Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 η μνήμη του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.

Στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε με κανονική άδεια και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών και συλλειτούργησαν οι Θεοφ. Επίσκοποι, Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Φθιώτιδος Πρωτοπρ. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Προϊσταμενος του Ναού π. Νικόλαος Βλαβιανός και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, της Ι.Μ. Φθιώτιδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Επίσης στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και ο νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος Β’.

Να αναφερθεί ότι ο Σεβασμιώτατος εόρτασε για πρώτη φορά τα ονομαστήριά του ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος, μία ημέρα μετά την εκλογή του.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Όταν ο άνθρωπος γεύεται πλουσιοπάροχα την χάρη του Θεού, τότε όλα τα αγαθά του κόσμου δεν έχουν καμία σημασία. Το νόημα της υπάρξεως του ανθρώπου είναι να σχετιστεί με τον Θεό. Ο άνθρωπος όταν πει στην πηγή της Ζωής, στον Θεό που τον δημιούργησε, όταν πει διακόπτω την σχέση μου μαζί σου και πει θέλω να ζήσω αυτόνομα, τότε δεν ζει, απλά επιβιώνει, γιατί πράγματι οι Άγιοι μας κατόρθωσαν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου”.

Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος τόνισε: “Έτσι και ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος έζησε σε περιόδους που μπορούσε κοινωνικά να καταξιωθεί. Όμως εκείνος δελεάστηκε από τον πόθο του Θεού. Ο πόθος του Θεού έσβησε τα παρόντα και το ταπεινό κελί έγινε το πεδίο της δόξης του το λαμπρό. Θεολόγος δεν αυτός που έχει περγαμηνές και πτυχία αλλά είναι εκείνος που έχει σχέσει με τον Θεό, που ποθεί και διψά εναγωνίως τον Θεό και ο Θεός τον φωτίζει και γίνεται κατοικητήριο του Θεού”.

“Σήμερα Σεβ. Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Συμεών εορτάζεται την ονομαστική σας εορτή και σείς ως άλλος Θεολόγος κληθήκατε. Ποθήσατε τον Θεό και οι ευλαβέστατοι γονείς σας οδήγησαν στην Αγία Εκκλησία. Διαλέξατε για πνευματικό σας οδηγό τον Άγιο Συμεών και όχι τυχαία γιατί και εσείς ακολουθήσατε και ακολουθείτε τα βήματά του. Όπως ο Άγιος Συμεών βρήκε στο πρόσωπο του Γέροντά του, τον γνήσιο ποδηγέτη και πνευματικό οδηγό, έτσι κι εσείς στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου βρήκατε τον γνήσιο και αυθεντικό πνευματικό καθοδηγητή” υπογράμμισε κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμέων στην ομιλία του ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που τον τίμησαν με την παρουσία τους, τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νικόλαο Ζενέτο αλλά και τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό.

“Το όνομά μας φανερώνει το νόημα της ζωής μας, μας δείχνει το δρόμο με τον οποίο μπορούμε να κινηθούμε μέσα στην ζωή προκειμένου να συναντήσουμε τον Θεό. Η πραγματική ζωή βρίσκεται στην κοινωνία με τον Θεό και στην κοινωνία με τον άνθρωπο” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

“Ποιος Άγιος δεν αγάπησε; Υπάρχει Άγιος της Εκκλησίας που ακόμη και στο μαρτύριό του, στην συκοφαντία του, στην πιο δύσκολη στιγμή να ξεστόμισε έναν κακό λόγο; Να ξεστόμισε μία αδικία; Υπάρχει Άγιος της Εκκλησίας που να αδίκησε; Να λοιπόν πόσα μπορεί κανείς να πάρει δύναμη για την ζωή του και να πορευθεί διαφορετικά μέσα στον κόσμο” πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια ο κ. Συμεών αναφέρθηκε σε ένα στιχάκι του Οσίου Συμεών το οποίο εκφράζει την αέναη κίνηση και αναζήτηση, «Περιπατώ και καίομαι ζητών ώδε κακείσε και ουδαμού τον εραστήν ευρίσκω της ψυχής μου».

“Όποιος βρει την αληθινή αγάπη θέλει κι άλλο, δεν χορταίνει, γιατί η αληθινή αγάπη δεν έχει κορεσμό. Σήμερα όμως τα έφερε η αγάπη του Θεού και η πρόνοια του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, η πρώτη μου Θεία Λειτουργία ως εκλεγμένος Μητροπολίτης Φθιώτιδος να την τελέσω την ημέρα της ονομαστικής μου εορτής. Και αυτό το θεωρώ ένα σημάδι του Αγίου μου, και μία σφραγίδα δική του, ότι αυτό είναι το θέλημά του το οποίο η αγιοπνευματική χάρις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των σεπτών Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος συνελθόντων εν Συνόδω, γιατί το Άγιο Πνεύμα έρχεται εν Συνόδω και όχι ατομικά, με εξέλεξαν στην περιώνυμη Μητρόπολη Φθιώτιδος” συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης ο κ. Συμεών τόνισε ότι ανυπομονεί να βρεθεί κοντά στους κληρικούς, τους μοναχούς, μοναχές και στον τίμιο λαό της Φθιώτιδος.

“Ανυπομονώ να βρεθώ κοντά τους όχι για να ακολουθήσουν εκείνοι εμένα αλλά για να ακολουθήσω εγώ εκείνους, στα μονοπάτια της ζωής τους, στην θλίψη τους αλλά και στην χαρά τους. Να γίνουμε συγκυρηναίοι όπως έτσι ξεκινήσαμε και εδώ πριν από μερικά χρόνια” τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο κ. Συμεών εμφανώς συγκινημένος υπογράμμισε: “Η σημερινή εόρτια σύναξή μας έχει και ένα χαρακτήρα συγκινήσεως αλλά όχι αποχωρισμού, διότι οι άνθρωποι που αγαπιούνται δεν χωρίζουνε, ειδικά οι χριστιανοί. Από τώρα σας προσκαλώ όλους στην ενθρόνιση στη Λαμία, για να πάμε να χαρούμε και να μεταφέρουμε την αγάπη του Χριστού. Και να θυμάστε όπως είπε και ένας Άγιος της Εκκλησίας, οι πραγματικοί Χριστιανοί αγαπιούνται πριν γνωριστούν. Και το μήνυμα που στέλνω στο λαό της Φθιώτιδος είναι ένα μήνυμα αγάπης. Η μεγαλύτερη τιμή για μένα, παρά το ότι έγινα και βοηθός Επίσκοπος και τώρα Μητροπολίτης, ήμουν είμαι και θα είμαι ο π. Συμεών, ο Συμεών της καρδιάς σας”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

romfea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here