Η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου,  ανέφερε πως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού φτάνουν συνολικά τα 133 – Στη συνέχεια όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε για 117 κρούσματα

«Χαμένοι στη μετάφραση» της ακριβούς επιστημονικής ορολογίας των κρουσμάτων κορωνοϊού μπορεί να είναι ακόμη και οι ειδικοί – με ό,τι αυτό σημαίνει και για την εικόνα που σχηματίζει τελικά η κοινή γνώμη.

Διαφορές και διαφοροποιήσεις στα στοιχεία για τα περιστατικά της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στη χώρα μας προέκυψαν κατά τον σημερινό απολογισμό της πανδημίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας το απόγευμα της Πέμπτης ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 είναι 117 – τα 18 από αυτά επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Προστέθηκαν δηλαδή αυτά τα περιστατικά στα 99 που αριθμούσε ο σχετικός κατάλογος των κρουσμάτων μέχρι και χθες το μεσημέρι.

Νωρίτερα, και πριν γίνει η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας – σημειωτέον η ενημέρωση γίνεται μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών για τους λοιμογόνους παράγοντες- η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 34, δηλαδή τα συνολικά 133.

Ωστόσο, η κυρία Γιαμαρέλλου δεν προσδιόρισε πως από τα σημερινά, νέα κρούσματα, τα 15 είναι υπό διερεύνηση. Άθροισε – ενδεχομένως λίγο βιαστικά και υπό την πίεση του τηλεοπτικού χρόνου- τα κρούσματα, ενώ η πλήρης εικόνα για τα κρούσματα ήταν διαφορετική, στην αναλυτική περιγραφή τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 117 και υπάρχουν άλλα 15 για τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει πως αυτά τα περιστατικά πιθανότατα έχουν ελεγχθεί ήδη είτε λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα είτε λόγω συμπτωμάτων και υπάρχει ένα πρώτο αποτέλεσμα το οποίο όμως δεν είναι το τελικό. Η καταγραφή τους και η παρακολούθησή τους προφανώς έχει μεγάλη αξία για τη συνολική ιχνηλάτηση και την επιδημιολογική επιτήρηση που πραγματοποιούν οι επιστήμονες. Το αν θα προστεθούν και αυτά, όλα ή κάποια, ή κανένα στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες δεν επηρεάζει την πορεία του κορωνοϊού ούτε την επιστημονική επιτήρηση ούτε τις ανακοινώσεις των ειδικών.

Το σημαντικό σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των κρουσμάτων είναι η ταξινόμησή τους σε όσα έχουν γνωστή και όσα έχουν άγνωστη πηγή μετάδοσης. Τα 107 έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης, γνωρίζουν δηλαδή οι επιστήμονες από πού μολύνθηκαν οι ασθενείς, γεγονός πολύ σημαντικό για τη χαρτογράφηση των περιστατικών κορωνοϊού και τον εντοπισμό των εστιών της επιδημίας.

Τα 10 είναι «αχαρτογράφητα», δηλαδή δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή της μόλυνσης για τους ασθενείς. Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα 82 είναι «εισαγόμενα» και τα 25 είναι επαφές των εισαγόμενων. Τέλος, από τους 117 που έχουν προσβληθεί και νοσήσει από τον κορωνοϊό, οι 34 νοσηλεύονται και οι άλλοι βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους. Από τους 34 που νοσηλεύονται, τρεις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδα.

Ωστόσο, σήμερα δόθηκαν και δύο εξιτήρια σε ισάριθμους ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ – πρόκειται για την 38χρονη που είχε διαγνωσθεί πρώτη με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και με το παιδί της- ενώ όπως είπε ο κ. Τσιόδρας σύντομα θα δοθούν και άλλα εξιτήρια σε ασθενείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here