Τη συνεργασία των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των δύο καναλιών το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό τουλάχιστον 50% της μετοχικής σύνθεσης του τηλεοπτικού σταθμού Alpha αναμένεται να εξαγοραστεί από την Motor Oil ή από άλλη, θυγατρική της, εταιρεία.

Η στρατηγική συνεργασία του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με το κανάλι Star πρόκειται να γνωστοποιηθεί με ανακοίνωση που προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα περίπου στις 17:30, δηλαδή μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star δεν διευκρινίζουν αν η συνεργασία των δύο καναλιών θα αφορά μόνο διοικητικές υπηρεσίες και θέματα ή θα επεκταθεί στο ενημερωτικό πεδίο αλλά και στο εκπεμπόμενο πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας

Όπως έγραφε στις αρχές Μαΐου το «Πρώτο ΘΕΜΑ», ουσιαστικά πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα στρατηγική συνεργασίας.  Στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς ισχυρίζονται ότι, για να επιβιώσουν οι σταθμοί, δεδομένων των συνθηκών και της αφόρητης οικονομικής πίεσης λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της μείωσης διαφημιστικής δαπάνης, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε συνέργειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το STAR εκφράζει την επιθυμία να προχωρήσει σε συνεργασία με άλλον ιδιωτικό σταθμό έχοντας ως απώτερο στόχο αφενός τη μείωση κόστους, αφετέρου την εκπόνηση παραγωγών μέσω συνεργασιών που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί σε λογικά πλαίσια το μπάτζετ, αλλά και να μη γίνουν εκπτώσεις σε επίπεδο αισθητικής.

Η πρώτη φορά που το STAR επιχείρησε κάτι ανάλογο ήταν το 2010, όταν το ενδιαφέρον είχε στραφεί στο MEGA στο οποίο η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν κύριος μέτοχος, όμως η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε.

Τη σεζόν 2011-2012 είχαν γίνει ανάλογες συζητήσεις και με τον ΑLPHA, όμως τελικά δεν προχώρησαν και ακολούθησε ένας κύκλος διαπραγματεύσεων με τον ΑΝΤ1 το 2014. Τα εμπόδια ήταν πολλά και πολύ νωρίς το πλάνο συνεργασίας εγκαταλείφθηκε. Πέρυσι τέτοιο καιρό θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη η συνεργασία του STAR με τον ΣΚΑΪ σε επίπεδο ενημερωτικό και τεχνικό, όμως λίγο πριν από το τελικό OK το σχέδιο ναυάγησε.

Εδώ και μερικές εβδομάδες το σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η συνεργασία του καναλιού της Κηφισιάς με τον ALPHA βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και απομένει να ρυθμιστούν ελάχιστες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», σε πρώτη φάση προβλέπεται η δημιουργία μιας κοινής εταιρείας παραγωγής στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετάσχουν και οι δύο ιδιοκτήτες σε ποσοστό 50%.

Η εταιρεία παραγωγής του STAR, Green Pixel, επί της ουσίας θα απορροφήσει την αντίστοιχη του ALPHA, Pro Productions, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία. Επικεφαλής θα παραμείνουν οι δύο παραγωγοί οι οποίοι αντίστοιχα είναι επικεφαλής των δύο εταιρειών. Πρόκειται για τον Νίκο Χριστοφόρου, πρώην παραγωγό του Studio ATA και νυν υπεύθυνο όλων των παραγωγών του STAR, και τον Κώστα Σούσουλα. Οι δυο τους θα συνεχίσουν από την ίδια θέση να πραγματοποιούν παραγωγές και να διοικούν κάθετα, δηλαδή ο καθένας για λογαριασμό του καναλιού όπου εργάζεται, αλλά θα είναι υπό την εποπτεία ανώτερου στελέχους του STAR.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εταιρείας θα μπορέσει φυσικά να γίνει εξοικονόμηση πόρων λόγω του τεχνικού εξοπλισμού που διαθέτουν αμφότεροι, δίχως ωστόσο να μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό καθώς ο αριθμός των 400 εργαζομένων που θα πρέπει να διαθέτει το κάθε κανάλι ορίζεται από τον νόμο και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επίσης για κάθε κανάλι θα υπάρχει διαφορετικό μπάτζετ, καθώς, όπως τονίζουν πηγές και από τις δύο πλευρές, «θα παραμείνουν δύο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους σταθμοί».

