Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», έχει την χαρά και τη τιμή να ανα-κοινώσει ??α αποτελέσματα των φωτογραφικών έργων
 
που διακρίθηκαν στον 1ο Μανδακάσειο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2016 με θεματικό αντικείμενο «Τα Ελληνικά Μνημεία Τέχνης & Πολιτισμού», όπως αυτά προέκυψαν από την κρίση της 7μελούς καλλιτεχνικής επιτροπής αξιολόγησης. Ήταν μεγάλη η πρόκληση και η ευθύνη, ώστε να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία βαθμολόγησης, υπολογίζοντας πολλές παραμέτρους επιλεξιμότητας, οι οποίες δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στο τεχνικό ζήτημα λήψης της φωτογραφίας αλλά δίνοντας έμφαση σε κριτήρια, όπως η πρωτοτυπία, η διασύνδεση των μνημείων με την κοινωνία, η φόρμα και το περιεχόμενό της.
    Τα φωτογραφικά έργα που συμμετείχαν στην διαγωνιστική διαδικασία ήταν 101 εκ των οποίων διακρίσεις έλαβαν 11 για την κατηγορία των ενηλίκων και 14 για την κατηγορία των μαθητών.
    Σύντομα, θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα πραγματοποίησης της τελετής βράβευσης και έκθεσης των φωτογραφιών στο Αρχοντικό Βέργουλα.
     Η Ακαδημία μας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού της, δια-κριθέντες και μη, ευελπιστώντας το «ευ αγωνίζεσθαι» να διέπει πάντα τη ζωή τους μέσα από πράξεις δημιουργίας, προσφοράς και πολιτισμού, καλλιεργώντας υγιή πρότυπα στη σημερινή μας κοινωνία και αναδεικνύοντας την μεγάλη μας ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά.
 
 
Εκ της Διοίκησης
 
Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
πρόεδρος
 
Η Καλλιτεχνική Επιτροπή
 
Πρόεδρος
Ιωάννης Τσακιρίδης
 
Τα μέλη
Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Χαρά Ανδρεάδη, Χρήστος Κοτορένης, Ιωσήφ Χατζητιμοθέου, Παναγιώτης Μπάτος, Δωροθέα Χαρίτωνα
 
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ
 
ΕΝΗΛΙΚΟΙ
 
1ο Βραβείο: Γώγος Στέφανος – Τρίκαλα
Α/Α: 40 
Τίτλος: Παίζοντας στο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς
 
Τόπος: Παλαιοκαρυά Τρικάλων
Ημερομηνία Λήψης: 8 Ιουλίου 2016
 
Περιγραφή: Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας. Χτίστηκε κάπου ανάμεσα στα 1500 με 1550, έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων.
 
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
 
2ο Βραβείο: Γκιζάρης Γιώργος – Αθήνα
Α/Α: 32
 
Τίτλος: Ίσις
Τόπος: Διόν Πιερίας
Ημερομηνία Λήψης: 2015
Περιγραφή: Αναλογική Φωτογραφία. Ιερό Ίσιδος. Ελληνιστικό άγαλμα της Θεάς
 
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
 
3ο Βραβείο: Μουζάκης Στέλιος – Νέο Ηράκλειο, Αθήνα
Α/Α: 22
Τίτλος: Ιερά μονή Αυγού Ερμιονίδος
Τόπος: Δίδυμα Ερμιονίδας. Αργολίδα.
Ημερομηνία Λήψης: 2 Οκτωβρίου 2011
 
Περιγραφή: Χωρίο Δίδυμα. Έχει δύο ναούς. Τον δισυπόστατο ναό του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Θεοδώρας, λαξευμένο μέσα στο βράχο, φέρει τοιχογραφίες του 17ου αι. Ως και το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα του 11ου-12ου αι. με τον τρούλλο του να εξέχει του κτιρίου.
 
 
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
 
4ο Βραβείο: Μπενέκος Ιωάννης – Ιωάννινα
Α/Α: 96
Τίτλος: “Απρόσμενος” Επισκέπτης
Τόπος: Αρχαία Νικόπολη Πρεβέζης
Ημερομηνία Λήψης: 19 Αυγούστου 2006
 
Περιγραφή: Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένη νομοθετικά από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, και είναι επισκέψιμη. Εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης είναι συνεχώς σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Την τελευταία δεκαετία καθαρίστηκαν και αναδείχθηκαν τα Τείχη, το Στάδιο και οι δύο Βασιλικές Αλκίσωνος και Δουμετίου.
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Α’ Καλλιτεχνική Διάκριση: Σιατραβάνη Σοφία – Βόλος
Α/Α: 101
Τίτλος: Ο Αυτοκράτορας στον Ιππόδρομο
Τόπος: Κωνσταντινούπολη
Ημερομηνία Λήψης: 18 Απριλίου 2015
 
