Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο OPEN σήμερα το πρωί, τονίζοντας ότι όταν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, θα έχουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε δηλαδή τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

«Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει εκτός σχολείου ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε, σημειώνοντας ότι «εμείς εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες. Γιατί ξέρετε ότι όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού».

«Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.

Για τους εκπρόσωπους των εκπαιδευτικών που επικρίνουν την κυβέρνηση ανέφερε: «Είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι συμμετείχαν σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας εξ αποστάσεως και με ειδικές συνθήκες, να λένε ότι είναι τραγέλαφος;»

Εκ αυτού ανέφερε πόσοι μαθητές συμμετείχαν στις 9 Απριλίου σε ψηφιακές τάξεις και πόσες τέτοιες τάξεις λειτούργησαν, τονίζοντας ότι το σύστημα ανταποκρίθηκε.

«Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε τους εκπροσώπους τους να λένε αυτά τα πράγματα για όλους αυτούς που προσπάθησαν τόσο πολύ», συμπλήρωσε.

Ο Κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί, εξηγώντας ότι αυτό που προέχει είναι να αποτινάξουμε τη χαλάρωση.

«Αν το καταφέρουμε δεν θα χρειαστούν αλλά μέτρα», είπε, σημειώνοντας ότι δεν είμαστε σε καταστάσεις Μαρτίου, καθώς τώρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, είναι αρκετά χαμηλότερος.

«Έχουμε χτυπήσει καμπάνα κινδύνου εδώ και πολλές εβδομάδες. Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων και για αυτό παίρνουμε τα μέτρα. Τα αυξημένα κρούσματα δεν έχουν μεταφραστεί μέχρι στιγμής σε αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Θέλουμε να τα φέρουμε σε καθοδική τροχιά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το σύστημα ενδεχομένως πιεστεί, όχι μόνο από τον κορονοϊο αλλά και από άλλες ασθένειες αργότερα το Φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι στις αρχές Αυγούστου η αύξηση των κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μικρότερη από ότι αναμενόταν.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε: «Οι αλλαγές που έγιναν στις αρμοδιότητες των υφυπουργών Υγείας, ήταν επιβεβλημένες μετά την προσθήκη μιας νέας θέσης Υφυπουργού.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας διατηρεί τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και τη συνολική εποπτεία, ο Υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έχει συντρέχουσες, ή από κοινού αρμοδιότητες, ενώ η η Υφυπουργός κα. Ζωή Ράπτη έχει τις αρμοδιότητες των θεμάτων Ψυχικής Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας έχει σημαντικότατη συμβολή στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ας μην προσπαθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλύψουν «κούρεμα αρμοδιοτήτων». Καταλαβαίνουμε ότι αναζητούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό ώστε να φύγουν τα φώτα από το δημόσιο μαλλιοτράβηγμα των στελεχών τους αλλά ας σκεφθούν κάτι άλλο. Ίσως μια νέα ανάρτηση του πρόεδρου τους».

Σχετικά με τα ελληνο-τουρκικά δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι μας σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ζητούν να σταματήσουν σε όλη την ανατολική μεσόγειο προκειμένου να υπάρξει εξομάλυνση στην περιοχή.

«Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση αν η Τουρκία δεν σταματήσει αυτές τις προκλητικές ενέργειες. Εμείς προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πάντα με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας», συνέχισε ενώ επισήμανε ότι μια εκκρεμότητα υπάρχει με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Για αυτό είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», υπογράμμισε, ενώ είπε ότι αφού ανοίξει η Βουλή θα δούμε τον προγραμματισμό για να έρθει προς κύρωση η συμφωνία με την Ιταλία και η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Για το περιστατικό μεταξύ του ελληνικού σκάφους και του τουρκικού, είπε πως όταν υπάρχουν τόσα σκάφη σε ένα μικρό χώρο είναι πιθανό να υπάρξει και κάποιο ατύχημα.

«Δεν θα ήθελα να μπω σε επιχειρησιακούς χειρισμούς για το τι κάνει ο επικεφαλής ενός ελληνικού σκάφους για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχει ξεκάθαρους κανόνες εμπλοκής και τους εφαρμόζει», συμπλήρωσε.

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι διεμβολίζει το παράνομο και άκυρο το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και δίνει τη δυνατότητα πλέον σε όλους παντού στον κόσμο να δουν ότι η Ελλάδα, σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες που έχει αντικείμενες ακτές, προχώρα σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως αυτός είναι ο δρόμος να προχωρήσουμε χωρίς εντάσεις και προσκλήσεις» είπε ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου εποικοδομητική και χρήσιμη.

«Επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική στάση τους τελευταίους μήνες είναι πολύ μακριά από την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Παίρνουν σαφή θέση ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, καταδικάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ είναι χρήσιμος εταίρος σε αυτή τη συγκυρία για να έχουμε μια διέξοδο στη φάση της αποκλιμάκωσης», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα υπάρξει σίγουρα παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊο αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και εισφορών.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here