Πριν έξι χρόνια η πρώτη διοργάνωση των αγώνων στη λίμνη του φράγματος Βράχου μ’ είχε γεμίσε?? άγχος. Το άγχος το ξεπέρασα την ημέρα της διεξαγωγής των αγώνων, όταν είδα ότι η συμμετοχή των αθλητών ήταν μεγάλη και όλη η διοργάνωση άψογη.

Λίγα χρόνια πριν, ποιος θα το πίστευε πως στο μικρό χωριό μας, στο Βράχο, θα συνέβαιναν τέτοια πράγματα. Ορειβασία θα περιμέναμε, ίσως ποδηλατοδρομία βουνού, ίσως πεζοπορία, αναρρίχηση, αλλά κολύμβηση; Και πως θα έρχονταν αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, αυτό θα ακουγόταν απίστευτο!

Τώρα έξι χρόνια μετά το άγχος αντικαταστάθηκε με σιγουριά, σιγουριά για την επιτυχία και την καλή έκβαση των εκδηλώσεων. Τώρα δεν αγωνιώ αλλά ελπίζω και σκέφτομαι θετικά. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί τα 6 χρόνια μας έδωσαν την πείρα και κατανοήσαμε πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο ‘με τη δουλειά ,τη συνεργασία, την επιμονή, την υπομονή όλα τα καταφέρνεις. Και οφείλω να ομολογήσω πως οι διοργανωτές πασχίζουν εδώ και έξι χρόνια όχι να αναμασάν τα ίδια και τα ίδια, αλλά να μας δώσουν και καινούρια θεάματα και αγώνες για να ελκύσουν το ενδιαφέρον και άλλων επισκεπτών. Συγχαρητήρια στα παιδιά που δούλεψαν και είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσουν να δουλεύουν και να δημιουργούν.
Οι 6οι κολυμβητικοί αγώνες λίμνης Βράχου φέτος πλαισιώθηκαν και από άλλες εκδηλώσεις και αθλήματα:
1.Το Σάββατο 18 Ιούνη πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο βουνό με στόχο την ανίχνευση και συλλογή μανιταριών με τη βοήθεια του αντιπροέδρου μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας κ. Φ. Παρασκευαίδη, ο οποίος μαγείρευε προσφέροντας εδέσματα με μανιτάρια στους συμμετέχοντες.
2.Πραγματοποιήθηκε ο 2ος αγώνας προσανατολισμού βουνού (Οrienteering) με συμμετοχή 35 ατόμων, σε 4 διαδρομές.
3.Το βράδυ του Σαββάτου έκλεισε με υποδοχή και δεξίωση των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
4.Την Κυριακή 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ποδηλασία στα Όντρια και η πεζοπορία σ’ αυτά.
5.Πραγματοποίηση των 6ων κολυμβητικών αγώνων Μαραθώνιας κολύμβησης 1600 μέτρων.
6.Ομάδες ορειβατών και ποδηλάτες περιηγήθηκαν στα Όντρια και στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης.
7.Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία του ιππικού ομίλου Καστοριάς που ανέβηκαν ως το Βράχο με τ’ άλογά τους.
Αισθάνομαι την ‘ανάγκη όμως να σταθώ και σε ευχαριστίες. Να ευχαριστήσω όσους δούλεψαν για τη διοργάνωση. Να μην ξεχάσω την προσφορά της προέδρου του συλλόγου Γόνων Βράχου Αδαμοπούλου Βίκυς και του Αλέκου του Σαμαρά που είναι οι ψυχές της διοργάνωσης και εισηγητές της διεξαγωγής των αγώνων. Να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γόνων Βράχου για τη συνεργασία τους και την προσφορά τους. Αλλά εκεί που πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου είναι όχι στους 300 του Λεωνίδα, στους Βραχιώτες,που εξ άλλου δική τους η διοργάνωση, δική τους και η φροντίδα. Να συγχαρώ τους <<Πλαταιείς>>, αυτούς τους ξένους που χαίρονται μαζί μας τη διοργάνωση και προσφέρουν τα μέγιστα, πιστοί, συνεπείς, συνοδοιπόροι μας. Είναι ο Νάσος, σύζυγος της προέδρου, η Κατερίνα, σύζυγος του Αλέκου του Σαμαρά.
Ποιος μπορεί να αγνοήσει την προσφορά του Θεοδόση, της Κούλας και της Θεανώς που αγόγγυστα δουλεύουν κάθε χρόνο να εξυπηρετηθεί τόσος κόσμος, να πετύχει η προσπάθεια. Να ‘στε καλά <<Πλαταιείς>> μας.
Ως τώρα με τη λίμνη καλά τα πήγαμε. Μπορεί το χωριό μας να μη εκμεταλλεύεται τα νερά της για πότισμα, αλλά εκμεταλλεύεται την ομορφιά της με ό,τι μπορεί να προκύψει απ’ αυτήν’ το ψάρεμα, τους αγώνες κολύμβησης, τους αγώνες ορεινού προσανατολισμού, ορεινές ποδηλασίες, ορειβασίες, περιπάτους. Το βουνό τώρα με προβληματίζει. Κάθε χρόνο, με το που φυλλώνει το καλοκαίρι η οξιά, όλο και πυκνώνει, όλο και δυσκολεύεται ν’ ανασάνει. Έκλεισαν τα μονοπάτια, απάτητοι οι δρόμοι, λόγω απουσίας μόνιμων κατοίκων, ζώων! Οι οξιές πυκνές, ξεχασμένες από θεούς κι ανθρώπους ψηλώνοντας ψάχνουν διέξοδο στον ουρανό, μια θέση στον ήλιο, υπάρχουν και αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνες τους, χωρίς βοήθεια, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Σπάνιο δάσος. Θα το αφήσουμε στην τύχη, στη μοίρα του; Κάτι πρέπει να γίνει. Υλοτόμηση ελεγχόμενη, παρέμβαση του Δασαρχείου;
Τέτοια ομορφιά πρέπει να προστατευτεί αλλά και να μας προσφέρει την ξυλεία για κάθε χρήση.
Ήπιες παρεμβάσεις, αν θέλουμε ν’ απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές τις ομορφιές του βουνού και του νερού, συνδυασμένα.

Σκραπαρλή – Βραγγάλα Κυράτσα
φιλόλογος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here