ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη – με όλη τη σημασία της λέξεως – είναι η αλληλεγγύη των Καστοριών της Νέας Υόρκης για τις οικογένειες των συμπατριωτών τους στη Νέα Υόρκη και στη γενέτειρα που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς επίσης και με όσους αρρώστησαν από του ύπουλο ϊό που βύθισε σε πένθος δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη Νέα Υόρκη, στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό τρεις Καστοριανοί και συγκεκριμένα ένας 90χρονος, ένας 82χρονος και ένας 60χρονος, ενώ ένα άλλος δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή σε νοσοκομείο του Μανχάταν.  

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια», Δήμος Σιώκης, απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των εκλιπόντων επικαλούμενος το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Μουσιάδης Πάνος Πολιτίδης, και Ζωή Τζίκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.

«Τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, καθώς επίσης της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του Συλλόγου και προσπαθούν τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο να συμπαρασταθούν τόσο στις χαροκαμένες οικογένειες, όσο και στις οικογένειες που έχουν ασθενήσει.

Αναφερόμενος στους συμπατριώτες του που πέθαναν επεσήμανε ότι δύο εξ αυτών έπασχαν από υποκείμενες νόσους και ότι ο νεότερος δεν είναι γνωστό εάν έπασχε από κάποια υποκείμενη νόσο.

Διανομή προστατευτικών μασκών

Ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια» το απόγευμα της Παρασκευής 10 Απριλίου 2020 μοίρασε προστατευτικά γάντια στα μέλη του Συλλόγου.  Ο Πάνος Πολιτίδης, ο Κώστας Μουσιάδης, η Ζωή Τζίκα και ο Τάσος Καραγκούνης τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τους ιδίους και τα μέλη τους μοίρασαν σε όλα τα μέλη πακέτα προστατευτικών μασκών και συνάμα ενημερώθηκαν για την κατάσταση της υγείας τους και των συγγενών τους.

Τα μέλη εισέρχονταν στον χώρο στάθμευσης με τα αυτοκίνητά τους έπαιρναν το πακέτο με τις μάσκες, έκαναν αναστροφή και αναχωρούσαν χωρίς να εξέλθουν από τα οχήματα.

Ο Πάνος Πολιτίδης, αριστερά και ο Κώστας Μουσιάδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.

Ο κ. Πάνος Πολιτίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι μοίρασαν εκατό περίπου πακέτα με δέκα μάσκες εκάστου στους συμπατριώτες τους και στα πρόσωπα όλων διέκρινε κανείς την ευγνωμοσύνη διότι μέχρι και ετούτη την ώρα στην ελεύθερη αγορά της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης δεν υπάρχουν μάσκες.

Μερικοί εξ αυτών έπαιρναν μάσκες και για τους γείτονες είτε και τους συγγενείς τους που δεν μπορούσαν να έρθουν αυτοπροσώπως.

Ο κ. Πολιτίδης επεσήμανε ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένουν την άφιξη νέας παρτίδας και την ερχόμενη Τετάρτη θα κάνουν μία επί πλέον διανομή μασκών.

Ο κ. Πολιτίδης επεσήμανε ότι έχουν ήδη απολυμάνει το Πνευματικό Κέντρο των Καστοριέων και ότι όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού θα το απολυμάνουν για μια ακόμη φορά πριν ανοίξουν τις πύλες του.

Ενας από τους Καστοριανούς που ευεργετήθηκε από τη γενναιοδωρία του Συλλόγου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Καστοριέων.

Δωρεές στην Καστοριά  

Ο Σύλλογος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», παρήγγειλε από την Κίνα δέκα χιλιάδες προστατευτικές μάσκες. Οι 7.000 μάσκες θα αφιχθούν στη Νέα Υόρκη και θα δοθούν δωρεάν στα μέλη του Συλλόγου, καθώς επίσης και σε άλλους φορείς, ενώ το υπόλοιπο των 3.000 μασκών θα δοθούν στο Νοσοκομείο της Καστοριάς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε ότι προσπαθούν να βρουν πτήσεις ούτως ώστε να φτάσουν στην Καστοριά οι προστατευτικές μάσκες.

Ερωτηθείς για τον έρανο για την προμήθεια του Νοσοκομείου Καστοριάς με αναλώσιμα ιατρικά υλικά και εξοπλισμό επεσήμανε ότι άγγιξε τις $23.000 και ότι συνεχίζεται. Οι δέκα πρώτες χιλιάδες προέρχονται από το ταμείου του Συλλόγου, οι άλλες πέντε χιλιάδες από το Ταμείο της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς και τα υπόλοιπα προέρχονται από τα μέλη του Συλλόγου.

Ένα μέρος των χρημάτων έχουν ήδη διατεθεί για την αγορά υλικών και έχουν παραδοθεί στο νοσοκομείο.

Ανταποκρινόμενοι στο  αίτημα του Νοσοκομείου Καστοριάς θα χρηματοδοτήσουν την αγορά μια αυτόματης φορητής συσκευής νεφελοποίησης για την διαμέσου του αέρα απολύμανση χώρων, επιφανειών και ιατροτεχνολογικών συσκευών σε κρίσιμους νοσοκομειακούς τομείς, όπως χειρουργεία, θάλαμοι και άλλα.

Παράλληλα με το «Aerosept Compact 250» ο Σύλλογος θα προμηθεύσει το Νοσοκομείο και με το απολυμαντικό διάλυμα  Aseptanios AD.

Το κόστος αυτής της δωρεάς, όπως επεσήμανε ο κ. Σιώκης θα ανέλθει στα 6.500 ευρώ.

www.anamniseis.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here