Με λαμπρότητα και με σειρά εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων θα εορτάσει και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τονΠολιούχο και Ελευθερωτή Άγιο Μηνά και τη συμπλήρωση 105 χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς.

Επίσης, λατρευτικές εκδηλώσεις τον μήνα Νοέμβριο πραγματοποιούνται για τον Άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας, ο οποίος μαρτύρεισαι το 1519 και απετέλεσε τον πρόδρομο της ελευθερίας μας και για τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως στο Άργος Ορεστικό.

Τέλος, η τοπική μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την Σύναξη πάντων των Καστοριέων Αγίων στον Ναό του Αγίου Νικάνορος.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα :

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

18.00 : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ επ’ ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου, προδρόμου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, και των μαθητών αυτού Ιακώβου και Διονυσίου καθώς και της συνάξεως της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον του μνημείου του Γερμανού Καραβαγγέλη και του Ιωακείμ Λεπτίδη στον αύλειο χώρου του Επισκοπείου και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων.

17.30 : Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και Παράκληση στον Πολιούχο Άγιο Μηνά.

18.00 : Υποδοχή Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μηνά από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου του Επιμελητηρίου Καστοριάς, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

18.00 : Εκδήλωση στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΣΠΕΡΟΣ» με θέμα : «Το χρονικό της απελευθέρωσης μέσα από την καστοριανή ντοπιολαλιά και τη γλώσσα των εφημερίδων της εποχής». Ομιλητές της εκδήλωσης είναι η κα. Μαρούλα Γκαμπέση, Λαογράφος και ο κ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Οικονομολόγος.

ΤΡΙΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

18.00 : Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεστορίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αετού, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.

18.00 : Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γρεβενών κ.κ. ΔΑΒΙΔ και Καστορίας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Ιερά Λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.

20.00 : Προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς επί τη απελευθερώσει της πόλεως. Θα ψαλλούν τα Εγκώμια προς τον Πολιούχο Άγιο Μηνά τον θαυματουργό και θα τεθούν προς προσκύνηση Ιερά Λείψανα πολλών Αγίων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

18.00 : Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Αγίου Μηνά) Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και Καστορίας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Αγίου Μηνά) Καστοριάς, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας κ.κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και Καστορίας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.

10.20 : Λιτάνευση των Τιμίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του πολιούχου της Καστοριάς Αγίου Μηνά του Θαυματουργού προς τον Μητροπολιτικό Ναό.

11.00 : Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της Καστοριάς.

12.00 : Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον της πόλεως.

12.30 : Παρέλαση.

17.00 : Αρχιερατικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό και λιτανευτική επιστροφή με λαμπαδη-δρομία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μηνά στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Αγίου Μηνά) Καστοριάς. Ακολούθως θα ψαλλεί ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου Μηνά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως, ο οποίος μαρτύρησε στο Άργος Ορεστικό το 1598, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

18.00 : Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του Αγίου Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου. Θα τεθεί προς προσκύνηση Ιερό Λείψανο του Αγίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

17.00 : Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών Απόζαρι επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών Απόζαρι επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

17.00 : Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Τριών Μητροπόλεως επί τη μνήμη των Αγίων Τριών, Γουρία, Σαμμωνά και Αβίβου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Τριών Μητροπόλεως επί τη μνήμη των Αγίων Τριών, Γουρία, Σαμμωνά και Αβίβου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

18.00 : Υποδοχή Ιερών Λειψάνων τοπικών Αγίων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς. Εν συνεχεία, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ως άνω Ιερό Ναό επί τη συνάξει πάντων των εν Καστορία τιμωμένων Αγίων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

07.00 : Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, επί τη συνάξει πάντων των εν Καστορία τιμωμένων Αγίων.

imkastorias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here