ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Πληροφορίες: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΑΙΖΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Η Φιλοζωική Ένωση Άργους Ορεστικού αποφάσισε να απαντήσει σε δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούσε σε πρόστιμο 300 ευρώ για δήθεν εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Το ζώο συντροφιάς που αναφέρεται ότι εγκαταλείφτηκε από τον ιδιοκτήτη του, η Νταίζη,  είναι ένα από τα εκατοντάδες πεταμένα κουτάβια του Δήμου Άργους Ορεστικού που βρέθηκαν κάποια στιγμή στο δρόμο. Ήταν ημερών όταν την μάζεψε εθελοντής της Ομάδας «Φιλόζωοι εν Δράσει» και ανέλαβε να την φιλοξενήσει η κυρία στην οποία αναφέρεται το άρθρο που δημοσιεύσατε. Η συγκεκριμένη κυρία την παρέλαβε ούτε δύο μηνών, την μεγάλωσε μέσα στο σπίτι της με τα παιδιά της, την φρόντισε, την εμβολίασε και μετά ζήτησε να την υιοθετήσει μέσω του Δήμου. Πράγματι, αρχές του 2018 με τη διαμεσολάβηση της ομάδας «Φιλόζωοι εν Δράσει», η Νταίζη υιοθετήθηκε από την κυρία αφού πρώτα στειρώθηκε και τσιπαρίστηκε από τον συμβεβλημένο κτηνίατρο του Δήμου. Η Νταίζη λοιπόν, υιοθετήθηκε από τα αδέσποτα του Δήμου και ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Διαθέτει ενημερωμένο βιβλιάριο και ζει εδώ και τέσσερα χρόνια με την ίδια οικογένεια χωρίς να έχει δημιουργήσει ποτέ κάποιο πρόβλημα.

Ερχόμαστε τώρα στα τελευταία γεγονότα. Η Νταίζη στις 12 Απριλίου βγήκε από την αυλή κι επειδή δεν φάνηκε όλη τη μέρα η ιδιοκτήτριά της την αναζήτησε στο αμαξοστάσιο του Δήμου Α. Ο. την επόμενη μέρα 13/4. Σημειωτέον, ότι η κυρία είναι τρίτεκνη και νεότοκη και παρόλα αυτά έσπευσε στο αμαξοστάσιο να αναζητήσει το ζώο της άμεσα. Εκεί της είπαν ότι δεν φιλοξενούνταν κανένα σκυλί τη δεδομένη στιγμή. Μετά ενημέρωσε την Φιλοζωική Ένωση Άργους Ορεστικού και προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε το ζώο μέσω ανακοινώσεων στο Facebook. Οι πληροφορίες που πήραμε ήταν ότι ένα μεγαλόσωμο σκυλί βρίσκεται στο αμαξοστάσιο, γαυγίζει και κλαίει μέρα νύχτα και ανησυχεί τους περίοικους. Στις 21/4 επικοινωνήσαμε και με τον συμβεβλημένο κτηνίατρο του Δήμου και τον ρωτήσαμε αν είχε σκανάρει κάποιο ζώο τις τελευταίες μέρες. Μας είπε ότι είχε σκανάρει δύο, και τα δύο είχαν τσιπ, κι ότι το ένα το παρέλαβε ήδη ο ιδιοκτήτης. Τον ρωτήσαμε αν το δεύτερο ήταν αυτό που ψάχναμε δηλωμένο στα στοιχεία της ιδιοκτήτριας και μας απάντησε ότι δεν θυμόταν. Το ψάξιμο συνεχίστηκε ώσπου τελικά στις 24/4 μας πληροφόρησαν ότι πράγματι η Νταίζη βρίσκονταν στο αμαξοστάσιο από τις 14 Απριλίου, και μόλις στις 29/4 επέτρεψαν στην ιδιοκτήτρια να παραλάβει το ζώο.

Γεννιούνται λοιπόν τα ακόλουθα ερωτήματα: 1. Γιατί οι υπεύθυνοι του Δήμου Α. Ο. ενώ το ζώο φέρει σήμανση και έχει νόμιμη ιδιοκτήτρια δεν εφάρμοσαν τον νόμο (Νόμος 4039/2012 άρθρο 9 παρ. 5) ώστε να την ειδοποιήσουν και να παραδώσουν άμεσα το ζώο σε αυτήν; 2. Γιατί προτίμησαν μετά την πάροδο 5 ημερών να ενημερώσουν την αστυνομία (κι όχι την ιδιοκτήτρια πιο πριν) ώστε να βεβαιωθεί πρόστιμο για ένα ζώο που το αναζητούσε όχι μόνο η ιδιοκτήτρια αλλά και η Φ.Ε.Α.Ο.; 3. Γιατί εφόσον όταν σκαναρίστηκαν δύο ζώα την ίδια μέρα ό ένας ιδιοκτήτης ειδοποιήθηκε να πάει να το παραλάβει ενώ η δεύτερη δεν ειδοποιήθηκε ποτέ; 4. Γιατί ενώ δεν υπάρχει καμιά επώνυμη καταγγελία (όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής της αστυνομίας) στο δημοσίευμά στον ηλεκτρονικό τύπο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Π. Βακόπουλος, που το υπογραφεί, αναφέρεται σε δήθεν επώνυμη καταγγελία για επιθετική συμπεριφορά; 5. Πως στοιχειοθετείται επιθετική συμπεριφορά χωρίς καταγγελία στην αστυνομία από τον παθόντα και χωρίς ιατρική γνωμάτευση από το Νοσοκομείο ή το Κέντρο Υγείας; 6. Γιατί εξακολουθούν να περισυλλέγονται ζώα χωρίς να έχει συσταθεί πενταμελής επιτροπή στο Δήμο Άργους Ορεστικού και να τηρούνται οι διαδικασίες όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς ειδικευμένο προσωπικό αλλά και χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένος και αδειοδοτημένος χώρος φιλοξενίας ζώων συντροφιάς; Και τέλος, 7. γιατί στο έγγραφο του Δήμου Α.Ο. συγκεκριμένα, του Γραφείου Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής, που επισυνάπτει ο κ. Βακόπουλος στη ανακοίνωση που έδωσε στον ηλεκτρονικό τύπο, δίνεται μια περιγραφή του ζώου (μικρόσωμο μαύρο-άσπρο) που καμιά σχέση δεν έχει με το ζώο  στο οποίο αναφερόμαστε (μεγαλόσωμο καφέ);

Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα, και να καταδικάζουμε συμπολίτες μας χωρίς να έχουμε γνώση όλων των στοιχείων.

Κε Βακόπουλε, πριν κουνήσετε το δάχτυλο στους πολίτες, πριν τους κατηγορήσετε για παραλήψεις και αμέλεια και τους ειρωνευτείτε με ύφος και γλώσσα («έπαιζε το προστιμάκι»), που δεν αρμόζει στη θεσμική θέση που κατέχετε, κάντε τον κόπο να καταμετρήσετε τις αμέτρητες παραλήψεις, αμέλειες και όχι μόνο του Δήμου τον οποίο εκπροσωπείτε και που αποτελεί πλέον πανελλήνιο παράδειγμα προς αποφυγή στην διαχείριση ζώων συντροφιάς.
Το Δ.Σ. της Φιλοζωικής Ένωσης Άργους Ορεστικού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here