Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, υφίστανται τις συνέπειες από τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας από την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα, στις πλάτες των γεωργών και των κτηνοτρόφων φορτώνονται νέα βάρη από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που έρχονται να προστεθούν στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ (ΚΑΠ, αυξημένη φορολογία κ.λπ.).

Οι μεγαλέμποροι αξιοποιώντας ως “ευκαιρία” το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν κυρίως οι παραγωγοί ευπαθών προϊόντων και οι αιγοπροβατοτρόφοι με τη μη απορρόφηση της παραγωγής τους (π.χ. κρέας αμνοεριφίων, αιγοπρόβειο γάλα, νωπά λαχανικά) εκβιάζουν για να την αγοράσουν κοψοχρονιά.

Τα προβλήματα του αγροτικού-κτηνοτροφικού κλάδου και πριν τον “κορονοϊό” ήταν πολλά. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω πανδημίας, εντείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα επιβίωσης για τους αγρότες της περιοχής.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει από την κυβέρνηση να υπάρχει για τους αγρότες και κτηνοτρόφους συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που θα  εξασφαλίζει:

                    -1ο : Διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στη μεταποίηση, αμνοεριφίων, αυγών και ευπαθών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων. Σε προσιτές τιμές που να εγγυώνται στους παραγωγούς ένα εισόδημα επιβίωσης.

                – 2ο : Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος των αγροτών των κλάδων που έχουν πληγεί και έκτακτο επίδομα για τους παραγωγούς που νοσούν ή που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι.

                – 3ο : Προστασία των παραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση, δωρεάν χορήγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές.

                – 4ο : Καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ του έτους 2019, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου.

                – 5ο  :  Να επιτρέπεται η μετακίνηση των αγροτών μετά τις 20:00 για εργασίες που απαιτούν  ψεκασμούς ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στις εργασίες και των μελισσοκόμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here