Με κομμένη την ανάσα περιμένει η Π.Ε. Κοζάνης την απόφαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα το πρωί στις 10 και θα εισηγηθεί αργότερα στους αρμοδίους το μέλλον των περιοριστικών μέτρων τα οποία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στις 6π.μ.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα το απόγευμα στις 6, στην καθιερωμένη ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει επικοινωνήσεις ουκ ολίγες φορές με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής ζητώντας πλήρης ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Όπως όλα δείχνουν, η εικόνα της Π.Ε. Κοζάνης θα είναι εντελώς διαφορετική από τη Δευτέρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα βρίσκεται μετά από αρκετό διάστημα εκτός σκληρού lock down, επιστρέφοντας σε όσα ισχύσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Είναι άλλωστε σαφή τα μηνύματα που εστάλησαν από τις δημόσιες τοποθετήσεις και του ίδιου του Περιφερειάρχη, πως η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται ήδη στο «πορτοκαλί» και όχι στο «κόκκινο» χρώμα, με την κατάσταση να ομαλοποιείται και τα προβλήματα πλέον να αποκτούν πιο τοπικό χαρακτήρα.

Έτσι, η περίπτωση με το μοντέλο των πιο τοπικών και στοχευμένων lock down, στην οποία αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο «Π», δείχνει πως θα είναι η επιλογή της Πολιτικής Προστασίας, ακολουθώντας παραδείγματα ανά την Ελλάδα, αλλά και αυτό που ισχύει στην Τ.Κ. Κέλλης, η οποία βρίσκεται σε διαφορετικό καθεστώς τόσο από αυτό που ισχύει στην Π.Ε. Φλώρινας, αλλά και στο Δήμο Αμυνταίου στον οποίο ανήκει διοικητικά.

Όπως σας είχε ενημερώσει ο «Π», οι περιπτώσεις που έχουν μπει στα ραντάρ των αρχών είναι δύο, με τον Κρόκο του Δήμου Κοζάνης να αποτελεί την εξαίρεση πλέον στο μεγαλύτερο Δήμο της περιοχής που σύμφωνα με πληροφορίες βγαίνει από το σκληρό lock down μετά από αρκετό διάστημα.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Κοζάνης, τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι αρκετά, ενώ χθες η ιχνηλάτηση έδωσε ακόμα 6 νέα, με την κατάσταση πάντως να χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.

Αντιθέτως στον υπόλοιπο Δήμο σημειώθηκαν 5 κρούσματα, αριθμός σαφώς μη ανησυχητικός. Μάλιστα προχθές όλος ο Δήμος Κοζάνης σημείωσε συνολικά 4 κρούσματα.

Η δεύτερη περίπτωση που εξετάζεται εντόνως είναι η Σιάτιστα του Δήμου Βοϊου, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών να μην είναι πάρα πολλά, αλλά το συναγερμό για διάφορους λόγους να μην επιτρέπει εφησυχασμό στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το μεγάλο ερωτηματικό και κατ’ επέκταση η πιο κρίσιμη απόφαση που θα κληθεί να πάρει η Πολιτική Προστασία, είναι η περίπτωση της Εορδαίας, όπου συνεχίζουν να σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα(αναλογικά) τις τελευταίες ημέρες.

Χθες η καταγραφή έδωσε 7 εντός της πόλης της Πτολεμαΐδας και 2 σε χωριά της περιοχής , ενώ προχθές ο συνολικός αριθμός στο Δήμο Εορδαίας έφτασε τα 10 κρούσματα.

Όλα τα παραπάνω μένει να αποτυπωθούν πλήρως από τη συνολικότερη εικόνα την οποία θα έχει ο ΕΟΔΥ και η επιτροπή και από την σημερινή εικόνα, με το βάρος της απόφασης σαφώς να καλύπτεται από τις σκιές που άφησε πίσω της η αποκάλυψη της καταγραφής των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων και το βαρύ κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης και ειδικότερα στην περιοχή της Εορδαίας.

Ζήσης Πιτσιάβας – e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here