Περιγραφή: Στην Κωνσταντινούπολη, στο χώρο που βρίσκονταν ο βυζαντινός ιππόδρομος, υψώνεται σήμερα ο Οβελίσκος του Θεοδοσίου. Στην πραγματικότητα είναι αιγυπτιακός οβελίσκος του Τούθμωση Γ΄(1490-1436 π.Χ.), τοποθετημένος σε μια ανάγλυφη βάση που ανάγεται στο 390μ.Χ. Αυτή η βάση είναι από τα σημαντικότερα μνημεία που σώζονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι παραστάσεις μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τους αγώνες, το ρόλο του αυτοκράτορα και τη διασκέδαση στον Ιππόδρομο κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Η φωτογραφία απεικονίζει την ανατολική πλευρά της βάσης.
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Β’ Καλλιτεχνική Διάκριση: Σταμούλη Μαριλένα – Νέα Σμύρνη, Αθήνα
Α/Α: 1
Τίτλος: Κάστρο Αγίας Μαύρας
Τόπος: Λευκάδα
Ημερομηνία Λήψης: 30 Ιουλίου 2009
Περιγραφή: Το κάστρο της Αγίας Μαύρας αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα, με κεντρικό πυρήνα σε σχήμα ακανόνιστου επταγώνου που ενισχύεται στις γωνίες από επτά προμαχώνες και τρία εξωτερικά προτειχίσματα. Στη θέση που χτίστηκε υπήρχε στην αρχαιότητα ναός της Αφροδίτης Αινειάδος. Σύμφωνα με την παράδοση, το πρώτο περιτείχισμα έγινε κοντά στα 1300 από τον Ενετό ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι που πήρε τη Λευκάδα ως προίκα, όταν παντρεύτηκε την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α΄. Στο εσωτερικό του φρουρίου διατηρούνται ερείπια κτιρίων της Ενετοκρατίας . Στον μικρό προμαχώνα της ΒΔ πλευράς υπάρχει ο φάρος και το κενοτάφιο του Davis, ενώ στον ανατολικό βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαύρας, από την οποία πήρε το όνομά του το κάστρο.
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Γ’ Καλλιτεχνική Διάκριση: Γεωργούση Μαρία-Στέλλα – Λαμία
Α/Α: 9
Τίτλος: Ο βασιλιάς
Τόπος: Ναύπλιο
Ημερομηνία Λήψης: 15 Αυγούστου 2016
 
Περιγραφή: Στην σκιά του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα. H φωτογραφία έχει ληφθεί στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων του Ναυπλίου. Το άγαλμα του Όθωνα βρίκεται μεταξύ των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Αμαλίας.
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Α’ Ευαρέσκεια: Χατζηευστρατιού Φωτεινη – Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη
Α/Α: 51
Τίτλος: Τα χρώματα της φθοράς
Τόπος: Παλιά πόλη Ξάνθης
Ημερομηνία Λήψης: 30 Οκτωβρίου 2016
 
Περιγραφή: Λεπτομέρεια από τις κατοικίες της οικογένειας Μιχάλογλου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Το συγκρότημα των τεσσάρων κατοικιών της δεκαετίας του 1890 χτίστηκε από τον Βορειοηπειρώτη καπνέμπορο Ιωάννη Μιχάλογλου για τα παιδιά του. Το ύφος του είναι εκλεκτικιστικό μάλλον από αγγλικό πρότυπο που ακολούθησε ξένος αρχιτέκτονας. Δυο από τα κτίσματα διαθέτουν στο εσωτερικό τους ζωγραφικό διάκοσμο των αδερφών Μαλτζή και άλλων καλλιτεχνών.
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Β’ Ευαρέσκεια: Μπουζίκας Γεώργιος – Βέροια
Α/Α: 11
Τίτλος: Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου
Τόπος: Πρέσπες
Ημερομηνία Λήψης: 1 Νοεμβρίου 2015
 
