Διαπιστώθηκε παράλυση των οπίσθιων άκρων και κρίθηκε σκόπιμη η ευθανασία, καθώς η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξή του δεν ήταν εφικτή…

Στα μέσα Αυγούστου, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, εντοπίστηκε από ντόπιο ψαρά ένα τραυματισμένο ζαρκάδι. Ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και εκπρόσωπός του μετέβη αμέσως στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ότι το ζώο παρουσίαζε αδυναμία στήριξης στα οπίσθια άκρα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη λέμβο του ψαρά και μεταφέρθηκε σε καταλληλότερο σημείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, το τραυματισμένο ζώο παραδόθηκε στην Δ/νση Δασών Φλώρινας και με την συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για εκτίμηση της κατάστασης του και ειδικές εξετάσεις. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε, παράλυση των οπίσθιων άκρων, ενώ από τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία δύο βλημάτων πυροβόλου όπλου στην περιοχή της λεκάνης και της μηριαίας χώρας καθώς και κάταγμα σπονδυλικής στήλης το οποίο πιθανότατα προήλθε από πτώση του ζώου.

Η κατάσταση του ζώου εκτιμήθηκε από μία ομάδα κτηνίατρων με τη συνεργασία της Καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νατάσας Κομνηνού και κρίθηκε σκόπιμη η ευθανασία, καθώς η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξή του δεν ήταν εφικτή.

Το ζαρκάδι (Capreolus capreolus) αποτελεί για την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατευόμενο είδος, του οποίου η θήρα δεν επιτρέπεται στη χώρα μας. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πολύτιμο ενδιαίτημα μεγάλων θηλαστικών όπως είναι το ζαρκάδι, η αρκούδα κ.α., τα οποία συχνά πέφτουν θύματα λαθροθηρίας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και καταγγέλλουν τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου είδους και γενικότερα την παράνομη θήρα.

Πηγή φωτογραφίας: Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών

www.voria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here