Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στις 20:00, Prague Kastoria

Ο Ιάκωβος Τσινίδης γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1984 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά. Το 1996 έκανε τα πρώτα βήματα του σαν μέλος της πενταμελούς ομάδας Funky Dust, δίνοντας το παρόν στη σκηνή της Θεσσαλονίκης με ηχογραφήσεις, κάποιες συναυλίες και δημιουργώντας γκράφιτι.

Οι Funky Dust είχαν ετοιμάσει αρκετές κασέτες καθώς και ένα LP το 2001. Η ομάδα διαλύθηκε το 2002.

Με τον Krase, τον ηχολήπτη της ομάδας να έχει φύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο 12ος Πίθηκος προσπάθησε να βγάλει μόνος του υλικό.

Το προσωπικό του ντεμπούτο με τίτλο Ποιος το περίμενε κυκλοφόρησε το 2004. Λόγω έλλειψης εξοπλισμού ηχογράφησης, ο ήχος του κομματιού ήταν αρκετά φτωχός. Το 2007 η επιστροφή του Krase και το άνοιγμα του Dope Beat Studios έδωσαν την ευκαιρία στον 12ο να βγάλει υλικό που δούλευε για 3 χρόνια. Έτσι το 2007 κυκλοφόρησε το Μόνο η Αρχή στο οποίο έβαλαν την σφραγίδα τους οι: Krase, Pyro, ΒΠεις, Πελίνα, DJ jame, Zoltar και Next. Το 2009 ο 12ος ετοίμασε τον δίσκο Γιατί έτσι γουστάρω ο οποίος δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Το 2010 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του με τίτλο 100% Style, μέσω του οποίου έγινε ευρύτερα γνωστός. Ο δίσκος περιέχει το κομμάτι Υπήρχαν πράγματα, το βιντεοκλίπ του οποίου ξεπέρασε τις 15 εκατομμύρια προβολές. Στις 12 Δεκεμβρίου του 2012, ο 12ος Πίθηκος κυκλοφόρησε μέσω της Knockout Records τον τέταρτο δίσκο του με τίτλο 12.

Τον Απρίλιο του 2014 και μετά από 2 χρόνια αποχής από την δισκογραφία, ο 12ος Πίθηκος επέστρεψε με τον 5ο δίσκο του, με τίτλο Σήμερα. Το 2015 η παρουσία του σε νεότερα κομμάτια ήταν λιγοστή, ωστόσο τον Ιανουάριο ερμηνεύει το “Flow 30” και τον Μάρτιο του 2016 κατόπιν συνεργασίας με τον Eversor ερμήνευσε το Αντέχω Λίγο Ακόμα. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους επέστρεψε με το τραγούδι Ξένοι και, με την βοήθεια του beat, συννέβαλε ο DJ Substanz.

Τον Οκτώβριο του 2016, ανεβάζει στο επίσημο κανάλι του Youtube, το νεο του δίσκο, Σκέψεις στο Τσιμέντο, με 7 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και ενα βίντεοκλίπ Τι Αξίζει;. Τον Απρίλιο του επόμενου έτους, δημοσιεύτηκε το επόμενο βίντεο κλιπ και τελευταίο κομμάτι του Σκέψεις στο Τσιμέντο, το Χρώμα του γκρί και εκ των υστέρων, αρκέστηκε εκεί. Γιόρτασε τα 12 χρόνια παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Στις 13 Μαρτίου του 2018 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του Αξιοπρέπεια, τέσσερα χρόνια αναμονής μετά το LP Σήμερα.

Γενικώς, έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους ράπερ. Μερικοί από αυτούς είναι οι: Λόγος Απειλή, Supreme, Πελίνα, Εισβολέας, Sadomas, Μικρός Κλέφτης, Δημήτρης Μέντζελος, Βήτα Πείς, Tiny Jackal-Iratus (ως FullFace), Hatemost, Tommy Spitz, Madson, Savage Intellect ή ακόμη και με καλλιτέχνες που βρίσκονται γύρω απο αυτό, όπως οι Eversor, DJ Waif, DJ Royal K, DJ Cutbrawl, DJ Twelve και άλλους.

Πέρα απο τα λεγόμενα tracks, ο 12ος εμφανίζεται σε βίντεο με νέα κομμάτια που είναι One Take.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here