Η νέα εταιρεία θα στεγαστεί στο Studio Pro, ιδιοκτησίας ALPHA, με αποτέλεσμα τη μετακόμιση των εκπομπών του STAR από τα Karamanos Studios όπου μέχρι τώρα βρίσκονται. Μάλιστα αυτές τις ημέρες γίνεται μια είδους αυτοψία στα στούντιο προκειμένου να γίνει σωστά η χωροταξική συστέγαση των δύο εταιρειών, η οποία δεν θα εμποδίσει την παραγωγή των ζωντανών εκπομπών που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι. Στον ίδιο χώρο θα μεταφερθούν και τα γυρίσματα του παιχνιδιού «Ο τροχός της τύχης» που μέχρι τώρα γίνονται στα Studio ΚΑΠΑ στα Σπάτα.

Στον τομέα της ενημέρωσης, οι ανακατατάξεις θα είναι σημαντικές καθώς όλος ο ενημερωτικός τομέας του ALPHA θα αποχωρήσει από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, τα Studio Pro, και θα μετακομίσει στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται το STAR στην Κάτω Κηφισιά.

Οπως έχει προβλεφθεί, στον ALPHA θα διατεθεί όλος ο όροφος, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει άλλου τύπου συνεργασία με τον αντίστοιχο τομέα ειδήσεων και ενημέρωσης του STAR, ο οποίος επίσης στεγάζεται στο ίδιο κτίριο. Οι δύο σταθμοί θα συνεχίσουν με το δικό τους προσωπικό να βγάζουν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές υπό τη διεύθυνση αυτών που ήδη έχουν αναλάβει τους συγκεκριμένους ρόλους. Ωστόσο κανείς δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξει ένα κέντρο παραγωγής ειδήσεων το οποίο θα ενισχυθεί και από τις δύο πλευρές με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα.

Από το κτίριο του ALPHA στην Κάντζα εξάλλου ίσως αποχωρήσουν και κάποιες διοικητικές υπηρεσίες προκειμένου να μεταστεγαστούν στην Κηφισιά στις εγκαταστάσεις του STAR. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ισχύει μέχρι στιγμής και επιθυμούν αμφότερες οι πλευρές να ισχύσει, όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Νωρίτερα οι μετακινήσεις είναι αδύνατες, καθώς τα γυρίσματα συνεχίζονται έως τη λήξη της σεζόν. Αρα η οποιαδήποτε συνεργασία επισήμως θα αφορά την επόμενη σεζόν.

Αν και μέχρι στιγμής όλοι μιλούν για έναν απλό αρραβώνα, είναι μάλλον βέβαιο ότι μια τέτοια σημαντική συνεργασία, αν μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά και να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες προκύψουν -καθώς κάτι τέτοιο επιχειρείται για πρώτη φορά στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση-, θα δημιουργήσει έναν πολύ ισχυρό μιντιακό πόλο.

Οπως έχουν τονίσει επανειλημμένα και μέλη του ΕΣΡ, με βάση τα οικονομικά δεδομένα των καναλιών στην κατάσταση όπου βρίσκονται στην παρούσα φάση, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια και να είναι σε θέση να παράγουν πρωτότυπο πρόγραμμα ανταγωνιστικό και υψηλής αισθητικής είναι μόνο το ενδεχόμενο των συνεργασιών ή ακόμη και των επιμέρους ή συνολικών συγχωνεύσεων.