Περιγραφή: –
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Γ’ Ευαρέσκεια: Βασιλικού Κυριακή – Πτολεμαΐδα
Α/Α: 26
Τίτλος: Βράδια που ξυπνούν την ιστορία
Τόπος: Αθήνα
Ημερομηνία Λήψης: 10 Δεκεμβρίου 2015
Περιγραφή: Η φωτογραφία απεικονίζει την Πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς ή αλλιώς Πρόπυλο, που αποτελεί μέρος της Ρωμαϊκής Αγοράς, ενός αρχαιολογικού πλέον χώρου, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα αποτελούσε την πύλη της εισόδου στη Ρωμαϊκή Αγορά. Το όνομά της οφείλεται στη θεά Αθηνά, στην οποία αφιερώθηκε η Πύλη από το δήμο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ονομάστηκε Πύλη του παζαριού, καθώς την εποχή εκείνη ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως παζάρι σιταριού. Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι χτισμένη μεταξύ 11 και 19 π.Χ., σε ένα στρατηγικό σημείο ανάμεσα στην Ακρόπολη, το σημαντικότερο θρησκευτικό και συμβολικό χώρο της πόλης και την αρχαία αγορά, το κέντρο της εμπορικής και πολιτικής ζωής της εποχής. Δημιουργήθηκε ως συνέχεια της αρχαίας αγοράς, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες της καθημερινής ζωής της πόλης. Στο φόντο της φωτογραφίας απεικονίζεται ο λόφος της ακρόπολης, ενώ στη δεξιά πλευρά διακρίνονται πιο καθαρά τα Προπύλαια.
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Έπαινος: Παπανικολάου Κωνσταντίνα – Μαρούσι, Αθήνα
Α/Α: 13
Τίτλος: Δρομέας
Τόπος: Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολή, πλησίον ξενοδοχείου Χίλτον. Αθήνα
Ημερομηνία Λήψης: Ιούλιος 2015
Περιγραφή: Ο Δρομέας. Γλυπτό, έργο του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Έτος κατασκευής 1988
 
Υλικό κατασκευής: γυαλί
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ

ΜΑΘΗΤΕΣ
 

1ο Βραβείο: Πολίτη Εμμανουέλα – Κάτω Πατήσια, Αθήνα
Α/Α: 85
Τίτλος: Οι Καρυάτιδες στον Αττικό Ουρανό
Τόπος: Αθήνα
Ημερομηνία Λήψης: Άνοιξη 2016

Περιγραφή: Ακρόπολη

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

2ο Βραβείο: Κωστή Δέσποινα – Ιωάννινα
Α/Α: 69
Τίτλος: Κοιτάζοντας ψηλά
Τόπος: Ιωάννινα
Ημερομηνία Λήψης: 21 Νοεμβρίου 2016
Περιγραφή: Στολίδι της πόλης άγαλμα στο παραλίμνιο δρόμο.
Ζευγάρι, Υλικό: Μάρμαρο Πεντέλης, Διαστάσεις: 3,7 x 1,1 x 0,8 m, Θόδωρος Παπαγιάννης
Συμπόσιο Γλυπτικής στον Παραλίμνιο Ιωαννίνων, 1996
“Διάλεξα το ζευγάρι που για μένα αποτελεί βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Αυτό δημιουργεί την πόλη και η πόλη υπάρχει για αυτό. Θέλησα μια φόρμα απλή, λιτή, Δωρική, κατανοητή έχοντας πάντα κατά νου πως ρίχνω γέφυρα προσέγγισης και κατανόησης στον πολίτη του σήμερα και του αύριο και ήθελα να τοποθετηθεί εκεί απέναντι από τα φοβερά Μπουντρούμια του Κάστρου να μείνει σαν στοιχείο για όλους αυτούς που μαρτύρησαν και χάθηκαν ταπεινωμένοι χωρίς απολογία παίρνοντας το παράπονο μαζί τους.”Θ. Παπαγιάννης.
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
3ο Βραβείο: Αξαοπούλου Βασιλική – Νάξος
Α/Α: 90
Τίτλος: Τα πάνω κάτω
Τόπος: Χώρα Νάξου
Ημερομηνία Λήψης: 19 Οκτωβρίου 2016
Περιγραφή: Λεπτομέρεια από το κάστρο της Νάξου όπου έχουν χρησιμοποιηθεί τμήματα
 
από αρχαίους ναούς για να χτιστεί τείχος.
 
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 
4ο Βραβείο: Κελλίδου Μαρία – Λιβαδοχώρι, Σέρρες
Α/Α: 60
Τίτλος: Το καμπαναριό και το Ιερό
Τόπος: Λιβαδοχώρι Σερρών
Ημερομηνία Λήψης: 13 Νοεμβρίου 2016
Περιγραφή: Η λήψη των φωτογραφιών έγινε στο Λιβαδοχώρι Σερρών στις 13 Νοεμβρίου 2016. Το εικονιζόμενο μνημείο είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (χτίστηκε για πρώτη φορά το 1773 και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές από τότε) σε τοποθεσία όπου υπήρχε μια θαυματουργή πέτρα που βοηθούσε τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.
 
