Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Βοΐου και της Καστοριάς για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που και ο Σύριζα και η ΝΔ στήριξαν και στηρίζουν. Είναι η συμφωνία που ουσιαστικά εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας.

Το “ως εδώ με αυτή την πολική” πρέπει να ακουστεί δυνατά από όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Ελλάδα. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, να απομονωθούν όλες οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές κραυγές, που μοναδικό σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν το φόβο και το μίσος προς τους πρόσφυγες και μετανάστες αποσκοπώντας στο να κρύψουν την αιτία που δημιουργεί την προσφυγιά.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Συρία, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και αλλού εξαιτίας της υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, των επεμβάσεων και πολέμων. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν είναι «σωτήρες» αλλά υπεύθυνοι για τους πολέμους σε μια σειρά χώρες και η ελληνική κυβέρνηση τους στηρίζει! Από τις βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη χώρα μας ορμούν τα βομβαρδιστικά τους για να σπείρουν τον όλεθρο. Και μάλιστα επιδιώκει και πιο ενεργή συμμετοχή, όπως άλλωστε φαίνεται και με την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, αλλά και με το σχέδιο αποστολής ελληνικών δυνάμεων σε Σ. Αραβία, Λιβύη και αλλού.

Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι που η πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Δεν είναι εισβολείς. Κανείς δεν παίρνει το παιδί του για να διασχίσει βουνά και θάλασσες, “γιατί δεν έχει τι να κάνει”. Η διαφορετική φυλή, η θρησκεία και ο πολιτισμός δεν είναι αντίπαλός μας. Αντίπαλός μας είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε , ο καπιταλισμός , και είναι κοινός αντίπαλος για όλους τους λαούς. Αντίπαλος που είναι ίδιος με του πρόσφυγα και μετανάστη. Είναι ο ίδιος στη δουλειά μας, στην ανεργία μας , στα αδιέξοδα της ζωής μας, της δίκης μας ξενιτιάς. Άλλωστε ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη πείρα από την προσφυγιά και τη μετανάστευση στην Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στα προηγούμενα του Σύριζα, όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά οδηγούν στο να γεμίσει η χώρα φυλακές με την κράτηση προσφύγων και μεταναστών , όπως ετοιμάζεται να κάνει στο Βόιο.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς που προσπαθούν να ρίξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και μίσος ανάμεσα στους λαούς και να συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα αυτής της πολιτικής. Ταυτόχρονα μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από τα εργατικά σωματεία και φορείς να απαιτήσει άμεσα :

Να κλείσουν τώρα τα hot spot στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε ανοικτά ούτε κλειστά.

-Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

-Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες-μετανάστες.

-Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.

-Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

-Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους».

Τ.Ε. Καστοριάς-Βοΐου, ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here