Το παρόν δελτίο τύπου εκδίδεται έχοντας την ομόφωνη γνώμη των εργαζομένων ανεξαρτήτως βαθμού, ειδικότητας και εργασιακής σχέσης, συντάσσεται ως απόρροια της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του συλλόγου.

Με μεγάλη μας λύπη, χθες 25/02/20, γίναμε μάρτυρες της “εθελοντικής” ΕΝΤΟΛΗΣ μετακίνησης δυο νοσηλευτριών του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού ( ΚΥΑΟ), προς το ΓΝ. Καστοριάς ( ΓΝΚ ) για ενίσχυση του ΚΕΦΙΑΠ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανάκληση της μετακίνησης νοσηλεύτριας του ΓΝΚ, η οποία επέστρεψε σήμερα στην οργανική θέση, αποδυναμώνοντας κι άλλο το ΚΥΑΟ.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και  οχλήσεις μας, οι οποίες κατατέθηκαν εγγράφως το τελευταίο χρονικό διάστημα   προς την διοίκηση της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και προς άλλους φορείς με σκοπό την ενίσχυση του ΚΥΑΟ  με ιατρικό  και λοιπό προσωπικό, ο διοικητής αυτής έπραξε τα αντίθετα, ΧΩΡΙΣ την έγγραφη συναίνεση του  Επιστημονικού Υπευθύνου του ΚΥ. Άργους Ορεστικού.

Στην εντολή μετακίνησης του προσωπικού μας, ο κ Δ/τής επικαλείται “επιτακτικές” ανάγκες, χωρίς προηγουμένως να  έχει ενημερώσει εγγράφως, ως και υπηρεσιακά όφειλε για την ύπαρξη αυτών, τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Λειτουργίας του Κ.Υ.Α.Ο. προκειμένου  σε συνεννόηση με το προσωπικό του ΚΥ  να εξετάσει τη δυνατότητα  διάθεσης ή όχι  προσωπικού για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η εντολή μετακίνησης του προσωπικού του ΚΥΑΟ έγινε κατόπιν της εισηγήσεως από 24/02/20 του υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΚΥΑΟ, συνομίλησε με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο και το προσωπικό. Η κατάμεστη αίθουσα αναμονής του Κ.Υ.Α.Ο.  με ενήλικες και παιδιά, που είχαν προσέλθει προς εξέταση στα τακτικά ιατρεία, του οδοντιατρείου και του ιατρείου επειγόντων προφανώς και διέλαθε της προσοχής του. Εκτός και αν θέλει να μας διαψεύσει δημοσίως και να αμφισβητήσει και αυτός με τη σειρά του τα στατιστικά του ΚΥΑΟ.

Εν συνεχεία λοιπόν της πρωινής δήλωσης του εκπροσώπου μας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο “εθελοντισμός” για το προσωπικό του ΚΥΑΟ, αλλά και προφανώς και του λοιπού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του νομού μας που μετακινήθηκε με παρόμοια εντολή για κάλυψη των “επιτακτικών” αναγκών του ΚΕΦΙΑΠ, εξαντλείται στις ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ εντολές μετακίνησης του προσωπικού .

Για τους μη γνωρίζοντες, το ΚΕΦΙΑΠ από το 2012 είναι κλινική του ΓΝΚ, έχοντας 48 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ως και αυτό αποδεικνύεται από το ΦΕΚ τΒ΄ 3060/30-12-2011 . Στην επίσημη ιστοσελίδα(site) του Νοσοκομείου, ως αυτή είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη σε όλους, καταδεικνύεται πληρότητα νοσηλευτικού  προσωπικού, που αγγίζει περίπου το 100%. Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα: από που προκύπτουν οι ¨επιτακτικές” ανάγκες κάλυψης του ΚΕΦΙΑΠ με προσωπικό  από τις λοιπές υγειονομικές μονάδες του νομού;;;

Παρακαλούμε  και προκαλούμε τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος  του νομού, επιτέλους να ΟΝΟΜΑΤΙΣΕΙ τους επικαλούμενους ως βολεμένους για να μάθουμε όλοι από που προέρχονται. Οι γενικόλογες κατηγορίες και οι επιθετικοί προσδιορισμοί του εν λόγω κυρίου, που προφανώς αναφέρονται σε  δημόσιους λειτουργούς υγείας, ως και ο ίδιος ήταν προ λίγων μηνών, μόνο όνειδος μπορούν να χαρακτηριστούν. Δυστυχώς απώλεσε την ιατρική του ιδιότητα όταν και έλαβε την βουλευτική έδρα, ειδάλλως δεν θα καταφερόταν με τέτοιους χαρακτηρισμούς εις  βάρος  πρώην συναδέλφων και συνεργατών του.

Καθιστούμε σαφές ότι στηρίζουμε τον αγώνα των συμβασιούχων για παράταση των συμβάσεων τους με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ μέχρι την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης.

Η συστηματική προσπάθεια υπονόμευσης της λειτουργίας του Κ.Υ.Α.Ο., που  αποτελεί την απαρχή της διάλυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) θα βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους στην ΠΦΥ του Νομού μας και όχι μόνο ,διότι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας είναι λειτουργοί και όχι βολεμένοι.

Αν και αποδυναμωμένο από τις ανωτέρω αποφάσεις του Διοικητή της 3ης Υ.Πε. Μακεδονίας και  ενόψει του κινδύνου εμφάνισης ή διάδοσης κορωνοϊού θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους πολίτες  ότι το Κ.Υ.Α.Ο. θα παράσχει την κάθε δυνατή προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας, ως έπραξε και στο παρελθόν ( επιδημία γαστρεντερίτιδας, 2019)

Στον δίκαιο αγώνα μας για την διατήρηση και ενδυνάμωση της λειτουργίας του Κ.Υ.Α.Ο θεωρούμε δεδομένη την έμπρακτη στήριξη της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται καθημερινά από τους πολίτες, που προσέρχεται στο Κ.Υ.Α.Ο.- έστω και αν αυτοί είναι « λιγοστοί»  για κάποιους .

Σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 14:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους Ορεστικού, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων της Π.Ε. Καστοριάς σχετικά με τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Κ.Υ.  και του ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού   μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Αργους Ορεστικού.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων

Του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού

Ο Πρόεδρος, Καλλιμάνης Ζήσης
Η Γεν. Γραμματέας, Νατσούλη Χρυσή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here