Όλοι γνωρίζουμε στην Περιοχή Καστοριάς αλλά και ευρύτερα στην Δυτ. Μακεδονίας ότι διανύουμε την εποχή που υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε μετακινήσεις τροφοσυλλογής από άγρια ζώα και ιδιαίτερα από Αρκούδες , πλησίον κατοικημένων περιοχών αλλά και χώρων εργασίας υπαίθριων δραστηριοτήτων αγροτικών η κτηνοτροφικών . Η λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού η φυτικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων προσέγγισης χρήζει απαραίτητη για την διαχείριση του φαινομένου . Προτεινόμενα Μετρά Προφύλαξης :
 Έγκαιρη συλλογή καρπών ( κεράσια , κορόμηλα κ.α )
 Συλλογή αποκριμάτων από εξωτερικούς χώρους ( αυλές , χωράφια )
 Καθαρισμός παρακείμενων οικοπέδων από πυκνή βλάστηση
 Ιδιαίτερη προσοχή σε κάτοχους οικόσιτων ζωών σε περιοχές εμφάνισης αρκούδων , ασφαλίζοντας καλά κατά τις νυχτερινές ώρες
 Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από Ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους
 Επισκευές περιφράξεων και τοποθέτηση (οπού υπαρχή η δυνατότητα) ηλεκτροφόρας περίφραξης (μέτρο ουσιαστικό για την αποτροπή αγ.ζώων )
 Αποφυγή ρίψης αποκριμάτων σε υπαίθριους χώρους εργασίας
 Τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης σε μελισσοκομία
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΑΡΚΟΥΔΑ ( η αρκούδα αποφεύγει να εμπλακεί με άνθρωπο εκτός αν απειληθεί αυτή και η οικογένεια της)
 Δεν τρέχουμε κρατάμε την ψυχραιμία μας ( όσο είναι δυνατό αυτό)
 Μένουμε ακίνητοι  Δεν απειλούμε το ζώο και δεν κινούμαστε απειλητικά προς αυτό η στα μωρά του με διάφορα αντικείμενα ( ξύλα, πέτρες κ.α )
 Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας στο ζώο χώρο διαφυγής
 Οι περιπατητές της υπαίθρου οι πεζοπόροι και οι εκδρομείς θα πρέπει να φροντίζουν να δείχνουν την ομαδική παρουσία τους δημιουργώντας σχετικό θόρυβο . Επίσης κατά την διανυκτέρευση τους να μην απορρίπτουν τροφές που τα άγρια ζώα τις θεωρούν ελκυστικές . Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα πρόληψης αποφεύγουμε την επίσκεψη των ζών αλλά και την εμπλοκή μας με αυτά , ομαλοποιώντας την συνύπαρξη μας .Τα τηλεφώνα που πρέπει να απευθυνθείτε σε εμφάνιση ζώου είναι της Ελληνικής Αστυνομίας και τα κατά τόπους Δασαρχεία .( Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε) ειδοποιείτε απ΄τους δύο πρώτους )

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here