Χρειάστηκε η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και του Αλβανού προέδρου για να παραδοθεί τελικά εχθές η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην οικογένειά του

Μία εβδομάδα μετά το πρώτο επίσημο αίτημα της οικογένειας Κατσίφα παραδόθηκε η σορός του αποθανόντος στον πατέρα και στην αδελφή του. Για το προφανές χρειάστηκε, μάλιστα, η διαμεσολάβηση του προέδρου του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλες προς τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα. Στην επιστολή του, ο Βαγγέλης Ντούλες ανέδειξε την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, σημειώνοντας την ανάγκη να τελεστεί η κηδεία του στους Βουλιαράτες.

Θερμή παράκληση προς όλους τους αρμοδίους απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. «Ας δοθεί η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα προς ταφή σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση. Ας γαληνέψουν όλων οι ψυχές. Ας σταματήσει ο ανεύθυνος θόρυβος. Τα υπόλοιπα μπορούν να μελετηθούν στη συνέχεια με αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί ότι κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης αναμονής η ελληνική κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα διπλωματικό διάβημα, ώστε να μεταφερθεί γρηγορότερα η σορός του 35χρονου για την κηδεία στο χωριό του. Η οικογένεια του θύματος πιστεύει ότι οι αλβανικές αρχές καθυστέρησαν όσο μπορούσαν την κηδεία, με τον φόβο επεισοδίων. Τελικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στους Βουλιαράτες την Πέμπτη στις 2.00’ το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Μαζί με την σορό του 35χρονου, ο δικηγόρος Ευθύμιος Ναυρίδης θα παραλάβει αντίγραφο του αλβανικού ιατροδικαστικού ινστιτούτου για να το παραδώσει στα μέλη της οικογένειας του θύματος. Όπως και να έχει, την απαράδεκτη στάση των Τιράνων να μην επιστρέφουν στους γονείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τη σορό του παιδιού τους που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες, στηλίτευσε τη Δευτέρα ο νέος δικηγόρος της οικογένειας Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

«Η εισαγγελία σοβαρών αδικημάτων των Τιράνων ισχυρίζεται “προφορικά” ότι θέλει να ολοκληρωθεί η έρευνα όσον αφορά την ποινική δικογραφία που έχει ανοίξει και “αφού ολοκληρωθεί να δώσουν τη σορό και θα μπορέσει και η οικογένεια να έχει πρόσβαση στη δικογραφία. Σε κάθε περίπτωση δέκα ημέρες άταφος ένας νεκρός αποτελεί και προσβολή στη μνήμη του νεκρού. Γιατί δεν νομίζω ότι η παράταση της παραμονής της σορού και του νεκρού Κατσίφα στα Τίρανα στο νεκροτομείο προσθέτει ή συμβάλλει κατά κάποιο τρόπο στην έρευνα που κάνει η εισαγγελία», τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Εκτός των δικηγόρων μίλησε και η μητέρα του Κωνσταντίνου, περιγράφοντας τις ώρες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του. «Θα κάνω την καρδιά μου πέτρα για τον λεβέντη μου. Γιατί του αφαίρεσαν τη ζωή; Τι έκανε; Που ήθελε τον τόπο του, την Βόρειο Ήπειρο; Που στις 28 Οκτωβρίου χαιρόταν να στολίζει και ερχόταν με τις σημαίες από την Αθήνα. Μου έλεγε να σιδερώσουμε τις σημαίες. Το πρωί ήταν μια χαρά το παιδί μου, το σταύρωσα και του είπα “η Παναγιά μαζί σου”».

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του Νίκου Φίλη όσον αφορά το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. «Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει την ελληνική σημαία, είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει σημαία και να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών; Τι θα λέγατε εσείς;» ρώτησε τη δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here