Την ανάγκη εθνικής στρατηγικής και πολιτικής συνεννόησης τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξερχόμενος από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

O Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το μήνυμα ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει το «Oruc Reis» σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έγινε το 2018 με το «Barbaros»

Και του συνέστησε, στον βαθμό που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. «Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της», γιατί «παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά της Αθήνας με την Άγκυρα είναι μία και είναι η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. «Οφείλουμε να τη λύσουμε μέσω διαλόγου, στη βάση του βάση του διεθνούς δικαίου, όχι υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε με αιχμηρό τρόπο την διήμερη καθυστέρηση λέγοντας πως ο «ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε, ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν».

«Δεν υφίστανται γκρίζες ζώνες. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Τις διαφορές μας τις λύνουμε με διάλογο, όχι όμως σε καθεστώς απειλών και εντάσεων», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, (18:15) και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, (19:30). Η συνάντηση με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα γίνει αύριο στις 09:30.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here