Αναφορά κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών την επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς σχετικά με το αίτημά τους για τη λήψη άμεσων μέτρων για τον κλάδο της γουνοποιίας.

Η αναστολή των δραστηριοτήτων μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος λόγω της πανδημίας του Covid – 19, έχουν οδηγήσει τους γουνοποιούς σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον κλάδο της γουνοποιίας, αναλογιζόμενη τις ιδιαιτερότητές του και τον αντίκτυπο που έχει στην περιοχή της Καστοριάς. Η στήριξη πρέπει να είναι ουσιαστική, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που προτείνονται από το Επιμελητήριο Καστοριάς και να ανταποκριθεί στη δύσκολη συγκυρία που έχει επέλθει ο κλάδος.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οικονομικών

Θέμα: «Αίτημα λήψης άμεσων μέτρων για τον κλάδο της γουνοποιίας»

H Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου, καταθέτει προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, αναφορά την επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καστοριάς σχετικά με το αίτημά τους για τη λήψη άμεσων μέτρων για τον κλάδο της γουνοποιίας.  Τα τελευταία δύο χρόνια ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με την πανδημία του Covid – 19, ενώ μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία η δραστηριότητα του κλάδου έχει ανασταλεί πλήρως. Το Επιμελητήριο προτείνει για τους εργαζόμενους επαναφορά της αναστολής ή ανάλογου μέτρου για τους εργαζόμενους του κλάδου και παράταση των δικαιούχων επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Ενώ, για τις επιχειρήσεις προτείνει την αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, την αναστολή της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, δόσεων δανείων και ειδικό πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Επισυνάπτεται έγγραφο με τα αναφερόμενα σχετικά.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Καστοριά, 1 Μαρτίου 2022

H καταθέτουσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΛΗΨΗΣ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΙΑΣ

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Με τις τελευταίες εξελίξεις της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, γίνεται αντιληπτό ότι o κλάδος της Γουνοποιίας ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ. Ο κλάδος απώλεσε πάνω από το 80% της κεφαλαιοποίησης του, κυρίως λόγω των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους (εμπόριο, παροχή υπηρεσίων) της ΠΕ Καστοριάς λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που ασκεί ο κλάδος της γούνας. H κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στάθηκε αρωγός αφουγκραζόμενη τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Σήμερα υπό την παρούσα κατάσταση οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης της εμπορικής δραστηριότητας του κλάδου, έχει εξανεμιστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον σας για τον κλάδο της γουνοποιίας και των δυσκολιών της Ελληνικής οικονομίας λόγω της ενεργειακής κρίσης, με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε άμεσα μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και του πολύτιμου εργατικού δυναμικού. Μία δέσμη προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι τα εξής:

Για τους εργαζόμενους:

A. Επαναφορά της αναστολής ή ανάλογου μέτρου για τους εργαζόμενους του κλάδου Β. Παράταση των δικαιούχων επιδομάτων του

ΟΑΕΔ. Για τις επιχειρήσεις:

Α. Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών Β. Αναστολή της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, δόσεων

δανείων Γ. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ή εναλλακτικών αυτών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

 1. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδης Άδωνης
 2. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης Κων/νος
 3. Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας Χρήστος

Κοιν.

 1. Βουλευτή ΝΔ Νομού Καστοριάς, κ. Τζηκαλάγια Ζήση
 2. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καστοριάς, Κα Τεληγιωρίδου Ολυμπία 3.Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κασαπίδη Γεώργιο
 3. Αντιπεριφερειάρχη Πράσινου Μετασχηματισμού, Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, Κα Ντιό Ευφροσύνη
 4. Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης, Κα Δαδαμόγια Αικατερίνη
 5. Αντιπεριφερειάχη ΠΕ Καστοριάς, Κα Κοζατσάνη Δέσποινα
 6. Δήμαρχο Καστοριάς, κ. Κορεντσίδη Ιωάννη
 7. Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, κ. Κεπαπτσόγλου Παναγιώτη
 8. Δήμαρχο Νεστορίου, κ. Γκοσλιόπουλο Χρήστο
 9. Πρόεδρο Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, κ. Τσούκα Απόστολο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here