Στην περίπτωση του STAR μιλάμε για έναν ισχυρό επιχειρηματικό και οικονομικό πόλο ο οποίος θα μπορούσε να κάνει το πρώτο βήμα έτσι ώστε να ακολουθήσουν και άλλου είδους ανάλογες συνέργειες, οι οποίες με τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό όχι μόνο θα σώσουν το μέλλον των ιδιωτικών καναλιών, αλλά και θα ενισχύσουν την ελληνική παραγωγή που τα τελευταία χρόνια δέχεται σημαντικά πλήγματα.

Από την άλλη, ο ALPHA χρειάζεται άμεσα μια συνεργασία προκειμένου να μπορέσει να ενισχυθεί οικονομικά και να παραμείνει στο τηλεοπτικό στερέωμα ανταγωνιστικός και αξιόμαχος.

Η ανακοίνωση για την εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil

Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγο η επίσημη ανακοίνωση για το deal ανάμεσα στη Motor Oil και τον Alpha. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

H ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η κατά 100% θυγατρική της κυπριακή εταιρεία SEILLA ENTERPRISES LIMITED σύναψε με την κυπριακή εταιρεία ALPHA MEDIA GROUP LIMITED, την κυπριακή εταιρεία NEVINE HOLDINGS LIMITED, την κυπριακή εταιρεία SIXOMEN LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά το ιδιωτικό συμφωνητικό με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2018.

Με το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό συμφωνείται η απόκτηση κοινού ελέγχου επί των εταιρειών: ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA) ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 στην Αττική ) και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. (λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 96.5 στην Θεσσαλονίκη) μέσω των κατωτέρω ενεργειών:

1. Η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα καταβάλλει στην ALPHA MEDIA GROUP LIMITED 21,477,000 ευρώ για την απόκτηση ποσοστού 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της NEVINE HOLDINGS LIMITED κατά ποσό 23.000.000 ευρώ, ως εξής:

η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα καταβάλλει 11.477.000 ευρώ και η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα καταβάλλει 11.523.000 ευρώ. Στην συνέχεια η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα καταβάλλει το ποσόν των 23.000.000 ευρώ προς αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών: ΑΛΦΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. Παράλληλα, η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα καταβάλλει 6.580.000 ευρώ για εξόφληση υφισταμένων υποχρεώσεων της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.

2. Κατόπιν των ως άνω μεταβιβάσεων και αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των παραπάνω εταιρειών, η μετοχική σύνθεση τους θα διαμορφωθεί ως εξής: Στην εταιρεία NEVINE HOLDINGS LIMITED: η SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα κατέχει 1.002 ονομαστικές μετοχές. Τα δικαιώματα ψήφου 2 εκ των ανωτέρω μετοχών θα εκχωρηθούν προσωπικά στον κ. Δημήτρη Κοντομηνά. η ALPHA MEDIA GROUP LIMITED θα κατέχει 998 ονομαστικές μετοχές. Η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα είναι κύριος μετοχών ποσοστού 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ.

Εκάστη εκ των ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και SEILLA ENTERPRISES LIMITED θα έχει μετοχές ποσοστού 24,95% της ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.. Η NEVINE HOLDINGS LIMITED θα κατέχει το 99,95% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΑΕ και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε.

3. Η διοίκηση των εταιρειών NEVINE HOLDINGS LIMITED, ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε., ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ Α.Ε. και ALPHA ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε. θα ασκείται από κοινού αφενός από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά για όσο διάστημα το ποσοστό της ALPHA MEDIA GROUP LIMITED στην ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε υπερβαίνει το 33,4%.

Την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης θα την έχει ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος θα ορίζεται από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED. Ως αποτέλεσμα των ως άνω συναλλαγών ο έλεγχος των ως άνω εταιρειών θα ασκείται από κοινού αφενός από την SEILLA ENTERPRISES LIMITED και αφετέρου από την ALPHA MEDIA GROUP LIMITED και τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά.

Η ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών εξαρτάται από την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων ανταγωνισμού.

Μαρούσι, 30 Οκτωβρίου 2018 Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here