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Α’ Καλλιτεχνική Διάκριση: Καμπυλαυκάς Γιάννης – Κηφισιά, Αθήνα
Α/Α: 81
Τίτλος: Αρμονία
Τόπος: Σούνιο, Αττική
Ημερομηνία Λήψης: Καλοκαίρι 2016
Περιγραφή: Ο Ναός του Ποσειδώνα
 
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Β’ Καλλιτεχνική Διάκριση: Μητσοπούλου Κωνσταντίνα – Άργος
Α/Α: 57
Τίτλος: Κλίμακα
Τόπος: Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου. Αργολίδα
Ημερομηνία Λήψης: 2 Οκτωβρίου 2016
Περιγραφή: Μια από τις πολλές κλίμακες του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου και στο κέντρο η ορχήστρα.
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Γ’ Καλλιτεχνική Διάκριση: Κλήμης Μάριος – Παλαιό Φάληρο, Αθήνα
Α/Α: 89
Τίτλος: Μπρούτζινο Άγαλμα Κ. Παλαιολόγου
Τόπος: Π. Φάληρο. Αθήνα
Ημερομηνία Λήψης: 10 Δεκεμβρίου 2016

Περιγραφή: –

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Α’ Ευαρέσκεια: Νικολάου Κωνσταντίνος – Ιωάννινα
Α/Α: 77
Τίτλος: Μουσείο αργυροτεχνίας τείχη εσωτερικά
Ημερομηνία Λήψης: 21 Νοεμβρίου 2016
Περιγραφή: Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ). Καταλαμβάνει τα δύο επίπεδα του προμαχώνα καθώς και το κτίσμα των παλαιών μαγειριών που εφάπτεται σε αυτόν.
 
 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 
Β’ Ευαρέσκεια: Πρωτονοτάριου Ελένη – Νέα Σμύρνη, Αθήνα
Α/Α: 86
Τίτλος: Παναγία η Σκοπιανή
Τόπος: Σέριφος
Ημερομηνία Λήψης: 15 Αυγούστου 2016

Περιγραφή: –

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 
Γ’ Ευαρέσκεια: Λιούσα Φωτεινή – Σέρρες
Α/Α: 94
Τίτλος: Μητρόπολη Σερρών
Τόπος: Σέρρες
Ημερομηνία Λήψης: 28 Ιανουαρίου 2017
Περιγραφή: Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρισκόταν έξω από το βυζαντινό τείχος της πόλεως των Σερρών.Ο Ναός των Ταξιαρχών κατεστράφη απο τους Τούρκους μετατρέποντάς τον σε μωαμεθανικό τέμενος, κατεστράφη στην πυρκαγιά του 1849, ξανακτίσθηκε το 1850 για να ξανακαεί το 1913 από τους Βουλγαρους και ήταν ο πρώτος που ξανακτίσθηκε το 1914 για να χρησιμοποιηθεί ως Μητροπολιτικός.
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Έπαινος: Μαυρουκάκη-Καραγκούνη Κωνσταντίνα – Αθήνα
Α/Α: 88
Τίτλος: Με θέα την Αθήνα
Τόπος: Αθήνα
Ημερομηνία Λήψης: 25 Δεκεμβρίου 2016
 
Περιγραφή: –
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Έπαινος: Βρύσης Αναστάσιος – Ιωάννινα
Α/Α: 62 
Τίτλος: Καμινάδες
Τόπος: Ιωάννινα
Ημερομηνία Λήψης: 21 Νοεμβρίου 2016
 
Περιγραφή: Τα Μαγειρεία. Πρόκειται για ένα κτίριο με χαρακτηριστικές καμινάδες μέσα στην ακρόπολή του Ιτς Καλέ.
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Έπαινος: Τριανταφύλλου Ραφαέλα – Ιωάννινα
Α/Α: 80
Τίτλος: Γλυπτό παραλήμνιο
Τόπος: Ιωάννινα
Ημερομηνία Λήψης: 21 Νοεμβρίου 2016
 
Περιγραφή: Το μαρμάρινο γλυπτό «πουλί στη λίμνη» του Χρήστου Ρηγανά, παρουσιάσθηκε στο συμπόσιο γλυπτικής που έγινε στη πόλη μας το 1996 και είναι αφιερωμένο «στους λαϊκούς δημιουργούς – τεχνίτες της Ηπείρου». Βρίσκεται τοποθετημένο στη παραλίμνια περιοχή «δώδεκα».
 
 
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
Έπαινος: Νανάς Γιώργος
Α/Α: 93
Τίτλος: Παναγία Φιλώτι
Τόπος: Φιλώτι Νάξου
Ημερομηνία Λήψης: 24 Οκτωβρίου 2016
 
Περιγραφή: Εκκλησία της Παναγίας στο Φιλώτι Νάξου
 
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here