.

Ήδη οι πληροφορίες λένε ότι στην Μύκονο πολλά τέτοια μικρά μαγαζιά, πολύ δύσκολα θα ανοίξουν με δεδομένα τα υπάρχοντα μέτρα, αφού οι επιχειρηματίες που τα τρέχουν ξέρουν ότι με δυο τραπεζάκια και απροσπέλαστο τον «κλειστό» χώρο, δουλειά δεν γίνεται. Στη Χώρα είναι άπειρα τα μπαράκια των είκοσι και τριάντα τετραγωνικών μέτρων, τα οποία με τα νέα μέτρα πλήττονται άμεσα σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία τους.

Με δεδομένο ότι αυτά υποφέρουν χρόνια τώρα από μια πτώση-τα beach bar με την υψηλή παροχή υπηρεσιών που διαθέτουν κρατάνε τους πελάτες σχεδόν όλη μέρα-ο κορωνοϊός έρχεται τώρα να τους καταφέρει άλλο ένα χτύπημα. Όμως και τα διάσημα sea side στέκια του νησιού ετοιμάζονται να ζήσουν φέτος με τα μέχρι τώρα δεδομένα μια πρωτόγνωρη πτώση της τάξης του 60%-70%, έστω και αν αλλάξει η κατάσταση από τα μέσα του Ιουλίου. Ο Δημήτρης Ιακωβίδης εκ των ιδιοκτητών του Solymar μαζί με τον Άλκη Βατόπουλο μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ήταν ξεκάθαρος για την πορεία της επιχείρησης. «Η πτώση είναι σίγουρη για το φετινό καλοκαίρι και προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι άνω του 60%. Αν καταφέρουμε να έχουμε ένα τζίρο της τάξης του 40% θα είναι ένα θαύμα. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε στις αρχές Ιουλίου και να δούμε τι μέλλει γεννέσθαι, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: newsauto.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here