Υπερψηφίστηκαν  σήμερα, κατά πλειοψηφία, με  ονομαστική ψηφοφορία,  στην ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από αίτημα  του  ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», μετά από αίτημα των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για:

1. Το άρθρο 16 αφορά το νέο τρόπο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων:  Υπέρ ψήφισαν 185 Βουλευτές και    κατά   104. 

2. Το άρθρο 33  για  την αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων νέων τμημάτων των Πανεπιστημίων: Υπέρ ψήφισαν 163 Βουλευτές,   κατά   111 και παρών δήλωσαν 15 .

3. Το άρθρο 50 που αφορά την αποδοχή των πτυχίων   των Κολλεγίων για τον διορισμό  στα σχολεία: Υπέρ ψήφισαν 153 Βουλευτές και    κατά   136.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου – “Η υπ. Παιδείας παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή”

«Η υπουργός Παιδείας παραπλάνησε σκόπιμα τη Βουλή αποκρύπτοντας από την εθνική αντιπροσωπεία τα απαραίτητα έγγραφα και την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σχολιάζοντας την άρνηση της Νίκη Κεραμέως να δημοσιοποιήσει τα σχετικά έγγραφα, τα οποία δεν ήταν διαβαθμισμένα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αναγνώριση της ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει μια αλληλογραφία που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα και αποδεικνύει ότι η κυρία Κεραμέως είχε όλα τα νομικά επιχειρήματα για να αντικρούσει την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Καταγγέλλουμε την απόκρυψη όλων αυτών των στοιχείων» είπε, προσθέτοντας πως η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει πλήρη γνώση του θέματος και προειδοποίησε πως όλη αυτή η επιχειρηματολογία που απέκρυψε η υπουργός «θα βρει το δρόμο των δικαστηρίων».

Χ. Κεφαλίδου: Απόκρυψη στοιχείων για τα Κολλέγια

«Όσα διημείφθησαν σήμερα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι το υπουργείο Παιδείας ακολούθησε μια παρελκυστική διαδικασία. Δεν κατάθεσε, ως όφειλε, το σύνολο της αλληλογραφίας που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Όχι μόνον με τον ΔΟΑΤΑΠ και το υπουργείο Παιδείας αλλά και με όσους φορείς εμπλέκονται στο θέμα της ισοδυναμίας των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών».

Τα παραπάνω τόνισε η τομεάρχης παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου,  και υπογράμμισε τα εξής:

  • Η κυρία Κεραμέως μας έδωσε τη δυνατότητα για μια κλεφτή ματιά σε ένα αδιαβάθμητο δημόσιο έγγραφο, το οποίο έπρεπε να κατατεθεί επίσημα και να τεθεί στην κρίση του κάθε βουλευτή. Αυτό έπρεπε να γίνει πριν την ψηφοφορία. Το εάν θα άλλαζε ή όχι η γνώμη των βουλευτών αφορά στη συνείδηση καθενός προσωπικά.
  • Είναι η πρώτη φορά στα Κοινοβουλευτικά πρακτικά που γίνεται απόκρυψη στοιχείων καθοριστικής σημασίας.
  • Είχε τον χρόνο η κυρία Κεραμέως πριν κλείσει η διαδικασία, και πριν ψηφίσουμε το ακροτελεύτιο άρθρο, να συμμορφωθεί με τη δημοκρατική επιταγή και να καταθέσει το σύνολο της αλληλογραφίας. Αυτό δεν το έπραξε η υπουργός. Ως Κίνημα Αλλαγής δεν θα περιοριστούμε στην καταγγελία. Θα προβούμε σε όποια κοινοβουλευτική διαδικασία έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να αναδείξουμε αυτήν την απαράδεκτη κοινοβουλευτική πρακτική!

www.esos.gr

Από την Καστοριά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ΝΑΙ ψήφισε ο κυβερνητικός βουλευτής, Ζήσης Τζηκαλάγιας και ΟΧΙ η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here